Joop Braakhekke en culinaire geheimen

25 augustus 2014
Joop Braakhekke en culinaire geheimen

Kasteel de Haar Utrecht presenteert van 9 september tot en met 30 november 2014 de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’. Chef Joop Braakhekke verricht de feestelijke
opening op 9 september in aanwezigheid van chef-kok Pierre Amory en enkele sous chefs uit zijn keukenteam. Pierre Amory was 40 jaar lang dé chef-kok voor baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Braakhekke en Amory zijn generatiegenoten en koken beiden volgens de traditionele Franse keuken. Precies 10 jaar geleden, in september 2004, ontmoetten zij elkaar voor het eerst in de keuken van Kasteel de Haar. Exclusief voor deze tentoonstelling licht chef-kok Pierre Amory het deksel van de koperen pan en geeft hij een inkijkje in de culinaire kant van het kasteel en verklapt amusante keukengeheimen. Gastconservator Lise Timmer, culinair connaisseur en coach en manager van bekende (inter-)nationale (MICHELIN) Chefs, heeft de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ samengesteld.

*Culinair, elitair, extraordinair*
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen. Ruim een eeuw bestaat de traditie dat Kasteel de Haar één maand per jaar, in september, wordt bewoond door de familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Het fêteren van de beau monde uit de internationale jetset vormde het middelpunt van deze traditie, met extravagante diners en uitmuntend gastheerschap door de baron. Hij organiseerde op hoog niveau déjeuners, thés, diners en bals masqués. Excellente chefs werden overgevlogen uit Frankrijk. In de overige maanden werkte chef-kok Amory als privé chef bij beroemdheden als president Georges Pompidou, Christian Dior en Valentino. Bij roemrijke invités van de baron liep het water in de mond bij de gastronomische verwennerijen met als legendarisch hoogtepunt de fabuleuze suikerwerken die bij het dessert werden geserveerd. Illustere gasten als Aristoteles Onassis, Coco Chanel, Maria Callas, Gregory Peck, Roger Moore, Yves Saint Laurent en Brigitte Bardot lieten het zich goed smaken bij deze cosmopolitische baron aan de dis.

*Het geheim van de kok en andere keukengeheimen*
Wat deed een plassende vis in de japon van de barones? Wat zei een tafelbediende in plat Utrechts tegen een lid van het Koninklijk Huis? In welk dessert zat 80 kilo suiker verwerkt? Wat doet een geluidsfragment uit de keuken van de Franse drie Michelin Sterren Chef Paul Bocuse in de kasteelkeuken? Wat verstopten deftige diva’s onder de rand van hun bord? Waar verstopte de Maître zijn borrel? Hoe voorkwam Roger Moore gezichtsverlies toen hij een hele kip aan zijn vergulde vork had hangen? Wilt u weten hoe de vork in de steel zit? Ontrafel deze en andere keukengeheimen tijdens de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ van 9 september tot en met 30 november 2014 op Kasteel de Haar Utrecht.

*Gastconservator Lise Timmer*
Kasteel de Haar heeft voor de samenstelling van deze tentoonstelling een gastconservator uitgenodigd. Lise Timmer, culinair connaisseur, werkte nauw samen met chef-kok Pierre Amory bij de samenstelling van de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’. Lise Timmer wordt in de culinaire wereld omschreven als een paradijsvogel onder de culinisten. Lise is coach en manager van bekende (inter)nationale (MICHELIN) Chefs, zoals Erik van Loo van Restaurant Parkheuvel (**), Christophe Muller (***) Executive Chef bij Paul Bocuse, EmManuel Renaut (***), Joe Barza (Lebanon) en David Higgs (Zuid-Afrika, Pellegrino lijst). Eveneens organiseert zij internationale high level culinaire evenementen. Met haar Franse manier van leven is de rol van culinair conservator bij De Haar op haar lijf geschreven en dook zij vol in de geschiedenis van de culinaire geheimen van De Haar.

*Thijs Jacobs*

Overig nieuws