FNV is het beu en wil verbetering situatie horecamedewerkers

17 mei 2017 | Thijs Jacobs

Laag loon, overuren die niet uitbetaald worden en te hoge werkdruk. FNV Horeca vindt dat hier iets aan gedaan moet worden. Daarom is de campagne Horeca verdient beter ( horecaverdientbeter.nl ) gestart om aandacht te vragen voor de situatie van horecamedewerkers. Zij hebben recht op een beter loon en fatsoenlijke afspraken, zodat ze hun werk met plezier kunnen uitvoeren.

Horeca slechtst betaalde sector van Nederland

Het ontbreken van een cao zorgt ervoor dat horecamedewerkers al ruim drie jaar geen loonsverhoging hebben ontvangen en daarmee is de horeca de slechtst betaalde sector van Nederland. Daarbij zorgt het niet hebben van een cao voor ingewikkelde situaties voor horecamedewerkers.

Gezamenlijk belang medewerkers en werkgevers centraal

Voor een gezonde sector zijn goed gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers noodzakelijk. Zij dragen substantieel bij aan het succes van een bedrijf. Zonder fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden is dit niet haalbaar. Het gezamenlijk belang van werkgevers en medewerkers staat tijdens de campagne centraal, voortgekomen uit het Manifest van FNV Horecabond 2016. FNV Horeca wil nog steeds met horecawerkgevers in gesprek over goede collectieve afspraken.

Horecamedewerkers verdienen beter loon en fatsoenlijke afspraken

Met de campagne wil FNV Horeca waardering tonen voor hardwerkende horecamedewerkers en aangeven dat ook zij verdienen wat alle medewerkers verdienen, een beter loon en fatsoenlijke afspraken. Gedurende de campagne zullen verhalen van medewerkers centraal staan. Horecamedewerkers die willen laten zien dat zij stáán voor verbeteringen. Tijdens de zomer zullen er diverse acties plaatsvinden rondom drie belangrijke thema’s: loon, werktijden en scholing. De campagne wordt maandag 25 september afgesloten met ‘De dag van de Horecamedewerker’.

Loontabel

Horecamedewerkers hebben net als medewerkers in andere sectoren recht op een goed salaris. Daarom heeft FNV Horeca een loontabel ontwikkeld, met 4,75% loonsverhoging tot en met 2016, die horecamedewerkers kunnen inzetten bij het maken van loonafspraken. Deze loontabel is een tussenoplossing. FNV Horeca streeft er natuurlijk naar om weer met werkgevers om de tafel te gaan over het opstellen van een cao voor de sector als geheel of delen daarvan.

Documenten: 

LoontabelFNVHoreca2017.pdf 

ManifestFNVHorecabond29122016.pdf 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Achtergronden
Bierbeleving met vintage bockbier

Gasten willen tegenwoordig meer dan alleen een goed glas bier. Ze willen beleving. Het verhaal achter een bier. Al eens aan een vintage bockbier kaart gedacht dit najaar? Maak de bockbierbeleving bovendien compleet met heerlijke bijpassende hapjes. Wat maakt vintage bockbier dan zo bijzonder? Het is...

Hotel opleiding
Top masterclasses Ducasse van start bij Middelbare Hotelschool Friesland

Gerenommeerde chef-koks uit haute cuisine-land bij uitstek Frankrijk die masterclasses verzorgen voor mbo-studenten... Dit studiejaar staat het op het programma bij Middelbare Hotelschool Friesland. Maandag 18 september was de drukbezochte kickoff op de locatie van dit onderdeel van het Friesland Co...

Awards
Gaia Green Awards uitgereikt op Gastvrij Rotterdam

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 19 september de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het duurzame Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft Jos van Grunsven (vicevoorzitter Euro-Toques) in de categorieën Hotels, Restaurants en Strandpaviljoens de volgende winnaars bekend ge...

Events Utrecht
Utrechts restaurant komt met filmmenu en Gouden Kalf tijdens Nederlands Film Festival

Woensdag 20 september 2017 start het Nederlands Film Festival. Tien dagen lang is Utrecht de filmhoofdstad van Nederland, waar de Nederlandse film het erepodium krijgt dat het verdient. STAN & CO Utrecht viert dit met een eigen première. Gedurende het filmfestival lanceert STAN & CO U...

Vis
Bistrobar Berlin kookt van kop tot graat: Kabeljauwkop

No waste. Duurzame vangst. Koken van kop tot graat. Het is helemaal 2017. Voor Fedor Kok, souschef bij Bistrobar Berlin in Nijmegen, viel alles op zijn plek tijdens een bezoek aan de haven van het IJslandse Reykjavik. Hij bracht zijn ideeën mee naar huis. En Ron Blaauw loved it... In restaur...

Amsterdam Bocuse d'Or
Lars Drost van Ciel Blue winnaar finale Bocuse d’Or Nederland

Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Lars Drost van Ciel Blue in Amsterdam de winnaar geworden van de Nederlandse finale Bocuse d’Or. Lars Drost gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Turijn van 10 tot en met 12 juni 2018. Vijf kandidaten hebben zich de afgelopen m...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: