Gastronomie belangrijkste criterium voor vakantiebestemming Europeanen

16 juli 2018 | Thijs Jacobs

Veel Nederlanders vertrekken in de zomer naar warme oorden om te genieten van een welverdiende vakantie. Sterker nog, Nederlanders boekten dit jaar een recordaantal vakanties naar het buitenland. De keuze voor de vakantiebestemming baseren zij vaak op de lokale keuken, zo blijkt uit jaarlijks onderzoek naar eet- en drinkgewoonten op vakantie onder de gebruikers van IENS, de nummer één restaurant reserveringswebsite en app van Nederland. Maar liefst 1 op de 4 respondenten geeft aan dat de gastronomie op bestemming doorslaggevend is voor de keuze. Niet zo gek dus dat maar liefst 3 op de 4 mensen hun dieet thuis achterlaat.

#nevernoteatingout

Meer dan een derde van de respondenten (36%) vindt het belangrijk om op vakantie dagelijkse taken te vermijden. Ze willen dan niet na hoeven denken over koken en andere huishoudelijke taken. De keuken van het land van bestemming is daarom heel belangrijk, en voor één van de vier Europese vakantiegangers zelfs doorslaggevend. Meer dan de helft van de respondenten (57%) geeft aan op vakantie iedere dag minstens één keer uit eten te gaan. Dat doen we meestal voor het diner, ook als we niet op vakantie zijn. Dan gaan we wel maar twee keer per maand, in plaats van iedere dag.

Wij Nederlanders gaan op vakantie graag op ontdekkingstocht in de lokale keuken, in welk land we ook zijn. De Franse en Italiaanse keuken kennen we echter al best goed, want daar reserveren we als we in Nederland zijn het vaakst een tafel.

Technologie om je vingers bij af te likken

Op vakantie zoeken we rust en ontspanning, en gaan we echt even weg. Maar dat betekent niet dat we offline gaan: 77% van de Europeanen blijft op vakantie gewoon online. Zij maken op vakantie vooral gebruik van hun smartphone om de weg te vinden (81%). 70% van de respondenten is van plan om de IENS App te gebruiken tijdens de vakantie. En dat is handig, want IENS is in 11 landen beschikbaar om restaurants te boeken en reviews te lezen. Naast Nederland, kun je in Europa o.a. in België, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal gebruik maken van IENS. Dan weet je zeker dat je dat dieet om de goede redenen thuis hebt gelaten!

IENS voerde het onderzoek in juni 2018 uit onder duizenden gebruikers in de 11 landen waar ze werkzaam zijn als onderdeel van TripAdvisor.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: