Horecaketens worden kleiner

3 augustus 2011 |
Horecaketens worden kleiner

Het aantal franchiseketens binnen de horeca stijgt al tien jaar onophoudelijk. Alleen groeit het aantal vestigingen per keten sinds 2008 niet meer mee. In 2009 was er zelfs sprake van een lichte daling van het aantal vestigingen. Conclusie: ketens in de horeca worden kleiner.

Dat blijkt uit onderzoek van horecavakbladenuitgever Uitgeverij PS: b.v. op basis van de "Franchisemonitor":http://www.nfv.nl/_docs/Franchisemonitor.pdf van het EIM, de NFV en de Rabobank.
Ketens 10 procent kleiner
De horeca telde volgens de monitor 86 franchiseketens in 2010. Het aantal vestigingen was 2.160. Gemiddeld had een keten 25 vestigingen. In 2008 waren er 80 ketens die samen goed waren voor 2.200 vestigingen. Gemiddeld was een keten toen nog goed voor 28 vestigingen. In de afgelopen twee jaar zijn ketens 11 procent kleiner geworden.

Moeizaam klimaat
Een mogelijke verklaring ligt bij het moeizame economische klimaat. Nieuwe toetreders beginnen met een paar vestigingen in plaats van er direct veel te openen. Bestaande horecafranchisebedrijven zouden door de crisis hun posities hebben heroverwogen en diverse vestigingen hebben gesloten.

Merendeel horecabedrijven niet gebonden aan keten
Vorig jaar werkten 33.540 personen voor een franchiseketen in de horeca. Op het totaal aantal werkzame personen in de horeca (333.400) is dit 10 procent.
Van het totaal aantal horecabedrijven in 2010 (42.826) was 5 procent een horecafranchisebedrijf.
Vestigingen van horecafranchisebedrijven waren in 2010 samen goed voor een jaaromzet van 1,8 miljard euro. Dat is 20,2 procent van de totale omzet dit de horeca vorig jaar realiseerde (8,9 miljard euro).

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: