Hotel Figi ontvangt Fair Trade Horecapredicaat

5 november 2009 |
Hotel Figi ontvangt Fair Trade Horecapredicaat<

Hotel Theater Figi in Zeist mag zich het allereerste Fair Trade gecertificeerde hotel van Nederland noemen. Uit handen van Peter d'Angremond, directeur van Max Havelaar, ontvingen de gebroeders Ruys donderdag 5 november het eerste plakkaat met daarop het Fair Trade Horecapredicaat. Figi is daarmee de eerste volledige ambassadeur van Fair Trade onder alle horecaondernemingen van het land. In zijn toespraak had d'Angremond veel lof voor de pioniersrol die Figi, de gebroeders Ruys, en leveranciers vervulden. Nu er pioniers zijn hopen zowel Stichting Max Havelaar als Figi op veel volgers.

Het hotel serveerde inmiddels 5,5 miljoen kopjes Fair Trade koffie. General Manager Jos Ruys: "We zijn trots dat we de koffie van de Fair Trade boeren mogen schenken. Toen wij onze kopjes en folders aan de koffieboeren lieten zien, waren zij op hun beurt weer trots dat ze onze koffie verbouwen. Ook zijn we trots op onze medewerkers die Fair Trade een warm hart toedragen en het bij onze gasten weten over te brengen. We willen voorop lopen om een voorbeeld te zijn voor collega’s en hen te stimuleren ook duurzaam te gaan ondernemen."

Ook trots was Koos Janssen, burgermeester van Zeist, die zelfs sprak van 'ons' Figi. De gemeente Zeist heeft het voornemen om een Fairtrade Gemeente te worden, zo deelde de burgervader de toehoorders mee. De voortrekkersrol van Figi is voor de gemeente een stimulans geweest om de keuze te maken Fairtrade Gemeente te worden.

Het is niet alleen vanwege de eerlijke koffie in het hotel dat Figi als eerste het Fair Trade Horecapredicaat mag voeren. Waar het kan zijn traditionele producten en diensten ingewisseld voor Fair Trade-alternatieven. Hotel Theater Figi was al ambassadeur van Stichting Max Havelaar en brengt eerlijke handel actief onder de aandacht bij diens gasten. Naast Fair Trade draagt Figi het streven naar duurzaamheid op diverse manieren verder uit. Onder meer via de website van het hotel-theater, louter nog duurzaam gevangen vis op het menu (MSC-certificering), en sponsoring van goede doelen.


Foto (vlnr): Peter d'Angremond (Stichting Max Havelaar), Koos Janssen (Burgermeester Zeist), en de gebroeders Ruys (Hotel Theater Figi)

De uitreiking van het plakkaat was voor de Stichting Max Havelaar onderdeel van de Fair Trade Restaurant Week die gaande is van 29 oktober tot en met 7 november. Hierin wordt onder meer aandacht gevraagd voor het belang om meer Fair Trade producten in de horeca te gaan gebruiken. Bij Figi staat deze week op de kaart: gegrilde witte MSC Albacore tonijn met salade Niçoise, parelhoen met Fairtrade pilav rijst en gebakken koolrabi, en een tunnel van pure chocolade gemaakt van biologische Fairtrade Valrhona chocolade en rode kool.

Na de officiële plichtplegingen was er in Slot Zeist, waarvan Figi de exploitatie doet, een Fair Trade borrel.

Op de foto: Peter d'Angremond en Jos Ruys bevestigen het plakkaat met Fair Trade-logo duidelijk zichtbaar aan de gevel van het hotel.

Hospitality Management, Frank Lindner



Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: