Horeca in 2013 niet beter

15 maart 2013 |
Horeca in 2013 niet beter

De Nederlandse horeca zal het dit jaar moeilijk krijgen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het economisch bureau van de ING. Vooral in cafés gaat dit worden gevoeld.

Negatieve trend
De vorig jaar ingezette negatieve trend wordt komend jaar doorgetrokken, meldt BN DeStem. Vorig jaar daalden de consumpties in cafés met vier procent. Het ING verwacht dat horecagelegenheden minder gasten ontvangen. Daarnaast zullen deze per bezoek minder besteden. Dit komt doordat het vertrouwen van de consument in de economie laag is.

Onvoldoende vraag
Het aantal bezoeken aan restaurants steeg het afgelopen jaar met 1,2 procent. Toch ziet 2013 er ook voor restauranthouders niet rooskleurig uit. In januari meldde bijna één op de drie ondernemers in deze maand last te hebben gehad van onvoldoende vraag. Begin 2011 was dit bij één op de twintig. Food service instituut Nederland meldt dat de prijs van een driegangenmenu van 33 euro is gedaald naar 27,50.

Lagere prijzen
In de hotellerie betaalt men een lagere prijs per overnachting dan tien jaar geleden. Het aantal overnachtingsmogelijkheden neemt in de hotels sneller toe dan het aantal gasten en overnachtingen, waardoor prijzen onder druk staan. Wel neemt het aantal overnachtingen van Nederlanders en buitenlanders al vier jaar aan één stuk toe.

Maud Vissers

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
''De eerste doorgroeimogelijkheid is een feit''

Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overhei ...

Achtergronden Internationaal
Just Eat Takeaway gaat supermarktartikelen leveren

Lieferando.de opent zijn deuren voor de levering van supermarkten. Hierdoor is het voor meer dan 12 miljoen gebruikers mogelijk om bijna alles met betrekking tot voedsel en geselecteerde supermarktartikelen te bestellen. Verwacht wordt dat de leveringen gemiddeld 20-30 minuten zullen duren. Het bedr ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: voorsorteren op de toekomst

Ik ben druk met offertes opvragen. Voor een klant die een complexe website moet laten bouwen. En voor wat renovatiewerk aan een ‘oude dame’, een huis uit 1906. Het is een pittige zoektocht om de juiste leveranciers te vinden die de klus kunnen klaren. Je komt de gekste dingen tegen al ...

Gastronomie
Restaurant Intens haalt sterrenkwaliteit in huis

Positieve energie doorgeven en in verbinding blijven met je medewerkers en je gasten. Dát is in coronatijd, als je hotel en restaurant gesloten is, best een uitdaging. Je kunt er dan voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten óf je denkt in kansen en mogelijkheden. Restaurant Int ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Interview
''Positief vooruit blijven kijken naar de toekomst''

Pablo van Dick (openingsfoto), Linda Hogerhorst en Hertzog Olivier (foto onderaan artikel) runnen het restaurant Eet-Lokaal aan de Markt-Wittenburgstraat in Zevenaar. De horeca, die voor een lange tijd gesloten was, mag sinds 28 april 2021 weer gedeeltelijk open. Pablo van Dick en Hertzog Olivier ve ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: