Keltum restaurantprijs 2018 voor La Provence uit Zaltbommel

Auteur: Thijs Jacobs
Gastronomie 18 september 2018
Keltum restaurantprijs 2018 voor La Provence uit Zaltbommel

Een vakkundige jury heeft ook dit jaar weer, uit de restaurantledenlijst van ETN, het restaurant gekozen dat het best naar voren komt qua Euro-Toques uitstraling, in combinatie met de kwaliteit van de keuken. Tijdens Gastvrij Rotterdam werd de prijs door Ted Janssen, voorzitter ETN, uitgereikt aan Luc van Iersel en zijn team.

De selectiecriteria die de jury hanteert zijn al jaren dezelfde: zichtbaarheid en uitstraling van Euro-Toques logo en doelstellingen, zowel in het restaurant als op de website, alsmede het culinaire niveau van het restaurant.

Klassiek geschoold

De jury onderbouwt haar keuze als volgt: “Restaurant La Provence is een restaurant dat als geen ander heeft bewezen dat zij de kernwaarden van Euro-Toques Nederland op de juiste manier uitdragen. Chef-kok eigenaar Luc van Iersel is een klassiek geschoolde kok en dat vind je terug in zijn gerechten. Hij kookt puur en ambachtelijk met de mooiste producten uit de Bommelerwaard, zoals rivierkreeftjes en snoekbaars uit de Waal, zuivel van boerderij Den Eelder, en groenten van De Weerd.  Willem Hooijmans, slager uit Kerkdriel, zorgt voor het vlees (ook het prachtige lamsvlees!), dat Luc als geen ander uitstekend weet te bereiden.” 

Luc van Iersel zorgt jaarlijks in mei voor een spectaculaire culinaire week, door een prachtig menu te serveren, het zogenaamde Poldermenu, waar hij zijn producenten rechtstreeks aan zijn gasten laat vertellen, hoe zij zich inzetten om op duurzame wijze de beste kwaliteit te leveren aan La Provence. Hierdoor krijgen gasten en consumenten een beeld van de moeite die leveranciers en koks in hun werk steken om zuiver en gezond te koken. Euro-Toques vindt het, met Luc, belangrijk dat consumenten zich bewust zijn van de herkomst van hun eten.

Oordeel van de jury

“Luc van Iersel is een prachtig voorbeeld van het uitdragen van de Code van Eer, inmiddels 31 jaar geleden opgeschreven door Paul Bocuse, Pierre Romeyer en Cas Spijkers”, aldus de jury. 

De prijs bestaat onder andere uit: een prachtige wisseltrofee en een bestekcassette, beschikbaar gesteld door Van Kempen & Begeer, een tegoed bij HANOS-ISPC en een bedrag te besteden aan kalfsvlees van de VanDrie Group.

Overig nieuws