Jacob Jan Boerma sluit De Leest

Auteur: David Bakker
Michelin 8 oktober 2019
Jacob Jan Boerma sluit De Leest

Een behoorlijke domper voor de Nederlandse gastronomie. Driesterrenchef Jacob Jan Boerma sluit restaurant De Leest. De geboren Oostenrijker wil meer tijd en aandacht besteden aan zijn gezin. 

Daarnaast ziet de chef cuisinier meer kansen in het bedrijfsleven en geeft hij tegenover de NOS aan dat hij volgend jaar een conceptrestaurant gaat openen in Amsterdam.

Boerma en zijn vrouw Kim Veldman openden De Leest 17,5 jaar geleden in het Gelderse Vaassen. In 2003 ontvingen Boerma en Veldman de eerste Michelinster. In 2007 volgde de tweede en in 2014 haalden ze het hoogst haalbare: drie Michelinsterren.

De RestaurantKrant interviewde Boerma uitgebreid over zijn teokomstplannen in februari dit jaar

Boerma is niet een chef die stil kan zitten en begon concepten te ontwikkelen buiten zijn eigen onderneming om. The White Room in het Krasnapolsky was het eerste paradapaardje dat hij ontwikkelde samen met protégé Arturo Dalhuisen. Op 11 december 2017 ontving The White Room - anderhalf jaar na de opening - de eerste Michelinster. De handtekening van Boerma staat ook op het menu van Voltaire in Leersum, dat in 2018 een Michelinster ontving. 

In het voorjaar interviewde De RestaurantKrant de gevierde sterrenchef uitgebreid over de commerciële kansen buiten de eigen onderneming. Daar was Boerma stellig over: “Ik behoor tot de generatie waarvan het steeds meer geaccepteerd wordt dat er nevenactiviteiten op een gezonde manier uitgeoefend worden. De horeca heeft daar lang negatief op gereageerd en dat is eigenlijk absurd."

Het hele interview met Jacob Jan Boerma lees je hier

 

Overig nieuws