Gourmetten bezig met comeback: razend populair onder jongeren

2 december 2016 | Jorien Slager

Gourmetten is nog steeds ongekend populair. De oer-Hollandse traditie is vooral geliefd onder jongeren tot 34 jaar; slechts 3 procent vermijdt de pannetjes op tafel. Onder de rest van de Nederlanders is dit 10 procent, waaruit blijkt dat de jaren-zeventig-traditie groeit in populariteit. Dit stelt de Vereniging van Keurslagers op basis van het Gourmetiquette-onderzoek, waarbij de etiquette van het gourmetten onder de loep is genomen. Het onderzoek is uitgevoerd door Multiscope onder ruim 1.000 Nederlanders.
 
15 procent van de Nederlanders is zo'n grote fan van het gourmetstel dat zij het bij elke gelegenheid op tafel zetten. Een kwart is minder enthousiast. Zij gourmetten alleen op uitnodiging. Mieke de Vos van de Vereniging van Keurslagers: ‘Gourmetten is een echte familieaangelegenheid, waarbij het huis van opa en oma favoriet is. Vijftigplussers zijn dan ook het meest bereid om hun huis open te stellen. Twee derde van hen geeft aan het liefst thuis te gourmetten. De rest van Nederland gourmet liever buiten de deur bij familie, vrienden of in een restaurant.’

Kip en biefstuk meest favoriet

Het liefst bakken we een stukje kip of biefstuk op het gourmetstel. Exoten als wild, lamskoteletjes en cordon bleus zijn minder vertrouwd en daarmee minder populair. Mieke de Vos, van de Vereniging van Keurslagers: ‘Gourmetten is de uitgelezen kans om eens lekker te experimenteren met zowel vlees als sausjes. Zet daarom eens wat andere dingen op tafel, denk ook aan eendenborstfilet, lamsrackjes, hertenbiefstuk en biefstukreepjes. Niet alleen lekker, maar ook een leuke verassing voor de tafelgenoten!’

Favoriete gourmetvlees:

1.     Kip
2.     Biefstuk
3.     Hamburger
4.     Varkenshaaspuntjes
5.     Saté
6.     Slavink
7.     Shoarma
8.     Lamskoteletjes
9.     Cordon bleu
10.  Wild

Vetspetters en stinkend huis grootste bron van irritatie

Gourmetten is een puur Hollandse traditie, waar bijna iedereen van houdt. Toch zijn er wel wat bedenkingen voordat de plaat op tafel komt. Het meest irritant vinden we de vetspetters en de geur in huis en in de kleding. Dit is overigens niet voor iedereen een probleem. Eén op de vijf vindt gourmetten juist lekker ruiken. De overige gourmetters verdrijven de lucht door de ramen open te zetten, of trekken oude kleren aan. Een pannetje met azijn op het vuur is ook een populaire maatregel. 

Grootste irritaties gourmetten

·         Spetterend vet
·         Stinkend huis
·         Stinkende kleding
·         Voorzichtig moeten doen met snoeren
·         Dat het lang duurt
·         Als iemand je vlees afpakt
·         Alles in hetzelfde pannetje moeten doen
·         Dat vlees snel doorbakken is
·         Mensen die rechtstreeks op de plaat bakken
·         Als iemand zijn vlees in mijn pannetje doet

Vrouwen eten het lekkerste eerst, mannen wat dichtbij ligt

Gourmet je met vrouwen? Wees gewaarschuwd, want voor je het weet is het lekkerste vlees voor je neus verdwenen. 50 procent geeft namelijk aan te beginnen met wat ze het lekkerst vindt uit ‘angst’ dat dit het snelste op is. Van de mannen doet slechts 32 procent dit. De Vos: ‘Mannen lijken minder kieskeurig te zijn. Bijna de helft zegt gewoon te pakken wat het meest dichtbij staat. 15 procent legt zoveel mogelijk tegelijk op het gourmetstel, omdat ze het anders te lang vinden duren.’ 

Liefst alles direct op de plaat

De meeste Nederlanders bakken hun stukje vlees, vis of groente direct op de plaat. 28,5 procent kiest ervoor om het hapje eerst in een pannetje te doen, en zet het dan boven op de plaat. De techniek waarbij het pannetje onder de plaat wordt gezet om te grillen, wordt het minst gebruikt. Mieke de Vos: ‘Het gourmetvlees werd vroeger in pannetjes bereid die rechtstreeks op een brander stonden. Tegenwoordig zijn de sets zo uitgebreid en is het vooral leuk om te experimenteren met verschillende soorten vlees op de plaat en het pannetje. Zorg voor een gevarieerde schotel en probeer alle bak- en grillvarianten uit!’

Stokbrood wint van friet als favoriet bijgerecht

Stokbrood wordt gezien als favoriet bijgerecht, gevolgd door een frisse salade en verschillende soorten groenten. Friet, pannenkoeken en kaas zijn het minst populair. Een goede gourmettafel kan daarnaast niet zonder saus. Knoflook-, cocktail- en kerriesaus zijn het populairst. Een kleine 20 procent maakt altijd zelf de sausjes. Luxe sauzen als vijgensaus en chutneys worden een stuk minder gegeten. De Vos: ‘Net als bij het vlees, zie je dat Nederlanders voor gemak en de bekende weg gaan. Zonde, want door overal knoflooksaus overheen te doen, smaakt alles hetzelfde en dat is jammer wanneer je een gevarieerde schotel hebt. Kies daarom liever voor een goede selectie bijpassende sauzen.’

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Bier
Horecaconcern IQ Creative stapt over op Bud

IQ Creative, een van de belangrijkste spelers in de Amsterdamse horeca, maakt vandaag bekend te kiezen voor Bierbrouwerij AB InBev. Het bedrijf van Bert van der Leden en ’s werelds grootste brouwer zijn al sinds de introductie van Bud in Nederland in gesprek. De samenwerking wordt vandaag door...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Awards
Restaurant ’t Havenmantsje Harlingen Beste Leerbedrijf Horeca

Tijdens de finale op de Horecava is donderdag 16 januari op de stand van SVH Restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca. De tweede plaats ging naar Hotel Pulitzer uit Amsterdam. Le Brasseur uit Maarssen maakt op de derde plaats de...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: