Horeca naar de stembus deel vier; SP

3 maart 2021 | David Bakker
Horeca naar de stembus deel vier; SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernemers.

Benieuwd naar de andere politieke partijen? Lees hier de andere partijprogramma's

In deze rubriek laten wij aspecten uit het verkiezingsprogramma terugkeren die van toepassing zijn op het ondernemerschap: belastingen, arbeidsmarkt, onderwijs en het ondernemerschap. Alle andere aspecten laten we buiten beschouwing. Kijk voor de volledig verkiezingsprogramma’s op de website van de politieke partij. In de vierde aflevering van deze serie; SP.

De Socialistische Partij schrijft in haar verkiezingsprogramma dat het midden- en kleinbedrijf ontzettend belangrijk is voor de Nederlandse economie. De socialisten willen dat grote bedrijven meer belasting gaan betalen en dat jongeren een grote kans maken op de arbeidsmarkt.

Ondernemen

De partij van lijsttrekker Lilian Marijnissen wil hulp voor lokale ondernemers, onder meer door bestedingen voortaan ‘mkb-vriendelijk’ te maken, betere huurbescherming van panden en ondersteuning bij ziekte van werknemers.

Verder wil de SP dat - met een nationale investeringbank - lokale ondernemers makkelijker kunnen lenen en bevordert de partij duurzame vernieuwingen.

De SP wil de baangerelateerde investeringskorting afschaffen.

De Socialistische Partij wil de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek verhogen en daarmee het mkb steunen.

Arbeidsmarkt

Als het aan de SP ligt gaat de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar.

De Socialistische Partij wil de lasten op arbeid verlagen voor iedereen tot en met een modaal inkomen.

De SP wil het minimumloon verhogen tot 14 euro per uur.

Voor ZZP’ers wil de partij van Marijnissen de sociale zekerheid verbeteren. Onder andere door recht op pensioen en een collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Onderwijs

De SP vindt dat veel kinderen beter leren op een werkplek dan in een klaslokaal. De partij geeft ruimte voor beroepsopleidingen in het mbo die aansluiten op de arbeidsmarkt.

Voor de jongeren die geen startkwalificatie kunnen halen wil de SP arbeidskwalificatie invoeren die duidelijk maakt wat hun vaardigheden zijn.

De partij van Marijnissen vindt dat studenten zonder schulden moeten kunnen studeren. Als het aan de SP ligt krijgen alle studenten voortaan aan studiebeurs.

Belastingen

De SP wil dat grote bedrijven meer belasting gaan betalen. Speciale belastingafspraken met multinationals wil de partij afschaffen.

De Socialistische Partij wil een specifieke ‘digitaks’ invoeren. De partij wil daarmee dat onlinebedrijven en internetplatforms hun bijdrage leveren.

De SP wil exclusieve privileges voor buitenlandse investeerders afschaffen.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Minder gasten, meer omzet? Het kan met de Kleinste keuken

Bij de gefaseerde openstelling van de horeca krijgt elke horeca-ondernemer er mee te maken: je kunt minder gasten ontvangen dan normaal. Des te belangrijker is het om te kijken hoe je de besteding per gast kunt verhogen. De Kleinste keuken helpt hierbij. Met de Kleinste Keuken, een gebruiksvriend ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Corona
Terrassen gaan op 21 april niet open

De terrassen gaan op 21 nog niet open. De voorgenomen versoepelingen zijn met minstens een week opgeschoven, aangezien de besmettingscijfers nu nog te hoog zijn. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft dit bevestigd na het 'Catshuisoverleg' van zondag. De burgemeesters van ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: wordt de horeca eindelijk onderdeel van de oplossing?

Door het mooie weer van vorige week zijn de schellen van de ogen gevallen bij een deel van de burgemeesters, OMT-leden en politiek. Wat wij al lang wisten en verkondigden is waarheid geworden. Bij mooi weer en na een zware winter is er geen houden meer aan en moet de mens eruit. Wij kennen de mens n ...

Corona
Gastvrij Arnhem eerste centrale registratietool voor horeca

Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederl ...

Corona
'Kabinet wil terrassen openen op 21 april'

Het kabinet wil de terrassen op 21 april openen. Ook wil de regering de winkels weer openen. Aanstaande vrijdag buigt het OMT zich over de kwestie. Ook het schrappen van de avondklok ligt op tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover verschillende landelijke media. De versoepelingen hangen a ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: