Is carnaval goed voor de horeca?

1 februari 2016 |
Is carnaval goed voor de horeca?

Carnaval is voor veel horecaondernemers in het zuiden van Nederland wat Kerst voor veel winkeliers is. Een forse omzetplus voor cafés
ligt in deze periode dan ook in de lijn der verwachting. Er zijn echter ook zaken die de deuren sluiten. Dagzaken, zoals lunchrooms, schenken dikwijls geen of weinig alcohol en de eigenaren maken van de gelegenheid gebruik om op vakantie te gaan. Er zijn ook restaurants die de zaak sluiten, maar wel een tap buiten plaatsen. Op die manier wordt er een goede omzet gegenereerd.

Warmer weer is goed voor de omzet
Carnaval valt vroeg dit jaar. In 2015 was dat ook het geval, en een vroege carnaval zorgt ervoor dat februari een goede horecamaand is. Naar alle waarschijnlijkheid is het dit jaar wat warmer dan in de voorgaande jaren tijdens carnaval. Dit is positief voor de omzetverwachting van de horeca tijdens het volksfeest.

De keerzijde
Er is echter een keerzijde: café-eigenaren halen tijdens carnaval weliswaar een goede omzet, maar in de weken voorafgaand aan het feest blijven de gasten weg. Ze houden de hand op de knip om tijdens het volksfeest extra uit te kunnen geven. Streept dit de plus tijdens carnaval dan niet weg? Bovendien moet er tijdens carnaval extra personeel ingeschakeld worden en wordt er veel tijd en geld besteed aan de aankleding van de zaak en het voldoen aan de regelgeving. Daarnaast is de zaterdag na carnaval meestal ook een teleurstellende dag voor de horeca. Misschien is carnaval wel helemaal niet zo goed voor de horeca als je het zo bekijkt...

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: