Keukenberichten van de hoofdredacteur (1)

27 september 2011 |
Keukenberichten van de hoofdredacteur (1)

Daar ga ik dan, met mijn koksbuis, pantalon en keukenschoenen in een sporttas loop ik door het centrum van Utrecht op weg naar restaurant Podium Zin heb ik er zeker in. Toch is het ook wel een beetje spannend, mijn eerste volledige stageweekeinde en dan meteen vol gas moeten geven in de keuken.

Nieuwsgierig
Wanneer ik aankom word ik hartelijk ontvangen door chef-kok en eigenaar Leon Mazairac. Hij is ook enthousiast en heeft er zin in. Tof. Ik maak direct kennis met gastheer Wouter en de vaste keukenbrigade die bestaat uit de koksleerlingen Thomas en Mathijs. Thomas draait al een tijde mee in de keuken van Podium, Mathijs staat er net een paar weken.

Wie is de chef?
Nadat ik van Thomas een schort heb gekregen mag ik me in de wijnkelder onder het restaurant gaan omkleden. Trots als een pauw kom ik weer boven. Die buis staat me best goed, vind ik zelf. Leon maakt gekscherend nog een opmerking dat als gasten die avond naar de chef vragen dat hij mij dan de keuken uit zal sturen.

Bemoeien met de uitjes
Maar eerst word ik de keuken ingestuurd. De mise en place wacht. Leon, Thomas en Mathijs staan al flink voor te werken. De sepia uit Portugal moet worden geschoond en in mooie porties gesneden. Vervolgens wordt deze gevacumeerd weggezet met citroen, olie en zeezout. Ik mag me verder onder meer met de artisjok, de little gem sla en de zilveruitjes in het voorgerecht bemoeien.

Wat me opvalt is dat iedereen in de keuken zeer gedreven is. Ik blijk in een jong en zeer dynamisch team terechtgekomen.

Rib-eye van de grill
Tegen vier uur zijn de voorbereidingen gedaan en maken we de keuken helemaal schoon, terwijl Leon en Thomas zich bezig houden met het personeelseten. We eten rib-eye van de grill met aardappelwedges uit de oven en een salade. Er is ook nog wat wasabimayonaise.

Praten over eten tijdens het eten
Om vijf uur zit iedereen aan tafel. Afwasser Merijn en hulp in de zaal Kai zijn inmiddels ook gearriveerd. Tijdens het personeelseten gaat het natuurlijk over: eten! Ook bespreken we de verkoop van Wilhelminapark. Opvallend is dat iedereen aan tafel precies weet over wie we het hebben wanneer de naam Sistermans valt.

Gespannen ontspannen
Tussen zes en zeven uur (wanneer de eerste gasten komen) is het 'gespannen ontspanningsuurtje'. Er worden laatste voorbereidingen getroffen in de keuken en in de zaal. Ik moet niet vergeten om voor de eerste arrivé nog even naar het toilet te gaan. Straks sta ik, behalve tijdens het uitserveren van de dienbladen, een kleine vijf uur in de keuken.


vlnr: Mathijs (4e jaars leerlingkok), Thomas (1e jaars leerlingkok), Frank (stagiair en hoofdredacteur De RestaurantKrant), Leon (patron-cuisinier restaurant Podium) en Wouter (Maître d’hôtel restaurant Podium)

Chef vliegende keep
En dan arriveren de eerste gasten. Vanavond gaan we 22 couverts draaien. Wouter heeft de zaal en Leon is dit weekeinde een vliegende keep tussen zaal en keuken. Bij Podium werkt men met één vast menu. Er passen begeleidende wijnen in een arrangement bij, of men kiest wijn van de kaart.

Creatieve oplossingen zoeken
De eerste bonnen komen door. Daarop komen ook wat speciale wensen van gasten die geen vis of vlees willen of mogen. Dat vraagt even om wat aanpassingsvermogen. Hoe snel Leon kan schakelen met alternatieve gerechten verbaast me.

Routine en communicatie
Het service verloopt in het begin zeer voorspoedig, maar vanaf het moment dat de tussengerechten en de piece aan de beurt zijn is het moeilijk om goed overzicht te houden. De communicatie tussen zaal en keuken kan nog beter. Geen enkele gast zal het hebben gemerkt en iedereen is uiterst tevreden naar huis gegaan.

Poetsen totdat het glimt
Nadat de laatste friandises naar de zaal zijn gegaan poetsen we de keuken totdat deze helemaal glimt. Leon komt met een aantal biertjes de keuken in en laat iedereen een glas drinken. Na het aanpoten tijdens het service was dit het lekkerste en meest dorstlessende biertje sinds tijden. Daarna ga ik meteen plassen, want dat was ik toch nog vergeten te doen voordat we begonnen.

We doen nog een korte nazit en daarna gaat iedereen naar huis. Morgen is het helemaal volle bak, dertig couverts, dus we kunnen er tegenaan.

Praktijk versus theorie
Ik meld me zaterdagochtend om 11.00 uur weer in de keuken. Iedereen heeft goed geslapen en nagedacht hoe we het vanavond met een vol restaurant gaan aanpakken. Met Thomas en Mathijs spreek ik tijdens het voorbereidingswerk over hun opleiding. Er zijn nogal wat verschillen. Bij de een is er relatief veel praktijkonderwijs, bij de ander is het meer zelfstudie achter de computer (om kok te worden!). Ze zijn het er beide over eens dat ze het meeste toch leren tijdens hun stages, al lopen deze ook sterk uiteen qua niveau, stof en gewerkte uren.

De trein dendert door
Ik zelf probeer zo goed als mogelijk op te letten om in de tijd dat ik in de keuken van Podium sta veel te leren en er achter te komen wat er speelt in de restaurantbranche. Ondertussen dendert de trein die mise en place heet gestaag door. Vandaag ben ik bovendien aangesteld als communard, dus ik draag zorg voor het personeelseten.

Meteen verbetering zoeken
Leon kaart de verbeterpunten op het gebied van communicatie en routine aan tijdens de door mij gemaakte pasta arrabiata met gebakken gamba’s en verse basilicum. De kwestie over communicatie, routine en overzicht houden neemt iedereen ter harte. Verder krijgen we net als gisteren een menubespreking en een uitleg over de wijnen van deze avond.

Beter zicht houden
Dan gaat het los. Vanavond zijn alle stoelen bezet. We draaien dertig couverts. Ik reken snel uit dat we 210 borden zullen gaan opmaken. En dat gebeurt in een hoog maar werkbaar tempo. We merken dat we beter overleggen en zicht houden op wat er speelt en wat er komen gaat. Een uniek aspect aan Podium is dat de koks ook gerechten uitserveren. Handig voor de doorloop van gerechten en leuk voor de gasten.

Gas blijven geven
Halverwege de avond kijkt Thomas op de klok en deelt mee dat alle hoofdgerechten nog nooit zo snel zijn uitgeserveerd. Met dit gegeven op zak blijven we allemaal gas geven, we gaan voor de perfecte avond. Dat merk ik aan alles. Ik kan niet onder stoelen of banken steken dat dit werk echt een kick geeft en in het begin heel verslavend is.

Na de kletjes wijn op te hebben gemaakt met iedereen die vanavond heeft gewerkt en daarbij wat stukken kaas te hebben opgepeuzeld kan het weekeinde voor iedereen beginnen.

Tot over twee weken.
Heb je tips & tricks of wil je reageren, stuur dan een "mailtje"
Frank Lindner

Het menu Podium september 2011:
__Amuse__
Gillardeau-oester met gerookte peterselieolie

__Artisjok en Sepia__
Zilveruitjes, inktvismayonaise en garnaaltjes

__Nederlandse Griet__
Cantharellen, gebakken boudin blanc, sauce dieppoise

__Raviolo__
Gekonfijte ossenstaart, mascarpone, oude parmezaan en balsamico

__Wilde kooi-eend__
Zoete radijsjes, bietjes, braadjus

__Predessert__
Gemarineerde perzik, bosvruchtenijs, coulis van citroenmelisse en gepofte quinoa

__Dessert__
Jolly Café
Diverse bereidingen; mokka, vanille, advocaat, karamel met zeezout

Hoe gaat het er in en professionele restaurantkeuken aan toe? Dat gaat hoofdredacteur van De RestaurantKrant, Frank Lindner, de komende maanden uitzoeken middels een keukenstage bij restaurant Podium in Utrecht.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: