FNV is het beu en wil verbetering situatie horecamedewerkers

17 mei 2017 | Thijs Jacobs

Laag loon, overuren die niet uitbetaald worden en te hoge werkdruk. FNV Horeca vindt dat hier iets aan gedaan moet worden. Daarom is de campagne Horeca verdient beter ( horecaverdientbeter.nl ) gestart om aandacht te vragen voor de situatie van horecamedewerkers. Zij hebben recht op een beter loon en fatsoenlijke afspraken, zodat ze hun werk met plezier kunnen uitvoeren.

Horeca slechtst betaalde sector van Nederland

Het ontbreken van een cao zorgt ervoor dat horecamedewerkers al ruim drie jaar geen loonsverhoging hebben ontvangen en daarmee is de horeca de slechtst betaalde sector van Nederland. Daarbij zorgt het niet hebben van een cao voor ingewikkelde situaties voor horecamedewerkers.

Gezamenlijk belang medewerkers en werkgevers centraal

Voor een gezonde sector zijn goed gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers noodzakelijk. Zij dragen substantieel bij aan het succes van een bedrijf. Zonder fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden is dit niet haalbaar. Het gezamenlijk belang van werkgevers en medewerkers staat tijdens de campagne centraal, voortgekomen uit het Manifest van FNV Horecabond 2016. FNV Horeca wil nog steeds met horecawerkgevers in gesprek over goede collectieve afspraken.

Horecamedewerkers verdienen beter loon en fatsoenlijke afspraken

Met de campagne wil FNV Horeca waardering tonen voor hardwerkende horecamedewerkers en aangeven dat ook zij verdienen wat alle medewerkers verdienen, een beter loon en fatsoenlijke afspraken. Gedurende de campagne zullen verhalen van medewerkers centraal staan. Horecamedewerkers die willen laten zien dat zij stáán voor verbeteringen. Tijdens de zomer zullen er diverse acties plaatsvinden rondom drie belangrijke thema’s: loon, werktijden en scholing. De campagne wordt maandag 25 september afgesloten met ‘De dag van de Horecamedewerker’.

Loontabel

Horecamedewerkers hebben net als medewerkers in andere sectoren recht op een goed salaris. Daarom heeft FNV Horeca een loontabel ontwikkeld, met 4,75% loonsverhoging tot en met 2016, die horecamedewerkers kunnen inzetten bij het maken van loonafspraken. Deze loontabel is een tussenoplossing. FNV Horeca streeft er natuurlijk naar om weer met werkgevers om de tafel te gaan over het opstellen van een cao voor de sector als geheel of delen daarvan.

Documenten: 

LoontabelFNVHoreca2017.pdf 

ManifestFNVHorecabond29122016.pdf 

Overig nieuws

Food Achtergronden
Goed voedsel wordt gesubsidieerd vergist

De overheid subsidieert de vergisting van goed voedsel om groene energie op te wekken. Dat bleek uit de uitzending van onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) over voedselverspilling. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA) overweegt de subsidieregeling voor groene ener...

Personalia Culinair
Promoties bij Oostwegel Collection: nieuwe Chef de Cuisine

Vandaag zijn er twee promoties in het gastronomische team van Château St. Gerlach aangekondigd. Chefkok Otto Nijenhuis wordt Executive Chef en Guido Le Bron de Vexela wordt Chef de Cuisine van Restaurant Château St. Gerlach. SVH Meesterkok Otto Nijenhuis (55) is sinds 2004 werkzaam al...

Culinair Internationaal
Chef Jacob Jan Boerma te gast in culinair mekka Ischgl

In het tweede weekend van juli bereidt en presenteert Nederlandse sterren-kok Jacob Jan Boerma van Restaurant De Leest in Vaassen zijn creatie voor de ‘Kulinarischer Jakobsweg’ in het Oostenrijkse Paznauntal. Voor dit culinaire concept worden ieder jaar andere internationale sterren-chef...

Opening Restaurant
Restaurant Vlaar opent vernieuwd terras

Restaurant Vlaar aan het Noordereinde in ’s-Graveland (centraal in het Gooi) heeft haar terras geheel vernieuwd. Met nieuwe stijlvolle bestrating, comfortabel en modern meubilair, mediterrane planten, loungemuziek en fijne sfeerverlichting zijn ze helemaal klaar voor de zomer. Want buiten eten...

Events Culinair
Eerste internationale congres over smaak en proeven: Taste Summit

Een nieuw, internationaal congres over smaak en proeven maakt zijn entree in Nederland! 12 juli 2017 wordt de allereerste editie van TASTE Summit georganiseerd door Peter Klosse en staat de Hogere hotelschool Maastricht geheel in het teken van ‘Deliciousness’. Specialisten en grote na...

Café Opening Culinair
Sergio Herman opent café met zelfbediening en snacks

Volgende maand opent de befaamde chef-kok Sergio Herman een nieuwe zaak, genaamd AIRcafé. Dat wordt een take-away en zelfbedieningsgedeelte in zijn pas geopende restaurant AIRRepublic. Dit restaurant vind je in Cadzand. Laagdrempelig en relatief eenvoudig In zijn nieuwsbrief rept Herm...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: