Gault&Millau 2020: Soenil Bahadoer beste chef, nog 16 winnaars

2 december 2019 | David Bakker

Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de culinaire gids vanmiddag in Amsterdam. "Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervaren. Knap en tegelijkertijd leuk en vooral lekker hoe hij zijn energie en opgewektheid in zijn gerechten kan vertalen’, aldus de redactie van de gids.

Bahadoer bedankte zijn team en in het bijzonder zijn moeder voor de prestatie. "Mijn moeder heeft mij vanaf kleins af aan smaak meegegeven, daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor." In aanwezigheid van pers en meer dan 700 professionals uit de restaurantsector kwam maandagmiddag de Gault&Millau gids 2020 uit. De vernieuwde en volledig herschreven Gault&Millau restaurantgids bevat meer dan 800 aanbevolen adressen in Nederland. Een bijzondere editie met dit jaar – meer dan voorgaande jaren – de nadruk op laagdrempelige restaurants die snel en prijsvriendelijk een lekker product of smaakvolle bereiding neerzetten. Deze nieuwe POP-categorie - kort voor popular - telt 100 adressen in de Randstad die Gault&Millau van harte aanbeveelt. Daarnaast roemt de gids natuurlijk ook de awardwinnaars en beste gerechten van het jaar. 

Thijs Meliefste van Meliefste in Wolphaartsdijk mag zich met trots Jonge topchef van het Jaar noemen. Er is dit jaar ook versterking aan de absolute top: Ciel Bleu in Amsterdam voegt zich met 19/20 bij de hoogste regionen in de gids. Andere stijgers aan de top dit jaar zijn ’t Nonnetje met 18/20, Sabero met 17,5/20, Rijks® met 17/20, Cordial en Olivijn met 16,5/20 en l’Atelier, Rijnzicht en Fitzgerald met 16/20. Aanvoerders van de lijst blijven De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen met elk 19,5/20.
 

Puntensysteem en iconen in de gids


Onafhankelijke, professionele inspecteurs bezoeken de restaurants anoniem en quoteren die op een schaal van 1 tot 20. Restaurants die 13 punten of hoger scoren, worden geselecteerd en krijgen een tekst in de gids. Restaurants met 12 punten krijgen een vermelding in de gids en een tekstvermelding online. De kwaliteit op het bord is hierbij leidend. Naast dit 20-puntensysteem, werkt de gids ook met icoontjes. Een hartje symboliseert een sympathiek en daardoor favoriet adres, een restaurant met een geweldige wijnkaart krijgt een druiventros en een smiley staat voor een goede prijs-plezierverhouding. De van oorsprong Franse gastronomiegids viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Wat ooit begon als een tijdschrift met culinaire aanbevelingen voor Parijzenaren is met restaurantgidsen in 18 landen uitgegroeid tot een internationaal erkende selectie en ranking van restaurants. 

Een nieuw culinair tijdperk


Nederland heeft zich de afgelopen jaren aangesloten bij de internationale top van gastronomische bestemmingen. Daarnaast bieden steeds meer trendy restaurants een snelle, smakelijke hap. Daarom wordt voor het eerst de POP-categorie geïntroduceerd: een selectie van 100 toegankelijke adressen in de Randstad die een plekje in de restaurantgids verdienen. Het concept en de beleving staan centraal bij de POP-restaurants, die vaak gespecialiseerd zijn in één topproduct of de bereiding hiervan. Denk hierbij aan gourmet hamburgerzaken en hummus- en pizzaspecialisten. De eerste winnaar in deze nieuwe POP-categorie is Simonis aan de Scheveningse haven, waar je komt voor de beste visbereidingen.
 

Winnaars Gault&Millau Awards 2020

1. Chef van het Jaar - Soenil Bahadoer - De Lindehof, Nuenen

2. Jonge topchef van het Jaar - Thijs Meliefste - Meliefste, Wolphaartsdijk

3. Gastheer van het Jaar - Sascha Speckemeier - Spectrum, Amsterdam

4. Ontdekking van het Jaar - Zoë Jonker - Sal do Mar, Rhenen

5. Prijs-Plezier van het Jaar - Zoldering, Amsterdam

6. Aziatisch restaurant van het Jaar - Nayolie van Chef Kelvin Lin, Voorschoten

7. Wijnkaart van het Jaar - Zarzo, Eindhoven

8. Sommelier van het Jaar - Yoshiko Takayama - Amarone, Rotterdam

9. Dessert van het Jaar - Giel Kaagman - Kaagman & Kortekaas, Amsterdam

10. Groentegerecht van het Jaar - Emile van der Staak - De Nieuwe Winkel, Nijmegen

11. Ambachtsman van het Jaar - Dick Soek - Piloersemaborg, Den Ham

12. Hoogste binnenkomer van het Jaar - Codium, Goes en De Nieuwe Winkel, Nijmegen

13. Bistronoom van het Jaar - Auberge Jean & Marie, Amsterdam

14. Terras van het Jaar - De Steenen Tafel, Arnhem

15. Lifetime Achievement Award - Toine Hermsen

16. Cocktailbar van het Jaar - Pulitzer’s Bar, Amsterdam

17. POP of the Year - Simonis aan de haven, Scheveningen (Den Haag)

Een uitgebreid juryrapport lees je hier
 

Mastercard Nederland World Food Programme


Een ander belangrijk thema dat tijdens de lancering van de nieuwe gids voor 2020 opnieuw onder de aandacht wordt gebracht, is voedselhulp voor kinderen. Met het organiseren van het Mastercard Nederland World Food Programme liefdadigheidsdiner bundelen Gault&Millau en Mastercard ook dit jaar hun krachten. De avond staat in het teken van fantastisch eten verzorgd door o.a. Soenil Bahadoer - Gault&Millau Chef van het Jaar - en enkele andere topchefs. Met een veiling en loterij wordt zo veel mogelijk geld ingezameld voor het goede doel. Mastercard verdubbelt het totale opgehaalde bedrag van de avond.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: