Gault&Millau 2020: Soenil Bahadoer beste chef, nog 16 winnaars

2 december 2019 | David Bakker

Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de culiniare gids vanmiddag in Amsterdam. "Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervaren. Knap en tegelijkertijd leuk en vooral lekker hoe hij zijn energie en opgewektheid in zijn gerechten kan vertalen’, aldus de redactie van de gids.

Bahadoer bedankte zijn team en in het bijzonder zijn moeder voor de prestatie. "Mijn moeder heeft mij vanaf kleins af aan smaak meegegeven, daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor." In aanwezigheid van pers en meer dan 700 professionals uit de restaurantsector kwam maandagmiddag de Gault&Millau gids 2020 uit. De vernieuwde en volledig herschreven Gault&Millau restaurantgids bevat meer dan 800 aanbevolen adressen in Nederland. Een bijzondere editie met dit jaar – meer dan voorgaande jaren – de nadruk op laagdrempelige restaurants die snel en prijsvriendelijk een lekker product of smaakvolle bereiding neerzetten. Deze nieuwe POP-categorie - kort voor popular - telt 100 adressen in de Randstad die Gault&Millau van harte aanbeveelt. Daarnaast roemt de gids natuurlijk ook de awardwinnaars en beste gerechten van het jaar. 

Thijs Meliefste van Meliefste in Wolphaartsdijk mag zich met trots Jonge topchef van het Jaar noemen. Er is dit jaar ook versterking aan de absolute top: Ciel Bleu in Amsterdam voegt zich met 19/20 bij de hoogste regionen in de gids. Andere stijgers aan de top dit jaar zijn ’t Nonnetje met 18/20, Sabero met 17,5/20, Rijks® met 17/20, Cordial en Olivijn met 16,5/20 en l’Atelier, Rijnzicht en Fitzgerald met 16/20. Aanvoerders van de lijst blijven De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen met elk 19,5/20.
 

Puntensysteem en iconen in de gids


Onafhankelijke, professionele inspecteurs bezoeken de restaurants anoniem en quoteren die op een schaal van 1 tot 20. Restaurants die 13 punten of hoger scoren, worden geselecteerd en krijgen een tekst in de gids. Restaurants met 12 punten krijgen een vermelding in de gids en een tekstvermelding online. De kwaliteit op het bord is hierbij leidend. Naast dit 20-puntensysteem, werkt de gids ook met icoontjes. Een hartje symboliseert een sympathiek en daardoor favoriet adres, een restaurant met een geweldige wijnkaart krijgt een druiventros en een smiley staat voor een goede prijs-plezierverhouding. De van oorsprong Franse gastronomiegids viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Wat ooit begon als een tijdschrift met culinaire aanbevelingen voor Parijzenaren is met restaurantgidsen in 18 landen uitgegroeid tot een internationaal erkende selectie en ranking van restaurants. 

Een nieuw culinair tijdperk


Nederland heeft zich de afgelopen jaren aangesloten bij de internationale top van gastronomische bestemmingen. Daarnaast bieden steeds meer trendy restaurants een snelle, smakelijke hap. Daarom wordt voor het eerst de POP-categorie geïntroduceerd: een selectie van 100 toegankelijke adressen in de Randstad die een plekje in de restaurantgids verdienen. Het concept en de beleving staan centraal bij de POP-restaurants, die vaak gespecialiseerd zijn in één topproduct of de bereiding hiervan. Denk hierbij aan gourmet hamburgerzaken en hummus- en pizzaspecialisten. De eerste winnaar in deze nieuwe POP-categorie is Simonis aan de Scheveningse haven, waar je komt voor de beste visbereidingen.
 

Winnaars Gault&Millau Awards 2020

1. Chef van het Jaar - Soenil Bahadoer - De Lindehof, Nuenen

2. Jonge topchef van het Jaar - Thijs Meliefste - Meliefste, Wolphaartsdijk

3. Gastheer van het Jaar - Sascha Speckemeier - Spectrum, Amsterdam

4. Ontdekking van het Jaar - Zoë Jonker - Sal do Mar, Rhenen

5. Prijs-Plezier van het Jaar - Zoldering, Amsterdam

6. Aziatisch restaurant van het Jaar - Nayolie van Chef Kelvin Lin, Voorschoten

7. Wijnkaart van het Jaar - Zarzo, Eindhoven

8. Sommelier van het Jaar - Yoshiko Takayama - Amarone, Rotterdam

9. Dessert van het Jaar - Giel Kaagman - Kaagman & Kortekaas, Amsterdam

10. Groentegerecht van het Jaar - Emile van der Staak - De Nieuwe Winkel, Nijmegen

11. Ambachtsman van het Jaar - Dick Soek - Piloersemaborg, Den Ham

12. Hoogste binnenkomer van het Jaar - Codium, Goes en De Nieuwe Winkel, Nijmegen

13. Bistronoom van het Jaar - Auberge Jean & Marie, Amsterdam

14. Terras van het Jaar - De Steenen Tafel, Arnhem

15. Lifetime Achievement Award - Toine Hermsen

16. Cocktailbar van het Jaar - Pulitzer’s Bar, Amsterdam

17. POP of the Year - Simonis aan de haven, Scheveningen (Den Haag)

Een uitgebreid juryrapport lees je hier
 

Mastercard Nederland World Food Programme


Een ander belangrijk thema dat tijdens de lancering van de nieuwe gids voor 2020 opnieuw onder de aandacht wordt gebracht, is voedselhulp voor kinderen. Met het organiseren van het Mastercard Nederland World Food Programme liefdadigheidsdiner bundelen Gault&Millau en Mastercard ook dit jaar hun krachten. De avond staat in het teken van fantastisch eten verzorgd door o.a. Soenil Bahadoer - Gault&Millau Chef van het Jaar - en enkele andere topchefs. Met een veiling en loterij wordt zo veel mogelijk geld ingezameld voor het goede doel. Mastercard verdubbelt het totale opgehaalde bedrag van de avond.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Opening Den Haag
Nieuwe hotspot op het Kurhausplein officieel geopend 

Restaurant Blaze & Co is dit weekend feestelijk geopend. Ruim 100 genodigden genoten van signature Blaze Bites en luisterden naar het eerste optreden van Blaze of Glory - de huisband onder leiding van Emanuel Assies. Het interieur is kleurrijk en geïnspireerd op tatoeages. Dit komt terug...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: