FNV Horeca verbaasd over opstelling KHN bij cao-onderhandelingen

31 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Gisteren, 30 oktober 2017, kwamen FNV Horeca, CNV Vakmensen en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voor de derde keer samen voor de onderhandelingen voor een nieuwe cao horeca. Het overleg heeft helaas geen resultaat opgeleverd, aangezien KHN heeft besloten dat ze niet verder wil onderhandelen. FNV Horeca is verbaasd over deze gang van zaken.

Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca: “Wij zijn zwaar teleurgesteld dat er geen ruimte is voor een open discussie over de toekomst van de sector. Wij blijven ons inzetten voor een cao met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen. De stem van onze achterban vinden wij van groot belang, daarom gaan wij nu eerst met hen in overleg.”

Loon is struikelblok

Het grootste struikelblok wat betreft de standpunten van FNV Horeca en KHN ligt bij het loon. Daarbij geeft KHN aan dat zij de AVR ongewijzigd willen omzetten naar een cao, met een minimale loonsverhoging.

Beginvoorstel FNV Horeca:

Ingangsdatum nieuwe cao horeca: 1 oktober 2017.

Reparatie van het verleden: door ophoging van de oude loontabel met 4,75% naar een marktconform loon.

Loonsverhoging van 3,5% met een looptijd van een jaar.

Voorstel KHN:

Per 1 januari 2018 een verhoging die gelijk is aan de inflatie van ongeveer 1,5%.

Per 1 juli 2018 een verhoging van 1%.

Beide loonsverhogingen binnen een looptijd van 2 jaar en drie maand, eindigt op 31 december 2019.

En een aparte regeling voor seizoenswerk en meer flex.

Ruimte voor onderhandeling

FNV Horeca is bereid en heeft de ruimte om over het beginvoorstel te onderhandelen met KHN om zo naar elkaar toe te bewegen. Helaas heeft FNV Horeca hier geen ruimte voor gekregen tijdens de onderhandelingen. FNV Horeca gaat op zeer korte termijn in overleg met de achterban over het vervolg.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: