Jonge talentvolle chef verrast internationale jury met zijn Brabantse gerecht

25 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Op donderdag 24 oktober vond in Rhodos Griekenland de finale plaats van de European Young Chef Award 2019. Vic Tosseram uit Goirle vertegenwoordigde Brabant tijdens deze wedstrijd waar jonge talenten uit verschillende Europese foodregio’s tegen elkaar koken. Deze kookwedstrijd is voor Brabant de kans bij uitstek om ook in het buitenland te laten zien wat de provincie te bieden heeft op het gebied van gastronomie en culinair erfgoed. Dat deed Vic zeer overtuigend met zijn eigentijdse variatie op het klassieke Brabantse gerecht ‘Blote billetjes in het gras’. Zijn prestatie leverde hem de titel Regional Young Chef Ambassador 2019 op. 

Ode aan Brabant

In augustus vond bij ZIN inspiratielab de voorronde voor de European Young Chef Award  (EYCA) plaats. Hier kwam de 22-jarige Vic als winnaar uit de bus. Deze week reisde hij af naar Rhodos om het daar tegen 9 andere Europese koks in opleiding op te nemen. Eirini Georgoudiou uit Griekenland won de titel European Young Chef of the Year 2019. Vic Tosseram werd uitgeroepen tot Regional Chef Ambassador 2019. Hiermee krijgt hij een jaar lang een podium om aan een breed publiek te laten zien wat Brabant in huis heeft aan prachtige producten en culinaire kwaliteiten. 

Vic: "Ik ben onwijs trots dat ik Brabant mocht vertegenwoordigen op dit internationale podium. Brabant heeft zoveel mooie producten en culinaire tradities. Met mijn gerecht wilde ik een ode brengen aan een traditioneel Brabants gerecht door het in een modern jasje te steken. Heel gaaf om te doen!"

Laat zien wat de regio in huis heeft

De EYCA is een initiatief van IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). Hierin werken tien Europese regio’s samen die hun streekeigen tradities willen laten zien en zich inzetten om gezond, lokaal en duurzaam eten te bevorderen. Brabant is een van deze regio's. De jonge chefs worden uitgedaagd te werken met regionale producten en de tradities rond eten in hun eigen streek te laten zien. 

Gastronomisch erfgoed en talent

De deelname van Vic aan deze wedstrijd werd mogelijk gemaakt door Noord-Brabant Culinair, Sligro, De Rooi Pannen, AgriFood Capital en FoodUp!Brabant. Samen zetten deze partijen zich in voor het in stand houden van het Brabantse gastronomische erfgoed en het ontwikkelen en ondersteunen van jonge talenten. 

Ralf Immens van Noord-Brabant Culinair: "Jonge talenten als Vic kunnen echt het verschil maken in de keuken. Door nu al bewust te zijn van de impact van werken met regionale en duurzame producten is hij een inspirerend voorbeeld voor anderen en een aanwinst voor de Nederlandse gastronomie."

Vic Tosseram uit Goirle volgt op de Rooi Pannen in Tilburg de opleiding gespecialiseerd kok. Hij zit nu in zijn laatste jaar en werd als jong talent door de Rooi Pannen geselecteerd om mee te doen aan de Nederlandse voorrondes voor de EYCA, die hij won. Vic werkte onder andere bij Tout à Fait in Maastricht. Momenteel is dit jonge talent op zoek naar een leerbedrijf. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: