Goed voedsel wordt gesubsidieerd vergist

29 mei 2017 | Thijs Jacobs

De overheid subsidieert de vergisting van goed voedsel om groene energie op te wekken. Dat bleek uit de uitzending van onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) over voedselverspilling. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA) overweegt de subsidieregeling voor groene energie op dit punt aan te passen. ‘Goed voedsel moet je niet als afval in de vergister stoppen.’

In een vergister wordt biomassa met behulp van bacteriën omgezet in groene stroom of gas. Dit wordt uit milieuoverwegingen gesubsidieerd door de overheid, terwijl er betere eindbestemmingen zijn voor voedsel, die ook nog beter zijn voor het milieu. Zo gaat bij de vergisting van voedsel veel meer energie verloren dan wanneer dit wordt gebruikt als basis voor nieuw menselijk voedsel (bijvoorbeeld soep maken van groenten), of als veevoer. 

Uitzending

In de uitzending van De Monitor is te zien hoe over-de-datum-producten van Albert Heijn naar de vergister gaan. Sommige producten kunnen nog prima gegeten worden. Ook wordt speciaal geteeld mais gebruikt om groene stroom op te wekken.

Deze week stuurde Van Dam zelf nog de Monitor Voedselverspilling naar de Tweede Kamer. Uit dit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat steeds meer verspild voedsel in de vergister belandt. Sinds 2010 is deze hoeveelheid meer dan verdubbeld: van ten minste 72 miljoen kilo in 2010 tot minimaal 150 miljoen kilo in 2015.

Vergisters worden gesubsidieerd door de overheid. In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2023 16 procent van de energie in Nederland duurzaam wordt opgewekt. Een belangrijk middel om dit te bereiken vormt de zogenoemde Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). En daar valt de subsidiëring van vergisters ook onder.

Van Dam: ‘Het moet niet zo zijn dat subsidie die wij geven (…) ertoe bijdraagt dat het voor bedrijven lucratiever is om het voedsel als afval te verwerken en dus naar de vergister te sturen, in plaats van om het zelf her te gebruiken.’

Ondanks de cijfers twijfelt Van Dam over de omvang van het probleem. Vraag is namelijk hoeveel van dit voedselafval voorkomen had kunnen worden, en dus wat hem betreft niet in de vergister thuishoort. ‘Het lijkt me goed om daar verder in te duiken. Als blijkt dat dat toch gebeurt, dan zullen we daar de regeling op moeten aanpassen.’ Want, zo stelt Van Dam, ‘goed voedsel (…) dat moet je niet als afval in de vergister stoppen.’

Zondagavond 28 mei in De Monitor: Wat doen we met ons voedselafval? 22:35 uur, NPO2

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: