Josean Alija van Nerua gastchef RIJKS®

Auteur: Thijs Jacobs
Gastronomie 17 september 2018
Josean Alija van Nerua gastchef RIJKS®

Op 2, 3 en 4 november organiseren chefs van restaurant RIJKS® van het Rijksmuseum in Amsterdam en restaurant Nerua van het Guggenheim Museum in Bilbao een driedaags gastchef evenement in RIJKS®. Beide restaurants behoren tot de top 10 van beste museumrestaurants ter wereld. Joris Bijdendijk en Josean Alija koken gedurende het evenement een speciaal menu.

Guggenheim

Chef Alija kookte in zijn jongere jaren in traditionele Baskische restaurants en verschillende high-end keukens om zijn persoonlijke stijl te ontwikkelen. Zijn grote droom was altijd om een eigen restaurant te openen en de gastronomische cultuur van Bilbao op de kaart te zetten. In 2011 opende Alija restaurant Nerua naast het wereldberoemde Guggenheim Museum in Bilbao, een van de drie Guggenheim-musea naast de Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Guggenheim Museum in New York. Datzelfde jaar werd zijn restaurant bekroond met een Michelinster. In 2015 werd Nerua geïntroduceerd op The World’s 50 Best Restaurants lijst, waar het restaurant momenteel op nummer 57 staat. 

Lokaal Baskisch

Bij Nerua bepaalt de natuur het tempo van de keuken. Zonder compromis wordt er gekookt naar het huidige seizoen. Lokale producenten staan hoog in het vaandel. Ze worden gehaald uit de moestuinen, zeeën en van de boerderijen uit de omgeving. ‘Muina,’ de Baskische vertaling van ‘kern’, ‘hart’ of ‘essentie’ staat centraal voor Nerua. 

Keuken van de Lage Landen

RIJKS® opende onder leiding van Joris Bijdendijk in 2014 zijn deuren in het Rijksmuseum. Bijdendijk introduceerde er de Keuken van de Lage Landen die gekenmerkt wordt door het Hollandse product in zijn eenvoud. Hij laat zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem en maakt vaak gebruik van de vele internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed. In 2016 werd het restaurant bekroond met een Michelinster.

Gastchefs

Sinds de opening heeft RIJKS® vele gastchefs ontvangen, waaronder Margot Janse (The Tasting Room / Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel (Jardin des Sens in Montpellier, Frankrijk), André Chiang (André in Singapore en RAW in Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Yotam Ottolenghi (Nopi, Londen), Nick Bril (The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez (Central, Lima), Fergus Henderson (St. John, Londen), Eelke Plasmeijer (Locavore, Bali), Dan Hunter (Brae, Australië), Kamilla Seidler (Gustu, Bolivia), Sang Hoon Degeimbre (L'air du temps, België) Micha Tsumura (Maido, Lima), Fredrik Berselius (Aska, New York) en Matt Abergel (Yardbird, Hong Kong). 

Overig nieuws