FSIN: horecacijfers CBS te rooskleurig

1 juni 2013 |
FSIN: horecacijfers CBS te rooskleurig

Het CBS heeft opnieuw een overschatting van de horecacijfers afgegeven, dat stelt het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Al drie jaar lang presenteert het CBS een veel
rooskleuriger beeld over de horeca dan de werkelijkheid aangeeft, en elke ondernemer en onderneming dagelijks aan den lijve ondervindt, aldus het instituut.

Lange(re) termijn omzetdaling
De omzet in de klassieke horeca is volgens het FSIN met 1,12 miljard euro gedaald en de omzet van supermarkten is met 2,6 miljard gestegen. Dit in de periode van eind 2008 ten opzichte van eind 2012.

Sectoren
Over het 1e kwartaal 2013 stond horeca op een omzetkrimp 5,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Alle sectoren (dranken, restaurant en fastservice) behalve hotels dalen met zo’n 5 procent of meer. Bedrijven en (zorg)instellingen compenseerden dit enigszins door de relatief minder slechte ontwikkeling bij bedrijven met een krimp 2,3 procent. Zorg zat vrijwel op hetzelfde niveau als horeca
gemiddeld.

Verklaring
Oorzaak ligt vooral in het slechte weer met daarbij een consumentenvertrouwen dat zich in het eerste kwartaal op een dieptepunt bevond.
De maand mei (periode 5) van 2013 kende voor het
eerst een omzetstijging van 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2012. Daarbij doen hotels het minder goed (min 3,5 procent), maar juist cafés en restaurants wat beter (tot 4 procent groei). De reden voor deze groei komt deels door Pinksteren, een iets beter weer dan vorig jaar in deze tijd en een licht herstellend consumentenvertrouwen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: