Jacob Jan Boerma sluit De Leest

8 oktober 2019 | David Bakker

Een behoorlijke domper voor de Nederlandse gastronomie. Driesterrenchef Jacob Jan Boerma sluit restaurant De Leest. De geboren Oostenrijker wil meer tijd en aandacht besteden aan zijn gezin. 

Daarnaast ziet de chef cuisinier meer kansen in het bedrijfsleven en geeft hij tegenover de NOS aan dat hij volgend jaar een conceptrestaurant gaat openen in Amsterdam.

Boerma en zijn vrouw Kim Veldman openden De Leest 17,5 jaar geleden in het Gelderse Vaassen. In 2003 ontvingen Boerma en Veldman de eerste Michelinster. In 2007 volgde de tweede en in 2014 haalden ze het hoogst haalbare: drie Michelinsterren.

De RestaurantKrant interviewde Boerma uitgebreid over zijn teokomstplannen in februari dit jaar

Boerma is niet een chef die stil kan zitten en begon concepten te ontwikkelen buiten zijn eigen onderneming om. The White Room in het Krasnapolsky was het eerste paradapaardje dat hij ontwikkelde samen met protégé Arturo Dalhuisen. Op 11 december 2017 ontving The White Room - anderhalf jaar na de opening - de eerste Michelinster. De handtekening van Boerma staat ook op het menu van Voltaire in Leersum, dat in 2018 een Michelinster ontving. 

In het voorjaar interviewde De RestaurantKrant de gevierde sterrenchef uitgebreid over de commerciële kansen buiten de eigen onderneming. Daar was Boerma stellig over: “Ik behoor tot de generatie waarvan het steeds meer geaccepteerd wordt dat er nevenactiviteiten op een gezonde manier uitgeoefend worden. De horeca heeft daar lang negatief op gereageerd en dat is eigenlijk absurd."

Het hele interview met Jacob Jan Boerma lees je hier

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: