Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

21 november 2019 | Thijs Jacobs

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op de 3 Nederlanders. Dit blijkt uit de Vegamonitor 2019, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar het eetgedrag van Nederlanders.

Met de Vegamonitor onderzoekt Natuur & Milieu het eetgedrag van Nederlanders en hun houding ten aanzien van vlees, vis of vegetarisch eten. Met name jongeren (16 - 40 jaar) maken zich zorgen over de impact van de vleesindustrie op het milieu. Deze generatie eet vaker vegetarisch en bijna de helft steunt het principe dat de milieuschade van vlees in de verkoopprijs moet worden doorberekend. 62% van alle respondenten stelt dat minder vlees de norm wordt, vorig jaar was dit nog 52%.

Klimaat en natuur

‘Goed nieuws’, zegt Dorien Ackerman van Natuur & Milieu. ‘De norm ten aanzien van vleeseten verandert. Het merendeel van de mensen beseft zich dat een dag geen vlees eten, helpt voor het klimaat en de natuur. En jongeren lopen daarin glorieus voorop. De totale vleesconsumptie in ons land neemt nog niet af. Maar deze peiling geeft goede hoop op een kentering.’

Vlees eten: eerder uitzondering dan regel

Gemiddeld eten Nederlanders 4 tot 5 dagen per week vlees, 1 dag per week vis, en 1 dag vegetarisch. 40% van de mensen denkt de komende vijf jaar minder vlees te gaan eten. Steeds meer mensen denken dat vlees eten eerder uitzondering wordt dan regel (21% in 2019,  17% in 2018). Kiezen mensen voor vegetarisch eten, dan zijn kaas, vleesvervangers en ei de favorieten. Klimaat is een belangrijk motief om minder vlees te eten. Gewoonte en routine spelen bij vleeseters een grote rol.

Buiten de deur: vegetarisch aanbod te karig

Buiten de deur dineren betekent voor de meeste Nederlanders vlees of vis eten (84%). Maar dit zou anders kunnen zijn, wanneer horeca meer alternatieven voor vlees zouden aanbieden. De helft van de Nederlanders vindt het huidige aanbod vegetarische gerechten in de horeca namelijk te beperkt. Restaurants zouden beter hun best mogen doen voor een betere balans, vlees, vis en vegetarisch op de kaart.

Gezin bepalend

Zoals bekend: mannen zijn grotere vleesminnaars dan vrouwen. Mannen eten gemiddeld meer dagen in de week vlees. Meer vrouwen dan mannen zijn van plan hun vleesconsumptie te verminderen. Opvallend: gezin en de partner zijn zowel voor mannen als vrouwen de reden om hun eigen voorkeur aan te passen. Mannen geven aan door hun gezin vaker vegetarisch te eten, voor vrouwen is het gezin de reden om vaker vlees te eten.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: