Imposante culinaire tentoonstelling (+video)

10 september 2014 |
Imposante culinaire tentoonstelling (+video)<

Gisteren is de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ smakelijk geopend in Kasteel de Haar. Ruud Wunneberg verrichtte de feestelijke opening door samen met chef-kok Pierre
Amory de gong te luiden; een ruim honderdjarige traditie waarmee gasten op De Haar geattendeerd werden op de aanvang van het diner. Amory was 40 jaar lang dé chef-kok voor baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar.

Wunneberg is een generatiegenoot van Pierre Amory en zijn filosofie sluit naadloos aan bij die van Amory en de traditionele Franse keuken. Ruud Wunneberg is voormalig Michelinsterren-chef van restaurant De Boerderij in Amsterdam, hij kookte in vele gerenommeerde restaurants in Nederland en het buitenland. Ook is Wunneberg leermeester van sterrenchef Jonny Boer.

Keukengeheimen
Exclusief voor de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ licht chef-kok Pierre Amory het deksel van de koperen pan. Hij geeft hij een inkijkje in de culinaire kant van het kasteel en verklapt amusante keukengeheimen. Bezoekers krijgen naast de oude keuken tijdens de tentoonstelling eenmalig en voor het eerst in de geschiedenis van het kasteel ook andere culinaire vertrekken te zien zoals de nieuwe keuken, de groentekeuken, de slagerij, de voorraadkamer, de wijnkelder en de kindereetzaal.

Tentoonstelling
Gastconservator Lise Timmer, culinair connaisseur, coach en manager van bekende (inter-)nationale (MICHELIN) chefs en auteur van meerdere kookboeken, heeft de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ samengesteld. De tentoonstelling is te zien van 9 september tot en met 30 november 2014 in Kasteel de Haar Utrecht.

Culinair, elitair, extraordinair
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen. Ruim een eeuw bestaat de traditie dat Kasteel de Haar één maand per jaar, in september, wordt bewoond door de familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Het fêteren van de beau monde uit de internationale jetset vormde het middelpunt van deze traditie, met extravagante diners en uitmuntend gastheerschap door de baron. Hij organiseerde op hoog niveau déjeuners, thés, diners en bals masqués. Excellente chefs werden overgevlogen uit Frankrijk. In de overige maanden werkte chef-kok Amory als privé chef bij beroemdheden als president Georges Pompidou, Christian Dior en Valentino. Bij roemrijke invités van de baron liep het water in de mond bij de gastronomische verwennerijen met als legendarisch hoogtepunt de fabuleuze suikerwerken die bij het dessert werden geserveerd. Illustere gasten als Aristoteles Onassis, Coco Chanel, Maria Callas, Gregory Peck, Roger Moore, Yves Saint Laurent en Brigitte Bardot lieten het zich goed smaken bij deze cosmopolitische baron aan de dis.

MEER LEZEN OVER CHEFS? KLIK HIER!
Het geheim van de kok en andere keukengeheimen
Wat deed een plassende vis in de japon van de barones? Wat zei een tafelbediende in plat Utrechts tegen een lid van het Koninklijk Huis? In welk dessert zat 80 kilo suiker verwerkt? Wat doet een geluidsfragment uit de keuken van de Franse drie Michelinsterren-chef Paul Bocuse in de kasteelkeuken? Wat verstopten deftige diva’s onder de rand van hun bord? Waar verstopte de Maître zijn borrel? Hoe voorkwam Roger Moore gezichtsverlies toen hij een hele kip aan zijn vergulde vork had hangen? Wilt u weten hoe de vork in de steel zit? Ontrafel deze en andere keukengeheimen tijdens de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ van 9 september tot en met 30 november 2014 op Kasteel de Haar Utrecht.

Video:


Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Inauguratie Gastrobar 6 in Den Bosch

De legendarische Brabantse gastvrijheid spatte eraf bij de inauguratie van Gastrobar 6 in Den Bosch op 10 oktober. Beide eigenaren met een serieuze gastronomische curriculum, Freek Broeders en Geert Toebast haalden alles uit de kast om het de vele genodigden naar de zin te maken. Ted Janssen, voo...

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: