Gourmetten bezig met comeback: razend populair onder jongeren

2 december 2016 | Jorien Slager

Gourmetten is nog steeds ongekend populair. De oer-Hollandse traditie is vooral geliefd onder jongeren tot 34 jaar; slechts 3 procent vermijdt de pannetjes op tafel. Onder de rest van de Nederlanders is dit 10 procent, waaruit blijkt dat de jaren-zeventig-traditie groeit in populariteit. Dit stelt de Vereniging van Keurslagers op basis van het Gourmetiquette-onderzoek, waarbij de etiquette van het gourmetten onder de loep is genomen. Het onderzoek is uitgevoerd door Multiscope onder ruim 1.000 Nederlanders.
 
15 procent van de Nederlanders is zo'n grote fan van het gourmetstel dat zij het bij elke gelegenheid op tafel zetten. Een kwart is minder enthousiast. Zij gourmetten alleen op uitnodiging. Mieke de Vos van de Vereniging van Keurslagers: ‘Gourmetten is een echte familieaangelegenheid, waarbij het huis van opa en oma favoriet is. Vijftigplussers zijn dan ook het meest bereid om hun huis open te stellen. Twee derde van hen geeft aan het liefst thuis te gourmetten. De rest van Nederland gourmet liever buiten de deur bij familie, vrienden of in een restaurant.’

Kip en biefstuk meest favoriet

Het liefst bakken we een stukje kip of biefstuk op het gourmetstel. Exoten als wild, lamskoteletjes en cordon bleus zijn minder vertrouwd en daarmee minder populair. Mieke de Vos, van de Vereniging van Keurslagers: ‘Gourmetten is de uitgelezen kans om eens lekker te experimenteren met zowel vlees als sausjes. Zet daarom eens wat andere dingen op tafel, denk ook aan eendenborstfilet, lamsrackjes, hertenbiefstuk en biefstukreepjes. Niet alleen lekker, maar ook een leuke verassing voor de tafelgenoten!’

Favoriete gourmetvlees:

1.     Kip
2.     Biefstuk
3.     Hamburger
4.     Varkenshaaspuntjes
5.     Saté
6.     Slavink
7.     Shoarma
8.     Lamskoteletjes
9.     Cordon bleu
10.  Wild

Vetspetters en stinkend huis grootste bron van irritatie

Gourmetten is een puur Hollandse traditie, waar bijna iedereen van houdt. Toch zijn er wel wat bedenkingen voordat de plaat op tafel komt. Het meest irritant vinden we de vetspetters en de geur in huis en in de kleding. Dit is overigens niet voor iedereen een probleem. Eén op de vijf vindt gourmetten juist lekker ruiken. De overige gourmetters verdrijven de lucht door de ramen open te zetten, of trekken oude kleren aan. Een pannetje met azijn op het vuur is ook een populaire maatregel. 

Grootste irritaties gourmetten

·         Spetterend vet
·         Stinkend huis
·         Stinkende kleding
·         Voorzichtig moeten doen met snoeren
·         Dat het lang duurt
·         Als iemand je vlees afpakt
·         Alles in hetzelfde pannetje moeten doen
·         Dat vlees snel doorbakken is
·         Mensen die rechtstreeks op de plaat bakken
·         Als iemand zijn vlees in mijn pannetje doet

Vrouwen eten het lekkerste eerst, mannen wat dichtbij ligt

Gourmet je met vrouwen? Wees gewaarschuwd, want voor je het weet is het lekkerste vlees voor je neus verdwenen. 50 procent geeft namelijk aan te beginnen met wat ze het lekkerst vindt uit ‘angst’ dat dit het snelste op is. Van de mannen doet slechts 32 procent dit. De Vos: ‘Mannen lijken minder kieskeurig te zijn. Bijna de helft zegt gewoon te pakken wat het meest dichtbij staat. 15 procent legt zoveel mogelijk tegelijk op het gourmetstel, omdat ze het anders te lang vinden duren.’ 

Liefst alles direct op de plaat

De meeste Nederlanders bakken hun stukje vlees, vis of groente direct op de plaat. 28,5 procent kiest ervoor om het hapje eerst in een pannetje te doen, en zet het dan boven op de plaat. De techniek waarbij het pannetje onder de plaat wordt gezet om te grillen, wordt het minst gebruikt. Mieke de Vos: ‘Het gourmetvlees werd vroeger in pannetjes bereid die rechtstreeks op een brander stonden. Tegenwoordig zijn de sets zo uitgebreid en is het vooral leuk om te experimenteren met verschillende soorten vlees op de plaat en het pannetje. Zorg voor een gevarieerde schotel en probeer alle bak- en grillvarianten uit!’

Stokbrood wint van friet als favoriet bijgerecht

Stokbrood wordt gezien als favoriet bijgerecht, gevolgd door een frisse salade en verschillende soorten groenten. Friet, pannenkoeken en kaas zijn het minst populair. Een goede gourmettafel kan daarnaast niet zonder saus. Knoflook-, cocktail- en kerriesaus zijn het populairst. Een kleine 20 procent maakt altijd zelf de sausjes. Luxe sauzen als vijgensaus en chutneys worden een stuk minder gegeten. De Vos: ‘Net als bij het vlees, zie je dat Nederlanders voor gemak en de bekende weg gaan. Zonde, want door overal knoflooksaus overheen te doen, smaakt alles hetzelfde en dat is jammer wanneer je een gevarieerde schotel hebt. Kies daarom liever voor een goede selectie bijpassende sauzen.’

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: