Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

18 september 2020 | Thijs Jacobs

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en 'pure symboolpolitiek'. Het voornemen is dan ook redelijk opmerkelijk, aangezien premier Rutte twee weken geleden nog verklaarde dat de horeca als veilig beschouwd kan worden.

Beljaarts: "Het probleem verplaatst zich; ik voorzie ook grote handhavingsproblemen voor de politie en boa's op het moment dat iedereen naar buiten gaat. Het is naïef om te denken dat iedereen dan een boek gaat lezen."

Cafés om 01.00 uur dicht

Wat is er concreet aan de hand? In zes veiligheidsregio's (Amsterdam Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden) moeten cafés om 01.00 uur sluiten. Om middernacht moeten de lichten aan. Ook het maximum aantal gasten in feestlocaties, waaronder ook zalen, wordt beperkt van 100 naar 50. KHN vreest voor een toename van huisfeesten en illegale feesten wanneer de horeca eerder moet sluiten.Volgens het RIVM zijn juist de bijeenkomsten in huiselijke sfeer de grootste bron van besmettingen. 

Volgens Haagse bronnen zal het kabinet vanavond (vrijdag) maatregelen nemen om laat cafébezoek te ontmoedigen in eerdergenoemde veiligheidsregio's. 

KHN beweert dat de kans statistisch zeer klein is om in de horeca besmet te raken met het coronavirus. Belhaarts: "Uit cijfers van het RIVM blijkt dat er vorige week 113 besmettingen waren in de horeca. Zet dat af tegen de 15 miljoen horecabezoeken per week, dan is het gewoon een veilige plek. We zijn nu eenmaal een vergunde sector en daarom is het makkelijker om bij ons in te grijpen." 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: