KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

2 juni 2020 | Redactie
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers<

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen maanden is uitgevoerd.”

Daarmee doelt de algemeen directeur op de verplichte sluiting van elf weken en de anderhalvemetereconomie die de horeca opgelegd krijgt. “De sector is wekenlang op slot geweest en vervolgens wordt deze demonstratie wel toegelaten. Het is meten met twee maten. Ik heb uiteraard begrip voor de demonstratie, maar het valt simpelweg niet uit te leggen aan alle horecaondernemers. Het is wanbeleid van de bovenste plank.” 

Halsema

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema was gisteravond te gast bij het praatprogramma Op1 en zei het volgende over de situatie: “De verwachting was dat er ongeveer 250 tot 300 mensen zouden komen. Maar het werden er veel meer. Het overdonderde mij. Als ik dit had kunnen voorzien, zoveel mensen op een kluitje, dan hadden we dat normaal weggeleid."

Vanochtend had Beljaarts contact met horecaondernemers die vol ongeloof en boosheid reageerden op de situatie gisteren op de Dam. “Maar ook voor vaste gasten en mensen die vaak de horeca bezoeken is dit een klap in het gezicht. Ik zie het de burgemeester gisteren op televisie uitleggen, maar daar kon ik weinig begrip voor opbrengen.”

Voorzichtig positief

Beljaarts was gisteren in het land om de Nederlandse horeca te steunen tijdens de heropening. Een route door het land die hem van Maastricht, naar Oegstgeest en Haarlem leidde. “De stemming was positief, maar wel voorzichtig positief. Feit blijft dat er nog steeds horecazaken gesloten blijven omdat het niet rendabel genoeg is om open te gaan. Gisteren sprak ik een ondernemer in Haarlem die ontzettend blij was dat hij weer een vol terras had, maar met slecht weer kan hij slechts een handjevol mensen toelaten in zijn zaak. Het is niet genoeg.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: