Juryleden Bocuse d'Or bekend

Auteur: redactie
Gastronomie 10 september 2021
Juryleden Bocuse d'Or bekend

Tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d’Or, op maandag 20 september tijdens Gastvrij Rotterdam, is de organisatie zeer vereerd dat zij de volgende juryleden Soenil Bahadoer, Dick Middelweerd, Margo Reuten (zie openingsfoto), Erik van Loo, Jo Nellissen, André van Doorn en Marco Poldervaart mogen verwelkomen.

Soenil Bahadoer

Geboren in 1967 in Suriname, voorouders uit India. Dat betekent opgroeien met de Surinaams-Hindoestaanse cultuur, en met vele familieleden die hele dagen in de keuken staan om de meest smaakvolle traditionele gerechten te bereiden. Soenil Bahadoer raakt hierdoor al vanaf jongs af aan bekend met bijzondere specerijen en kooktechnieken. Wanneer hij acht jaar is verhuisd het gezin naar Nederland en maakt hij kennis met de westerse cultuur.

In Nederland volgt hij les aan de kookschool in Eindhoven en komt hij door verschillende stages en bijbanen onder andere in de keuken van zijn eerste leermeester Cees Helder (toenmalig eigenaar en driesterrenchef van restaurant Parkheuvel in Rotterdam). Uiteindelijk gaat hij werken bij Restaurant de Lindehof in Nuenen, waar hij in 1995 mede-eigenaar wordt en sinds 2007 volledig eigenaar is. In 2004 behaalt hij daar de eerste kroon op het werk: zijn eerste Michelinster. Tien jaar later wordt zijn harde werk nogmaals beloond, met een tweede ster.

Dick Middelweerd

Dick Middelweerd is chef-kok en eigenaar van restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre. Samen met zijn echtgenote Anne-Laura heeft hij de Hoeve in 2000 overgenomen van haar ouders. Ná zijn koksopleiding in Utrecht en militaire dienst heeft Middelweerd ervaring opgedaan in onder meer het Okura Hotel-Amsterdam in Restaurant Ciel Blue aldaar en restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin.

In 1990 behaalde hij de titel SVH Meesterkok en is sinds 2003 lid van de Alliance Gastronomique. Sfeer, kwaliteit en Brabants genieten staat centraal bij sterrenkok Dick Middelweerd. In de periode 2006-2012 kreeg hij één Michelinster toegekend. Sinds 2013 bekroond met maar liefst twee Michelinsterren, staat hij met zijn fraaie restaurant aan de top van de Nederlandse Gastronomie.

Margo Reuten

Na gewerkt te hebben in de keukens van sterrenzaken als Juliana in Valkenburg, De Swaen in Oisterwijk, Toine Hermsen in Maastricht en Der Bloasbalg in Wahlwiller opende Margo Reuten in 1993 met haar levenspartner Petro Kools restaurant Da Vinci in Maasbracht.

In 1990 werd ze op 24-jarige leeftijd als eerste vrouw in Nederland SVH Meesterkok. Sinds 1999 is Da Vinci in het bezit van een Michelinster en Margo is de enige vrouwelijke chef in Nederland met een Michelinster.

Erik van Loo

Erik is geboren in Zuid-Limburg, waar hij opgroeide als slagerszoon in het dorpje Mechelen. Na ervaring op te hebben gedaan in binnen- en buitenland startte Erik zijn eigen restaurant in Wijk bij Duurstede, ‘Restaurant Duurstede’, waar hij zijn eerste Michelinster kookte.

Met een prachtige loopbaan is hij nu al 13 jaar Patron Cuisinier en sinds 2006 eigenaar van Restaurant Parkheuvel, bekroond met twee Michelinsterren.

Jo Nelissen

Jo Nelissen komt uit Lanaken en groeide op in het restaurant van zijn ouders. In de keuken van zijn vader kreeg hij de basis van het koken mee. Toen hij 13 jaar oud was, wilde hij patissier worden. Na twee collegejaren is Jo naar de hotelschool van Hasselt gegaan. Daar is hij in 1992 afgestudeerd en na zijn vaderlandse plicht bij de marine, in de keuken uiteraard, is hij gaan werken bij Jean-Marie Daue in Le Vigneron in de toenmalige Koninklijke Villa. Daue was een klassieker in hart en nieren. Bij hem kreeg ik de klassieke gastronomische keuken in de vingers. Daarna heeft Jo 16 jaar lang, met vallen en opstaan, zijn eigen restaurant Saint Amour gehad.

Het was een heel fijne periode, vooral ook dankzij de jonge gasten waarmee hij in de keuken werkte. En dat smaakte naar meer. Na een tijdje is Jo praktijkles gaan geven in de Brugse hotelschool Spermalie. Hij organiseerde er voor het eerst ook kookwedstrijden met de leerlingen. Jo heeft een aantal jaren tussen zijn restaurant en de school gehopt tot hij in 2011 zijn restaurant sloot en voltijds lesgever werd.

André van Doorn

Als SVH Meesterkok en als vice-voorzitter van het Bocuse d’Or bestuur loopt André al vele jaren mee bij Bocuse d’Or. Hij jureert op de internationale podia van Bocuse d’Or. Met oog voor de details in ontwerp en smaak van de gerechten speelt hij een belangrijke rol bij de presentatie van de gerechten die de kandidaten maken.

Marco Poldervaart

Marco Poldervaart heeft een enorme passie voor het vakmanschap in de keuken en altijd een honger om te leren en het ontdekken van nieuwe technieken. Prijzen bij grote wedstrijden op zowel nationaal als internationaal niveau ontbreken niet. Zo maakte hij deel uit van het nationaal kookteam voor Bocuse d’Or. Marco is verantwoordelijk voor de wedstrijdvoorbereiding van de kandidaten. Ook is Marco SVH Meesterkok en eigenaar van restaurant ’t Havenmantsje in Harlingen.

Overig nieuws