Jonge talentvolle chef verrast internationale jury met zijn Brabantse gerecht

25 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Op donderdag 24 oktober vond in Rhodos Griekenland de finale plaats van de European Young Chef Award 2019. Vic Tosseram uit Goirle vertegenwoordigde Brabant tijdens deze wedstrijd waar jonge talenten uit verschillende Europese foodregio’s tegen elkaar koken. Deze kookwedstrijd is voor Brabant de kans bij uitstek om ook in het buitenland te laten zien wat de provincie te bieden heeft op het gebied van gastronomie en culinair erfgoed. Dat deed Vic zeer overtuigend met zijn eigentijdse variatie op het klassieke Brabantse gerecht ‘Blote billetjes in het gras’. Zijn prestatie leverde hem de titel Regional Young Chef Ambassador 2019 op. 

Ode aan Brabant

In augustus vond bij ZIN inspiratielab de voorronde voor de European Young Chef Award  (EYCA) plaats. Hier kwam de 22-jarige Vic als winnaar uit de bus. Deze week reisde hij af naar Rhodos om het daar tegen 9 andere Europese koks in opleiding op te nemen. Eirini Georgoudiou uit Griekenland won de titel European Young Chef of the Year 2019. Vic Tosseram werd uitgeroepen tot Regional Chef Ambassador 2019. Hiermee krijgt hij een jaar lang een podium om aan een breed publiek te laten zien wat Brabant in huis heeft aan prachtige producten en culinaire kwaliteiten. 

Vic: "Ik ben onwijs trots dat ik Brabant mocht vertegenwoordigen op dit internationale podium. Brabant heeft zoveel mooie producten en culinaire tradities. Met mijn gerecht wilde ik een ode brengen aan een traditioneel Brabants gerecht door het in een modern jasje te steken. Heel gaaf om te doen!"

Laat zien wat de regio in huis heeft

De EYCA is een initiatief van IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). Hierin werken tien Europese regio’s samen die hun streekeigen tradities willen laten zien en zich inzetten om gezond, lokaal en duurzaam eten te bevorderen. Brabant is een van deze regio's. De jonge chefs worden uitgedaagd te werken met regionale producten en de tradities rond eten in hun eigen streek te laten zien. 

Gastronomisch erfgoed en talent

De deelname van Vic aan deze wedstrijd werd mogelijk gemaakt door Noord-Brabant Culinair, Sligro, De Rooi Pannen, AgriFood Capital en FoodUp!Brabant. Samen zetten deze partijen zich in voor het in stand houden van het Brabantse gastronomische erfgoed en het ontwikkelen en ondersteunen van jonge talenten. 

Ralf Immens van Noord-Brabant Culinair: "Jonge talenten als Vic kunnen echt het verschil maken in de keuken. Door nu al bewust te zijn van de impact van werken met regionale en duurzame producten is hij een inspirerend voorbeeld voor anderen en een aanwinst voor de Nederlandse gastronomie."

Vic Tosseram uit Goirle volgt op de Rooi Pannen in Tilburg de opleiding gespecialiseerd kok. Hij zit nu in zijn laatste jaar en werd als jong talent door de Rooi Pannen geselecteerd om mee te doen aan de Nederlandse voorrondes voor de EYCA, die hij won. Vic werkte onder andere bij Tout à Fait in Maastricht. Momenteel is dit jonge talent op zoek naar een leerbedrijf. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: