Gault&Millau België roept Nederlander Nick Bril uit tot Chef van het Jaar

Auteur: Redactie
Events 9 november 2022
Gault&Millau België roept Nederlander Nick Bril uit tot Chef van het Jaar

Voor een publiek van meer dan vijftienhonderd restaurateurs, journalisten en partners stelde Gault&Millau België op maandag 7 november de twintigste editie van de Belgische Gids voor. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten een jaar lang de fijnste adressen van het land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1380 adressen, liefst 125 nieuwe adressen en 168 stijgers.

De titel van Chef van het Jaar 2023 gaat dit jaar naar Nick Bril van restaurant The Jane in Antwerpen. “Als gepassioneerde entertainer neemt Nick Bril zijn gasten graag op sleeptouw in een aparte belevingswereld. Als chef toont hij sedert lang zijn gave om te vernieuwen. Hij slaagt er daarbij in om telkens opnieuw uitzonderlijk niveau te halen. Nick Bril is daarom onze Chef van het Jaar 2023, in een jaar waarin hij met The Jane een quotering van 18,5 behaalt, waarmee hij zijn positie versterkt te midden van de absolute topchefs van het land.” aldus de redactie. “Dit is belevingsgastronomie van het allerhoogste niveau, en een eetervaring die we gerust tot de wereldtop mogen rekenen”, zo vult CEO Marc Declerck aan.

Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Alexandre Ciriello (L’horizon - Chaumont-Gistoux) voor Wallonië, Davy Devlieghere (Restaurant Julien - Lievegem) voor Vlaanderen en Alexandru Sapco (La Bonne Chère – Brussel) voor het Brussels Gewest.

Er zijn dit jaar vier hoogste nieuwkomers ex-aequo in Vlaanderen: Willem Hiele in Oostende, Misera in Antwerpen, Atelier Gist in Geraardsbergen en Modest in Oudsbergen. Alle vier behaalden ze een score van 15/20. Voor Wallonië was de hoogste nieuwkomer La Grappe d’Or in Aarlen met een score van 15,5/20, en in Brussel was de hoogste nieuwkomer Ivresse met 14/20.

De top van de Belgische gastronomie groeit meer dan ooit en daarvan getuige zijn maar liefst drie restaurants met een nieuwe score van 18,5/20 en vier koksmutsen: Boury in Roeselare, The Jane in Antwerpen en Zilte in Antwerpen. Andere stijgers aan de top zijn  Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) met 18/20; Cuchara (Lommel) en L’Eau vive (Arbre) met 17,5/20; Altermezzo (Tongeren), Castor (Beveren-Leie), De Kristalijn (Genk), Sir Kwinten (Lennik), Toma (Luik) en La Villa Lorraine by Yves Mattagne (Brussel) met 17/20; en Le Cor de Chasse (Wéris) met 16,5/20.

De verdere winnaars

Gastheer van het Jaar: Serge Sierens (Hof Van Cleve, Kruisem)
Italiaan van het Jaar: Felicità (Waterloo)
Aziaat van het Jaar: Old Boy (Brussel - Elsene)
Het mooiste terras: Hoeve de Bies (Sint-Martens-Voeren)  
Het mooiste restaurant design: La Grappe d’Or (Aarlen)
Sommelier van het Jaar: Maxime Sanzot (Racines - Floreffe)
Dessert van het Jaar: Bozar Restaurant (Brussel)  
Brasserie van het Jaar: Fortuin (Kontich)
Gastro-bistro van het Jaar: Bistrot Blaise (Marche-en-Famenne)
Ambachtsman van het Jaar: Eric Fernez (d’Eugénie à Émilie - Baudour) 
Groentegerecht van het Jaar: Elements @ Indrani (Loupoigne)
Wijnkaart van het Jaar: Paul de Pierre (Maarkedal)
Bierkaart van het Jaar: Hop Gastrobar (Leuven)
De 'prijs-plezierverhouding' van het Jaar: Onism (Blankenberge) voor Vlaanderen, ÖTAP voor Brussel en L’O de Source (Jalhay) voor Wallonië.
De 3 ontdekkingen van het Jaar: Côté Préféré (Jabbeke) voor Vlaanderen, Entropy voor Brussel en Recto Verso (Ciney) voor Wallonië.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. 

Overig nieuws