JRE bekroont ondernemerschap

Auteur: Redactie
Gastronomie 30 november 2021
JRE bekroont ondernemerschap

Ellen Kinkartz van restaurant Atelier in Gulpen is dinsdag 30 november door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Gastvrouw van het jaar 2022. Marijn van de Worp van Restaurant Fizzy in Epe mag zich Chef van het Jaar 2022 noemen en de award voor Restaurant van het jaar ging naar Restaurant Lokaal in Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem.

JRE-Nederland is een restaurantvereniging waarin jonge en ambitieuze ondernemers zich hebben verenigd en wil met deze awards opvallend ondernemerschap belonen. Bijzonder aan de onderscheidingen is dat de winnaars zijn gekozen door de leden zelf.

Gastvrouw van het jaar

Gastvrouw van het Jaar, Ellen Kinkartz (foto onder) is sinds januari 1999 eigenaar en maitre/sommelier van Restaurant Atelier in Gulpen. Als sommelier laat ze haar gasten nieuwe stylen en eerlijke smaken proeven. Ze werkt graag met regionale wijnen uit Zuid Limburg en is altijd op zoek naar kleine, ambachtelijke boeren die bijzondere pareltjes produceren. Hierdoor kan ze al haar gasten goed informeren en adviseren voor een goede wijn-spijs combinatie zodat het gerecht naar een hoger level getild kan worden.

Chef van het jaar

Chef van het Jaar is Marijn van der Worp van restaurant Fizzy in Epe. Vanaf februari 2018 is de talentvolle chef samen met Yasmina el Azzouzi eigenaar van restaurant Fizzy. Hij heeft ervaring opgedaan bij onder andere De Librije, Het Koetshuis en Basiliek. Chef en gastvrouw willen op een verrassende wijze de zintuigen van de gasten prikkelen. Op de kaart staan veel Nederlandse producten, die door internationale technieken op creatieve wijze worden gepresenteerd.

Restaurant van het jaar

Het Restaurant van het Jaar staat in Doetinchem. Daar exploiteert Bjorn Massop (foto onder) restaurant Lokaal in het monumentale pand van Hotel Villa Ruimzicht. Na veel ervaring op te hebben gedaan bij onder andere het Jachthuis, De Zwethheul, Basiliek en De Echoput werd hij in 2017 benaderd door Kees Hensen en werd Bjorn mede-eigenaar van Hotel Villa Ruimzicht. Samen met lokale boeren selecteert hij de mooiste producten uit het seizoen en vertaalt deze naar moderne, elegante gerechten. In 2021 werd restaurant Lokaal bekroond met een Groene Michelinster.

Bestuurswissel

Deze dag werd ook de officiële wisseling in het bestuur voor JRE-Nederland aangekondigd. Het bestuur bestaat nu uit Voorzitter Marko Karelse van Villa la Ruche in Voorburg, Bjorn Massop (vice-voorzitter) van Restaurant Lokaal in Doetinchem, Boy Schuiling (Penningmeester) van Restaurant ’t Pakhuus in Oudeschild op Texel, Laurent Smallegange van Restaurant Spetters in Breskens en Jennifer Silvius van Restaurant Rantrée in Maastricht.

Jeunes Restaurateurs

JRE is een internationale restaurantvereniging van jonge restaurateurs.Bij JRE zijn meer dan 350 restaurants en 160 hotels verspreid over 15 landen aangesloten. Goed voor 180 Michelinsterren. Lidmaatschap staat open voor restaurateurs jonger dan 42 jaar. Bij het bereiken van de leeftijd van 50 jaar vervallen leden in erelidmaatschap ‘Membre d’Honneur’.

Overig nieuws