Grootste restaurant van Nijmegen compleet vernieuwd

30 april 2019 | Thijs Jacobs

De Refter, het restaurant van de Radboud Universiteit, is compleet vernieuwd. Met 850 zitplaatsen en dagelijks meer dan 1600 bezoekers wordt het wel het grootste restaurant van Nijmegen genoemd. Nieuw zijn de zes foodcounters met elk een ander thema, sfeerbeleving en assortiment. De klassiek-zakelijke inrichting bestaat uit lange ‘leerbeklede’ banken, houten tafels en veel groen. In het balkongedeelte van de nieuwe Refter bevindt zich een studiegedeelte met 150 plekken. Dat alles maakt het universiteitsrestaurant meer tot een woonkamer dan een kantine. De nieuwe Refter is sinds eind maart open.

Het interieurontwerp is van het creatieve bureau CDNZ. De opdracht was de huidige eetzaal te transformeren naar een modern ‘foodcourt’ waar ontmoeten, samenwerken, studeren, ontspannen en lekker eten zouden samenkomen. De zes foodcounters zijn vijf dagen per week van half acht ’s ochtends tot acht uur ’s avonds open voor studenten, medewerkers en bezoekers van de Radboud Universiteit, maar ook voor buurtbewoners en pensionado’s die hier graag een vorkje prikken.

Zes verschillende counters

Elk van de zes counters heeft een eigen naam. Bij Panama kun je terecht voor koffie, koek en ontbijt. Sousa heeft soep, broodjes en salades. Angus nr 5 serveert grillgerechten, burgers en friet. Deli Tiger is de Aziatische afdeling en Mama Maria’s staat voor pizza’s en ovenschotels. Wie hecht aan de klassieke, warme Reftermaaltijden, gaat naar Craft. Afhankelijk van het tijdstip van de dag zijn verschillende counters geopend. Aan het einde van de middag gaat de wijnbar open.

De in totaal 45 medewerkers hebben de afgelopen maanden intensief geoefend met de nieuwe apparaten zoals ovens, friteuses en binnenbarbecues. De werknemers die koffie serveren, hebben een cursus barista gevolgd, zodat ze een perfect hartje of eikenblaadje in het cappuccinoschuim kunnen draaien.

Het nieuwe restaurant biedt meer vegetarische en veganistische maaltijden, en biologische ingrediënten en streekproducten. De Refter wil mensen verleiden maaltijden te kiezen zonder vlees. Wel zo duurzaam. Ook goed voor het klimaat: de koffiedrab gaat niet langer in de prullenbak, maar wordt gebruikt als voedingsbodem voor oesterzwammen.

Foto: Michael van Oosten

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Fernando Jonker: Autodidact in de keuken

“Sucre, sucre!”, riep ik keihard toen ik voor het eerst voet zette op Nederlands bodem. Ik had nog nooit van mijn leven sneeuw gezien en dacht dat het hele land bestrooid was met suiker. Mijn eerste ontmoeting met Nederland associeerde ik dus onbewust met eten: de rode draad in mijn leve...

Awards Chefs
Restaurant ‘t Amsterdammertje wint Slag op de Schelde 2019

De vijfde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant De Sjalot in Nijmegen. ...

Verbouwen
WOK& maakt nieuwe start met vernieuwd concept

De Aziatische fast service formule WOK& maakt plaats voor een nieuw concept met een andere naam. JAMe serveert gerechten uit de wereldkeuken die vooral natuurlijk, vegetarisch en veganistisch zijn. ‘The healthiest place on earth’ is de slogan van de formule waarvan de eerste winkel i...

Culinair Internationaal
Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door ...

Opening
Indonesia breidt uit met franchiseformule en bezorgdienst

Nadat Wai Man Lo de Satebar-formule verkocht in 2016, richtte hij zich na een rustperiode in 2018 volledig op de herintroductie van het familierestaurant van zijn vader. Restaurant Indonesia kreeg een pop-uplocatie aan de Coolsingel in Rotterdam en een stek in de Foodhallen. Nu heeft het restaurant ...

Events
Kookgoot en GastRO 2019: culinair stadsfestival Rotterdam

In het weekend van 24, 25 en 26 mei staat de bekendste goot van Nederland weer volop in het culinaire zonnetje. De Rotterdamse Koopgoot wordt drie dagen lang gevuld met pittoreske terrassen, pop-up keukens en gastronomische hoogstandjes. Het evenement Kookgoot is dit jaar onderdeel van GastRO, het n...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: