Hotel Figi ontvangt Fair Trade Horecapredicaat

5 november 2009 |
Hotel Figi ontvangt Fair Trade Horecapredicaat<

Hotel Theater Figi in Zeist mag zich het allereerste Fair Trade gecertificeerde hotel van Nederland noemen. Uit handen van Peter d'Angremond, directeur van Max Havelaar, ontvingen de gebroeders Ruys donderdag 5 november het eerste plakkaat met daarop het Fair Trade Horecapredicaat. Figi is daarmee de eerste volledige ambassadeur van Fair Trade onder alle horecaondernemingen van het land. In zijn toespraak had d'Angremond veel lof voor de pioniersrol die Figi, de gebroeders Ruys, en leveranciers vervulden. Nu er pioniers zijn hopen zowel Stichting Max Havelaar als Figi op veel volgers.

Het hotel serveerde inmiddels 5,5 miljoen kopjes Fair Trade koffie. General Manager Jos Ruys: "We zijn trots dat we de koffie van de Fair Trade boeren mogen schenken. Toen wij onze kopjes en folders aan de koffieboeren lieten zien, waren zij op hun beurt weer trots dat ze onze koffie verbouwen. Ook zijn we trots op onze medewerkers die Fair Trade een warm hart toedragen en het bij onze gasten weten over te brengen. We willen voorop lopen om een voorbeeld te zijn voor collega’s en hen te stimuleren ook duurzaam te gaan ondernemen."

Ook trots was Koos Janssen, burgermeester van Zeist, die zelfs sprak van 'ons' Figi. De gemeente Zeist heeft het voornemen om een Fairtrade Gemeente te worden, zo deelde de burgervader de toehoorders mee. De voortrekkersrol van Figi is voor de gemeente een stimulans geweest om de keuze te maken Fairtrade Gemeente te worden.

Het is niet alleen vanwege de eerlijke koffie in het hotel dat Figi als eerste het Fair Trade Horecapredicaat mag voeren. Waar het kan zijn traditionele producten en diensten ingewisseld voor Fair Trade-alternatieven. Hotel Theater Figi was al ambassadeur van Stichting Max Havelaar en brengt eerlijke handel actief onder de aandacht bij diens gasten. Naast Fair Trade draagt Figi het streven naar duurzaamheid op diverse manieren verder uit. Onder meer via de website van het hotel-theater, louter nog duurzaam gevangen vis op het menu (MSC-certificering), en sponsoring van goede doelen.


Foto (vlnr): Peter d'Angremond (Stichting Max Havelaar), Koos Janssen (Burgermeester Zeist), en de gebroeders Ruys (Hotel Theater Figi)

De uitreiking van het plakkaat was voor de Stichting Max Havelaar onderdeel van de Fair Trade Restaurant Week die gaande is van 29 oktober tot en met 7 november. Hierin wordt onder meer aandacht gevraagd voor het belang om meer Fair Trade producten in de horeca te gaan gebruiken. Bij Figi staat deze week op de kaart: gegrilde witte MSC Albacore tonijn met salade Niçoise, parelhoen met Fairtrade pilav rijst en gebakken koolrabi, en een tunnel van pure chocolade gemaakt van biologische Fairtrade Valrhona chocolade en rode kool.

Na de officiële plichtplegingen was er in Slot Zeist, waarvan Figi de exploitatie doet, een Fair Trade borrel.

Op de foto: Peter d'Angremond en Jos Ruys bevestigen het plakkaat met Fair Trade-logo duidelijk zichtbaar aan de gevel van het hotel.

Hospitality Management, Frank Lindner



Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Awards Events Culinair
Gault&Millau 2020: Soenil Bahadoer beste chef, nog 16 winnaars

Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de culiniare gids vanmiddag in Amsterdam. "Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervar...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: