Interesse in wijn was nog nooit zo groot in Nederland

7 augustus 2017 | Thijs Jacobs

Nieuwe cijfers van de Wine & Spirit Education Trust (WSET) tonen aan dat de vraag naar opleidingen op het gebied van wijnen en gedistilleerde dranken, zowel in Nederland als wereldwijd, nog nooit zo hoog is geweest.

WSET, de grootste wereldwijde aanbieder van opleidingen op het gebied van wijnen en gedistilleerde dranken, vermeldt een wereldwijd recordaantal van 85.487 kandidaten in het academisch jaar dat eindigt op 31 juli 2017. Dit is een stijging van 19% ten opzichte van vorig jaar en ook het 15de jaar van groei.

Nederland klimt op

Het Verenigd Koninkrijk blijft de wereldwijde tabel leiden met een toename in kandidaten van 14% tot een aantal van 19.401. Het Chinese vasteland en de Verenigde Staten volgen op de voet, terwijl Nederland opklimt vanaf een 13de plaats vorig jaar naar een 11de plaats dit jaar. Dit betekent een indrukwekkende groei in het aantal kandidaten van 35% ten opzichte van het academisch jaar 2015-16.

Deskundig personeel

Doordat steeds meer consumenten meer willen leren over wijnen en gedistilleerde dranken, stijgt de noodzaak voor meer deskundig personeel. Dit moedigt professionals aan om erkende kwalificaties te behalen en horecagelegenheden om een sterkere prioriteit te leggen op formele training, zodat ze beter kunnen voldoen aan de verfijnde smaak van hun klanten.

Beste 10 WSET-markten van het academisch jaar 2016/17 (groei ten opzichte van vorig jaar):

1. Verenigd Koninkrijk (+14%)

2. Het Chinese vasteland (+41%)

3. Verenigde Staten (+48%)

4. Canada (+4%)

5. Hongkong (+16%)

6. Frankrijk (+32%)

7. Australië (+27%)

8. Taiwan (+5%)

9. Zuid-Korea (+13%)

10. Zwitserland (+11%)

11. Nederland (+35%)

De markt aansturen

Het uitgebreide assortiment proefmonsters van wijnen, gedistilleerde dranken en sake die tijdens de cursussen worden gebruikt, maken van WSET een belangrijke bijdrager aan de markt. Door de wereldwijde lessen in WSET-proeverijen was WSET vorig jaar verantwoordelijk voor het verbruik van ongeveer 154.759 liter wijn. Dit staat gelijk aan 1.548 gevulde badkuipen. Dit maakt WSET groter dan Honduras in termen van wijnconsumptie en leverde een bijdrage aan de wereldwijde markt van € 4,1 miljoen. Alleen al tijdens de WSET-cursussen in Nederland werd er 2.849 liter drank geproefd.

Cursussen over gedistilleerde dranken en sake maakte WSET verantwoordelijk voor een verder verbruik van 3.121 liter gedistilleerde dranken en ongeveer 566 liter sake.

Deze totalen worden opgemaakt uit de honderdduizenden proefmonstertjes van 50 ml (in het geval van wijn en sake) en 15 ml (in het geval van gedistilleerde dranken) die tijdens de cursussen worden verbruikt voor de minimale proefvereiste van een WSET-cursus. De duizenden flessen drank die door de kandidaten worden gekocht die online een cursus volgen of die zich thuis willen voorbereiden op hun examens, zijn niet in deze cijfers opgenomen.

Vooruitkijken

 

In het afgelopen jaar heeft WSET zijn wereldwijde invloed uitgebreid met de opening van zijn eerste internationale kantoor in Hongkong en door cursussen te starten in nieuwe markten, waaronder de Tsjechische Republiek en Montenegro. WSET heeft meer dan 100 nieuwe Approved Programme Providers (erkende opleidingsaanbieders) verwelkomd en er zijn op dit moment 750 opleidingsaanbieders in meer dan 70 landen die WSET-cursussen geven aan liefhebbers en beroepsprofessionals op het gebied van wijnen, gedistilleerde dranken en sake.

Dit jaar zal, terwijl de Verenigde Staten een sterke groeiregio blijft over de gehele linie van wijnen, gedistilleerde dranken en sake, WSET zijn aanwezigheid op de markt versterken met de aanstelling van een gespecialiseerd team in het grondgebied zelf. Dit team zal het aanwezige potentieel verder stimuleren.

In het nieuwe academisch jaar zullen wij ook de nieuwe verbeterde Award niveau 2 in gedistilleerde dranken vrijgeven en de beschikbaarheid van een volledige suite van gedrukte materialen mogelijk maken voor de Award niveau 3 in sake.

Ian Harris, Chief Executive van WSET, zegt, “Ik ben blij om te zien dat steeds meer ondernemingen erkennen dat een juiste opleiding en goed getraind personeel de basis vormen voor een betere klantenservice en een grotere winst. Na nog een succesvol jaar voor WSET zijn we nu strategieën aan het vastleggen om onze vooruitgang naar het volgende niveau te tillen.”

Karen Douglas, Director of Education van WSET, voegt toe, “Het nieuwe academisch jaar brengt ons ook na al het harde werk van ons Global Education-team de vrijgave van een verbeterd Award niveau 2 in gedistilleerde dranken. Met deze verbetering zorgen we ervoor dat WSET de meest up-to-date en best-in-class opleidingen aanbiedt, door middel van ons wereldwijde netwerk van erkende providers.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Chefs Michelin Interview
Margo Reuten, Da Vinci Maasbracht: 'Waar blijven de vrouwen?'

Er is geen vrouw binnen onze landsgrenzen zoals Margo Reuten. Zeer zeker niet op culinair vlak. De drive en de passie die deze sterrenchef tentoonspreidt is ongeëvenaard. Met twee Michelinsterren op zak en talloze awards op het cv - de meest recente is die van 'Woman of the Year' van Relais & Châ...

Personalia Chefs
Patrick Kessler nieuwe chef-kok De Kersentuin in Amsterdam

Signature Chef Stefan van Sprang van Restaurant De Kersentuin in Amsterdam heeft Patrick Kessler gepresenteerd als de nieuwe chef-kok. Patrick Kessler werkte al sinds 2016 bij De Kersentuin, en het restaurant is voor hem bekend terrein: "Ik wil vooral op dezelfde voet door blijven gaan en ge...

Events Chefs
Chefkok Bas Oonk van Restaurant Basaal uit Den Haag gastchef in Gibraltar

Chefkoks uit Gibraltar, Nederland, Zweden en Groot-Brittannië sloegen de handen ineen en kookten samen op woensdag 18 oktober in The Wessex Lounge in Gibraltar. Het evenement werd gehost door Vicky Garcia-Bishop, één van de toonaangevende chefs, (kookwedstrijd kampioen) van Gibral...

Achtergronden
Iens komt met eigen festival

IENS introduceert het eerste IENS Festival. Een unieke online campagne, waarbij restaurants bezoekers voordelig laten kennismaken met hun keuken en gastvrijheid. Van 26 oktober tot en met 30 november geven honderden restaurants in heel Nederland 50 procent korting op de gehele rekening aan gasten di...

Regelgeving
AirDnD weizigd naam op last van Airbnb

Het Nederlandse platform voor huiskamerrestaurant, AirDnD, heeft zijn naam veranderd in ShareDnD. De naamswijziging was nodig, omdat Airbnb dreigde met juridische stappen tegen de website. "We hebben besloten onze naam te veranderen, omdat wij als startende onderneming niet de financiël...

Vlees cijfers
Vleesverbruik niet verder gedaald

De daling in vleesverbruik heeft zich in 2016 niet doorgezet. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 verbruikte de Nederlander met ruim 76 kilo vrijwel evenveel vlees als in het jaar ervoor. Wakker Dier is bezorgd: “De huidige vleesconsum...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: