Josean Alija van Nerua gastchef RIJKS®

17 september 2018 | Thijs Jacobs

Op 2, 3 en 4 november organiseren chefs van restaurant RIJKS® van het Rijksmuseum in Amsterdam en restaurant Nerua van het Guggenheim Museum in Bilbao een driedaags gastchef evenement in RIJKS®. Beide restaurants behoren tot de top 10 van beste museumrestaurants ter wereld. Joris Bijdendijk en Josean Alija koken gedurende het evenement een speciaal menu.

Guggenheim

Chef Alija kookte in zijn jongere jaren in traditionele Baskische restaurants en verschillende high-end keukens om zijn persoonlijke stijl te ontwikkelen. Zijn grote droom was altijd om een eigen restaurant te openen en de gastronomische cultuur van Bilbao op de kaart te zetten. In 2011 opende Alija restaurant Nerua naast het wereldberoemde Guggenheim Museum in Bilbao, een van de drie Guggenheim-musea naast de Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Guggenheim Museum in New York. Datzelfde jaar werd zijn restaurant bekroond met een Michelinster. In 2015 werd Nerua geïntroduceerd op The World’s 50 Best Restaurants lijst, waar het restaurant momenteel op nummer 57 staat. 

Lokaal Baskisch

Bij Nerua bepaalt de natuur het tempo van de keuken. Zonder compromis wordt er gekookt naar het huidige seizoen. Lokale producenten staan hoog in het vaandel. Ze worden gehaald uit de moestuinen, zeeën en van de boerderijen uit de omgeving. ‘Muina,’ de Baskische vertaling van ‘kern’, ‘hart’ of ‘essentie’ staat centraal voor Nerua. 

Keuken van de Lage Landen

RIJKS® opende onder leiding van Joris Bijdendijk in 2014 zijn deuren in het Rijksmuseum. Bijdendijk introduceerde er de Keuken van de Lage Landen die gekenmerkt wordt door het Hollandse product in zijn eenvoud. Hij laat zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem en maakt vaak gebruik van de vele internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed. In 2016 werd het restaurant bekroond met een Michelinster.

Gastchefs

Sinds de opening heeft RIJKS® vele gastchefs ontvangen, waaronder Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Yotam Ottolenghi (Nopi, Londen), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central, Lima), Fergus Henderson (St. John, Londen), Eelke Plasmeijer (Locavore, Bali), Dan Hunter (Brae, Australië), Kamilla Seidler (Gustu, Bolivia), Sang Hoon Degeimbre (L'air du temps, België) Micha Tsumura (Maido, Lima), Fredrik Berselius (Aska, New York) en Matt Abergel (Yardbird, Hong Kong). 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Ruim 1 op de 10 Nederlanders gaat met Kerst uit eten

Ruim een op de tien (12 procent) Nederlanders grijpt Kerst aan om uit eten te gaan. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat - in aanloop naar de kerstdagen - in kaart bracht op welke manier Nederlanders Kerst vieren. Eten belangrijk tijdens Kerst Kerst is erg populair in Nederland. L...

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: