Josean Alija van Nerua gastchef RIJKS®

17 september 2018 | Thijs Jacobs

Op 2, 3 en 4 november organiseren chefs van restaurant RIJKS® van het Rijksmuseum in Amsterdam en restaurant Nerua van het Guggenheim Museum in Bilbao een driedaags gastchef evenement in RIJKS®. Beide restaurants behoren tot de top 10 van beste museumrestaurants ter wereld. Joris Bijdendijk en Josean Alija koken gedurende het evenement een speciaal menu.

Guggenheim

Chef Alija kookte in zijn jongere jaren in traditionele Baskische restaurants en verschillende high-end keukens om zijn persoonlijke stijl te ontwikkelen. Zijn grote droom was altijd om een eigen restaurant te openen en de gastronomische cultuur van Bilbao op de kaart te zetten. In 2011 opende Alija restaurant Nerua naast het wereldberoemde Guggenheim Museum in Bilbao, een van de drie Guggenheim-musea naast de Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Guggenheim Museum in New York. Datzelfde jaar werd zijn restaurant bekroond met een Michelinster. In 2015 werd Nerua geïntroduceerd op The World’s 50 Best Restaurants lijst, waar het restaurant momenteel op nummer 57 staat. 

Lokaal Baskisch

Bij Nerua bepaalt de natuur het tempo van de keuken. Zonder compromis wordt er gekookt naar het huidige seizoen. Lokale producenten staan hoog in het vaandel. Ze worden gehaald uit de moestuinen, zeeën en van de boerderijen uit de omgeving. ‘Muina,’ de Baskische vertaling van ‘kern’, ‘hart’ of ‘essentie’ staat centraal voor Nerua. 

Keuken van de Lage Landen

RIJKS® opende onder leiding van Joris Bijdendijk in 2014 zijn deuren in het Rijksmuseum. Bijdendijk introduceerde er de Keuken van de Lage Landen die gekenmerkt wordt door het Hollandse product in zijn eenvoud. Hij laat zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem en maakt vaak gebruik van de vele internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed. In 2016 werd het restaurant bekroond met een Michelinster.

Gastchefs

Sinds de opening heeft RIJKS® vele gastchefs ontvangen, waaronder Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Yotam Ottolenghi (Nopi, Londen), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central, Lima), Fergus Henderson (St. John, Londen), Eelke Plasmeijer (Locavore, Bali), Dan Hunter (Brae, Australië), Kamilla Seidler (Gustu, Bolivia), Sang Hoon Degeimbre (L'air du temps, België) Micha Tsumura (Maido, Lima), Fredrik Berselius (Aska, New York) en Matt Abergel (Yardbird, Hong Kong). 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: