Grootste restaurant van Nijmegen compleet vernieuwd

30 april 2019 | Thijs Jacobs

De Refter, het restaurant van de Radboud Universiteit, is compleet vernieuwd. Met 850 zitplaatsen en dagelijks meer dan 1600 bezoekers wordt het wel het grootste restaurant van Nijmegen genoemd. Nieuw zijn de zes foodcounters met elk een ander thema, sfeerbeleving en assortiment. De klassiek-zakelijke inrichting bestaat uit lange ‘leerbeklede’ banken, houten tafels en veel groen. In het balkongedeelte van de nieuwe Refter bevindt zich een studiegedeelte met 150 plekken. Dat alles maakt het universiteitsrestaurant meer tot een woonkamer dan een kantine. De nieuwe Refter is sinds eind maart open.

Het interieurontwerp is van het creatieve bureau CDNZ. De opdracht was de huidige eetzaal te transformeren naar een modern ‘foodcourt’ waar ontmoeten, samenwerken, studeren, ontspannen en lekker eten zouden samenkomen. De zes foodcounters zijn vijf dagen per week van half acht ’s ochtends tot acht uur ’s avonds open voor studenten, medewerkers en bezoekers van de Radboud Universiteit, maar ook voor buurtbewoners en pensionado’s die hier graag een vorkje prikken.

Zes verschillende counters

Elk van de zes counters heeft een eigen naam. Bij Panama kun je terecht voor koffie, koek en ontbijt. Sousa heeft soep, broodjes en salades. Angus nr 5 serveert grillgerechten, burgers en friet. Deli Tiger is de Aziatische afdeling en Mama Maria’s staat voor pizza’s en ovenschotels. Wie hecht aan de klassieke, warme Reftermaaltijden, gaat naar Craft. Afhankelijk van het tijdstip van de dag zijn verschillende counters geopend. Aan het einde van de middag gaat de wijnbar open.

De in totaal 45 medewerkers hebben de afgelopen maanden intensief geoefend met de nieuwe apparaten zoals ovens, friteuses en binnenbarbecues. De werknemers die koffie serveren, hebben een cursus barista gevolgd, zodat ze een perfect hartje of eikenblaadje in het cappuccinoschuim kunnen draaien.

Het nieuwe restaurant biedt meer vegetarische en veganistische maaltijden, en biologische ingrediënten en streekproducten. De Refter wil mensen verleiden maaltijden te kiezen zonder vlees. Wel zo duurzaam. Ook goed voor het klimaat: de koffiedrab gaat niet langer in de prullenbak, maar wordt gebruikt als voedingsbodem voor oesterzwammen.

Foto: Michael van Oosten

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Nice 'n Easy
Seafood Bar Je m'en Fish uit Gent brengt zeevruchten met een twist

De Frans-Engelse woordspeling zegt het eigenlijk allemaal. In de Gentse seafood bar ‘Je m’en Fish’ hoef je geen net pak te dragen om een oester te degusteren. Hier krijg je kwaliteit uit de zee die je zelfs staand aan de bar kan verorberen. Drie jongelui die hun job als advocate...

Culinair Nice 'n Easy
Rik Jansma en Laurens Samsen (Basiliek) in gesprek over convenience

De kwaliteit van veel ‘gemaksproducten’ is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Toch blijft koken vooral een ambacht. In sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gaan eigenaar en sterrenchef Rik Jansma en zijn pupil Laurens Samsen het gesprek aan. Convenienceproducten, halffabricate...

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Achtergronden Vega
Eet Geen Dierendag: hoe vier jij het?

Elk jaar op 4 oktober vertroetelen we onze trouwe viervoeters. Het kan niet op: van extra lange wandelingen tot enorme botten, cadeautjes en zelfs hele taarten. Dit jaar viert Wakker Dier alweer voor de 10e keer Eet Geen Dierendag en maken we er ook voor onszelf een feestje van. We vieren deze bijzo...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: