Kabinet negeert advies OMT: KHN pleit opnieuw voor slimme maatregelen.

14 oktober 2020 | redactie

Gisteren maakten premier Rutte en minister De Jonge bekend dat alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland vanaf woensdagavond 14 oktober 22:00 uur opnieuw voor vier weken moeten sluiten. Vanmorgen heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het OMT-advies gelezen waarin staat dat volgens de experts van het Outbreak Management Team (OMT) restaurants wellicht open hadden kunnen blijven – met vier mensen per tafel- , mits de gezondheidscheck, registratie en plaatsing van gasten in de zaak en 1,5 meter afstand goed geregeld zijn en personeel een mondkapje draagt.

KHN heeft hier vol onbegrip kennis van genomen. Blijkbaar legt het kabinet het milder gestemde advies van het OMT met betrekking tot de horeca naast zich neer en is toch overgegaan tot een sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden. De horecabranche verkeert op dit moment in zwaar weer en met deze maatregelen wordt de sector nodeloos onderuit gehaald, terwijl er volgens het OMT dus blijkbaar andere scenario’s mogelijk waren.

De horeca is veilig

De horeca heeft de afgelopen maanden enorm hard haar best gedaan om gasten een veilige omgeving te bieden en besmettingen te voorkomen én met resultaat; het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is volgens cijfers van het RIVM de laatste week slechts 1,8 procent. Het is dan ook opvallend dat de horeca telkens de hardste klappen krijgt; voor de horecaondernemers voelt deze sluiting dan ook als een straf. Een gedegen wetenschappelijk onderbouwing vanuit het Kabinet van deze én de vorige maatregelen ontbreekt nog steeds. Het onbegrip is toegenomen nu blijkt dat het kabinet het milder gestemde advies van het OMT m.b.t. de horeca naast zich neerlegt en toch is overgegaan tot sluiting. Dat is het nodeloos onderuit halen van een sector die al in zwaar weer zit en dat is niet uit te leggen aan (horeca)ondernemers.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het is onbegrijpelijk dat het kabinet het OMT advies in de wind heeft geslagen. Als sector geven wij al langere tijd aan dat er slimmere maatregelen mogelijk zijn, waarbij er gekeken wordt naar wat er binnen aanvaardbare gezondheidsrisico’s op zeer korte termijn wel kan, zonder hiermee onnodig schade toe te brengen aan de economie en de maatschappij. Het OMT ziet deze opening duidelijk ook, dus KHN wil deze week nog met het kabinet om tafel om te kijken hoe we zo snel mogelijk op een slimme manier horecaondernemers weer de ruimte kunnen geven om te ondernemen.”

Slimme maatregelen als onderdeel van de oplossing

Het OMT advies geeft des te meer aan hoe urgent het is om direct naar gerichte oplossingen te kijken en niet de twee of zelfs vier weken af te wachten. Daarom dienden KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW afgelopen week al een plan in bij het Ministerie van Economische zaken. Dat plan stelt alternatieve, slimme maatregelen voor, waarbij er kritisch wordt gekeken naar functies/activiteiten per type bedrijf. Hierbij is een coronamaatregelentool - waarbij horecaondernemers hun activiteit invullen, wat resulteert in specifieke maatregelen voor zijn individuele bedrijf - een wenselijke en zeer welkome oplossing. De individuele bedrijfsmaatregelen kunnen ‘mee ademen’ met de huidige situatie in het land zoals die nu met de routekaart is gepresenteerd. KHN roept het kabinet op de gepresenteerde routekaart aan te vullen met sectorspecifieke slimme maatregelen per bedrijf die effect sorteren. Zo hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden in bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn.  

De gevolgen van de horecasluiting zijn enorm; vier weken sluiten betekent een omzetverlies voor de horeca van 2 miljard. Naast sectorspecifieke slimme maatregelen roept KHN het kabinet dan ook dringend op om ondernemers financieel tegemoet te komen en per direct met aanvullingen te komen op het huidige steunpakket 3.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: