Interesse in wijn was nog nooit zo groot in Nederland

7 augustus 2017 | Thijs Jacobs
Interesse in wijn was nog nooit zo groot in Nederland

Nieuwe cijfers van de Wine & Spirit Education Trust (WSET) tonen aan dat de vraag naar opleidingen op het gebied van wijnen en gedistilleerde dranken, zowel in Nederland als wereldwijd, nog nooit zo hoog is geweest.

WSET, de grootste wereldwijde aanbieder van opleidingen op het gebied van wijnen en gedistilleerde dranken, vermeldt een wereldwijd recordaantal van 85.487 kandidaten in het academisch jaar dat eindigt op 31 juli 2017. Dit is een stijging van 19% ten opzichte van vorig jaar en ook het 15de jaar van groei.

Nederland klimt op

Het Verenigd Koninkrijk blijft de wereldwijde tabel leiden met een toename in kandidaten van 14% tot een aantal van 19.401. Het Chinese vasteland en de Verenigde Staten volgen op de voet, terwijl Nederland opklimt vanaf een 13de plaats vorig jaar naar een 11de plaats dit jaar. Dit betekent een indrukwekkende groei in het aantal kandidaten van 35% ten opzichte van het academisch jaar 2015-16.

Deskundig personeel

Doordat steeds meer consumenten meer willen leren over wijnen en gedistilleerde dranken, stijgt de noodzaak voor meer deskundig personeel. Dit moedigt professionals aan om erkende kwalificaties te behalen en horecagelegenheden om een sterkere prioriteit te leggen op formele training, zodat ze beter kunnen voldoen aan de verfijnde smaak van hun klanten.

Beste 10 WSET-markten van het academisch jaar 2016/17 (groei ten opzichte van vorig jaar):

1. Verenigd Koninkrijk (+14%)

2. Het Chinese vasteland (+41%)

3. Verenigde Staten (+48%)

4. Canada (+4%)

5. Hongkong (+16%)

6. Frankrijk (+32%)

7. Australië (+27%)

8. Taiwan (+5%)

9. Zuid-Korea (+13%)

10. Zwitserland (+11%)

11. Nederland (+35%)

De markt aansturen

Het uitgebreide assortiment proefmonsters van wijnen, gedistilleerde dranken en sake die tijdens de cursussen worden gebruikt, maken van WSET een belangrijke bijdrager aan de markt. Door de wereldwijde lessen in WSET-proeverijen was WSET vorig jaar verantwoordelijk voor het verbruik van ongeveer 154.759 liter wijn. Dit staat gelijk aan 1.548 gevulde badkuipen. Dit maakt WSET groter dan Honduras in termen van wijnconsumptie en leverde een bijdrage aan de wereldwijde markt van € 4,1 miljoen. Alleen al tijdens de WSET-cursussen in Nederland werd er 2.849 liter drank geproefd.

Cursussen over gedistilleerde dranken en sake maakte WSET verantwoordelijk voor een verder verbruik van 3.121 liter gedistilleerde dranken en ongeveer 566 liter sake.

Deze totalen worden opgemaakt uit de honderdduizenden proefmonstertjes van 50 ml (in het geval van wijn en sake) en 15 ml (in het geval van gedistilleerde dranken) die tijdens de cursussen worden verbruikt voor de minimale proefvereiste van een WSET-cursus. De duizenden flessen drank die door de kandidaten worden gekocht die online een cursus volgen of die zich thuis willen voorbereiden op hun examens, zijn niet in deze cijfers opgenomen.

Vooruitkijken

 

In het afgelopen jaar heeft WSET zijn wereldwijde invloed uitgebreid met de opening van zijn eerste internationale kantoor in Hongkong en door cursussen te starten in nieuwe markten, waaronder de Tsjechische Republiek en Montenegro. WSET heeft meer dan 100 nieuwe Approved Programme Providers (erkende opleidingsaanbieders) verwelkomd en er zijn op dit moment 750 opleidingsaanbieders in meer dan 70 landen die WSET-cursussen geven aan liefhebbers en beroepsprofessionals op het gebied van wijnen, gedistilleerde dranken en sake.

Dit jaar zal, terwijl de Verenigde Staten een sterke groeiregio blijft over de gehele linie van wijnen, gedistilleerde dranken en sake, WSET zijn aanwezigheid op de markt versterken met de aanstelling van een gespecialiseerd team in het grondgebied zelf. Dit team zal het aanwezige potentieel verder stimuleren.

In het nieuwe academisch jaar zullen wij ook de nieuwe verbeterde Award niveau 2 in gedistilleerde dranken vrijgeven en de beschikbaarheid van een volledige suite van gedrukte materialen mogelijk maken voor de Award niveau 3 in sake.

Ian Harris, Chief Executive van WSET, zegt, “Ik ben blij om te zien dat steeds meer ondernemingen erkennen dat een juiste opleiding en goed getraind personeel de basis vormen voor een betere klantenservice en een grotere winst. Na nog een succesvol jaar voor WSET zijn we nu strategieën aan het vastleggen om onze vooruitgang naar het volgende niveau te tillen.”

Karen Douglas, Director of Education van WSET, voegt toe, “Het nieuwe academisch jaar brengt ons ook na al het harde werk van ons Global Education-team de vrijgave van een verbeterd Award niveau 2 in gedistilleerde dranken. Met deze verbetering zorgen we ervoor dat WSET de meest up-to-date en best-in-class opleidingen aanbiedt, door middel van ons wereldwijde netwerk van erkende providers.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw on ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: