Jonge talentvolle chef verrast internationale jury met zijn Brabantse gerecht

25 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Op donderdag 24 oktober vond in Rhodos Griekenland de finale plaats van de European Young Chef Award 2019. Vic Tosseram uit Goirle vertegenwoordigde Brabant tijdens deze wedstrijd waar jonge talenten uit verschillende Europese foodregio’s tegen elkaar koken. Deze kookwedstrijd is voor Brabant de kans bij uitstek om ook in het buitenland te laten zien wat de provincie te bieden heeft op het gebied van gastronomie en culinair erfgoed. Dat deed Vic zeer overtuigend met zijn eigentijdse variatie op het klassieke Brabantse gerecht ‘Blote billetjes in het gras’. Zijn prestatie leverde hem de titel Regional Young Chef Ambassador 2019 op. 

Ode aan Brabant

In augustus vond bij ZIN inspiratielab de voorronde voor de European Young Chef Award  (EYCA) plaats. Hier kwam de 22-jarige Vic als winnaar uit de bus. Deze week reisde hij af naar Rhodos om het daar tegen 9 andere Europese koks in opleiding op te nemen. Eirini Georgoudiou uit Griekenland won de titel European Young Chef of the Year 2019. Vic Tosseram werd uitgeroepen tot Regional Chef Ambassador 2019. Hiermee krijgt hij een jaar lang een podium om aan een breed publiek te laten zien wat Brabant in huis heeft aan prachtige producten en culinaire kwaliteiten. 

Vic: "Ik ben onwijs trots dat ik Brabant mocht vertegenwoordigen op dit internationale podium. Brabant heeft zoveel mooie producten en culinaire tradities. Met mijn gerecht wilde ik een ode brengen aan een traditioneel Brabants gerecht door het in een modern jasje te steken. Heel gaaf om te doen!"

Laat zien wat de regio in huis heeft

De EYCA is een initiatief van IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism). Hierin werken tien Europese regio’s samen die hun streekeigen tradities willen laten zien en zich inzetten om gezond, lokaal en duurzaam eten te bevorderen. Brabant is een van deze regio's. De jonge chefs worden uitgedaagd te werken met regionale producten en de tradities rond eten in hun eigen streek te laten zien. 

Gastronomisch erfgoed en talent

De deelname van Vic aan deze wedstrijd werd mogelijk gemaakt door Noord-Brabant Culinair, Sligro, De Rooi Pannen, AgriFood Capital en FoodUp!Brabant. Samen zetten deze partijen zich in voor het in stand houden van het Brabantse gastronomische erfgoed en het ontwikkelen en ondersteunen van jonge talenten. 

Ralf Immens van Noord-Brabant Culinair: "Jonge talenten als Vic kunnen echt het verschil maken in de keuken. Door nu al bewust te zijn van de impact van werken met regionale en duurzame producten is hij een inspirerend voorbeeld voor anderen en een aanwinst voor de Nederlandse gastronomie."

Vic Tosseram uit Goirle volgt op de Rooi Pannen in Tilburg de opleiding gespecialiseerd kok. Hij zit nu in zijn laatste jaar en werd als jong talent door de Rooi Pannen geselecteerd om mee te doen aan de Nederlandse voorrondes voor de EYCA, die hij won. Vic werkte onder andere bij Tout à Fait in Maastricht. Momenteel is dit jonge talent op zoek naar een leerbedrijf. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: