Horeca eerder dicht? ''Buitenproportioneel!''

18 september 2020 | Thijs Jacobs

Koninklijke Horeca Nederland vindt het voornemen van het kabinet om horeca in de Randstad (in zes veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel stijgt) waardeloos. Dirk Beljaarts, directeur van KHN noemt het in het NOS Radio 1 Journaal 'buitenproportioneel' en 'pure symboolpolitiek'. Het voornemen is dan ook redelijk opmerkelijk, aangezien premier Rutte twee weken geleden nog verklaarde dat de horeca als veilig beschouwd kan worden.

Beljaarts: "Het probleem verplaatst zich; ik voorzie ook grote handhavingsproblemen voor de politie en boa's op het moment dat iedereen naar buiten gaat. Het is naïef om te denken dat iedereen dan een boek gaat lezen."

Cafés om 01.00 uur dicht

Wat is er concreet aan de hand? In zes veiligheidsregio's (Amsterdam Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden) moeten cafés om 01.00 uur sluiten. Om middernacht moeten de lichten aan. Ook het maximum aantal gasten in feestlocaties, waaronder ook zalen, wordt beperkt van 100 naar 50. KHN vreest voor een toename van huisfeesten en illegale feesten wanneer de horeca eerder moet sluiten.Volgens het RIVM zijn juist de bijeenkomsten in huiselijke sfeer de grootste bron van besmettingen. 

Volgens Haagse bronnen zal het kabinet vanavond (vrijdag) maatregelen nemen om laat cafébezoek te ontmoedigen in eerdergenoemde veiligheidsregio's. 

KHN beweert dat de kans statistisch zeer klein is om in de horeca besmet te raken met het coronavirus. Belhaarts: "Uit cijfers van het RIVM blijkt dat er vorige week 113 besmettingen waren in de horeca. Zet dat af tegen de 15 miljoen horecabezoeken per week, dan is het gewoon een veilige plek. We zijn nu eenmaal een vergunde sector en daarom is het makkelijker om bij ons in te grijpen." 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: