Imposante culinaire tentoonstelling (+video)

10 september 2014 |
Imposante culinaire tentoonstelling (+video)<

Gisteren is de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ smakelijk geopend in Kasteel de Haar. Ruud Wunneberg verrichtte de feestelijke opening door samen met chef-kok Pierre
Amory de gong te luiden; een ruim honderdjarige traditie waarmee gasten op De Haar geattendeerd werden op de aanvang van het diner. Amory was 40 jaar lang dé chef-kok voor baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar.

Wunneberg is een generatiegenoot van Pierre Amory en zijn filosofie sluit naadloos aan bij die van Amory en de traditionele Franse keuken. Ruud Wunneberg is voormalig Michelinsterren-chef van restaurant De Boerderij in Amsterdam, hij kookte in vele gerenommeerde restaurants in Nederland en het buitenland. Ook is Wunneberg leermeester van sterrenchef Jonny Boer.

Keukengeheimen
Exclusief voor de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ licht chef-kok Pierre Amory het deksel van de koperen pan. Hij geeft hij een inkijkje in de culinaire kant van het kasteel en verklapt amusante keukengeheimen. Bezoekers krijgen naast de oude keuken tijdens de tentoonstelling eenmalig en voor het eerst in de geschiedenis van het kasteel ook andere culinaire vertrekken te zien zoals de nieuwe keuken, de groentekeuken, de slagerij, de voorraadkamer, de wijnkelder en de kindereetzaal.

Tentoonstelling
Gastconservator Lise Timmer, culinair connaisseur, coach en manager van bekende (inter-)nationale (MICHELIN) chefs en auteur van meerdere kookboeken, heeft de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ samengesteld. De tentoonstelling is te zien van 9 september tot en met 30 november 2014 in Kasteel de Haar Utrecht.

Culinair, elitair, extraordinair
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en behoort tot de internationale top van historische buitenhuizen. Ruim een eeuw bestaat de traditie dat Kasteel de Haar één maand per jaar, in september, wordt bewoond door de familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Het fêteren van de beau monde uit de internationale jetset vormde het middelpunt van deze traditie, met extravagante diners en uitmuntend gastheerschap door de baron. Hij organiseerde op hoog niveau déjeuners, thés, diners en bals masqués. Excellente chefs werden overgevlogen uit Frankrijk. In de overige maanden werkte chef-kok Amory als privé chef bij beroemdheden als president Georges Pompidou, Christian Dior en Valentino. Bij roemrijke invités van de baron liep het water in de mond bij de gastronomische verwennerijen met als legendarisch hoogtepunt de fabuleuze suikerwerken die bij het dessert werden geserveerd. Illustere gasten als Aristoteles Onassis, Coco Chanel, Maria Callas, Gregory Peck, Roger Moore, Yves Saint Laurent en Brigitte Bardot lieten het zich goed smaken bij deze cosmopolitische baron aan de dis.

MEER LEZEN OVER CHEFS? KLIK HIER!
Het geheim van de kok en andere keukengeheimen
Wat deed een plassende vis in de japon van de barones? Wat zei een tafelbediende in plat Utrechts tegen een lid van het Koninklijk Huis? In welk dessert zat 80 kilo suiker verwerkt? Wat doet een geluidsfragment uit de keuken van de Franse drie Michelinsterren-chef Paul Bocuse in de kasteelkeuken? Wat verstopten deftige diva’s onder de rand van hun bord? Waar verstopte de Maître zijn borrel? Hoe voorkwam Roger Moore gezichtsverlies toen hij een hele kip aan zijn vergulde vork had hangen? Wilt u weten hoe de vork in de steel zit? Ontrafel deze en andere keukengeheimen tijdens de tentoonstelling ‘Culinaire geheimen van De Haar’ van 9 september tot en met 30 november 2014 op Kasteel de Haar Utrecht.

Video:


Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: