FNV Horeca verbaasd over opstelling KHN bij cao-onderhandelingen

31 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Gisteren, 30 oktober 2017, kwamen FNV Horeca, CNV Vakmensen en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voor de derde keer samen voor de onderhandelingen voor een nieuwe cao horeca. Het overleg heeft helaas geen resultaat opgeleverd, aangezien KHN heeft besloten dat ze niet verder wil onderhandelen. FNV Horeca is verbaasd over deze gang van zaken.

Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca: “Wij zijn zwaar teleurgesteld dat er geen ruimte is voor een open discussie over de toekomst van de sector. Wij blijven ons inzetten voor een cao met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen. De stem van onze achterban vinden wij van groot belang, daarom gaan wij nu eerst met hen in overleg.”

Loon is struikelblok

Het grootste struikelblok wat betreft de standpunten van FNV Horeca en KHN ligt bij het loon. Daarbij geeft KHN aan dat zij de AVR ongewijzigd willen omzetten naar een cao, met een minimale loonsverhoging.

Beginvoorstel FNV Horeca:

Ingangsdatum nieuwe cao horeca: 1 oktober 2017.

Reparatie van het verleden: door ophoging van de oude loontabel met 4,75% naar een marktconform loon.

Loonsverhoging van 3,5% met een looptijd van een jaar.

Voorstel KHN:

Per 1 januari 2018 een verhoging die gelijk is aan de inflatie van ongeveer 1,5%.

Per 1 juli 2018 een verhoging van 1%.

Beide loonsverhogingen binnen een looptijd van 2 jaar en drie maand, eindigt op 31 december 2019.

En een aparte regeling voor seizoenswerk en meer flex.

Ruimte voor onderhandeling

FNV Horeca is bereid en heeft de ruimte om over het beginvoorstel te onderhandelen met KHN om zo naar elkaar toe te bewegen. Helaas heeft FNV Horeca hier geen ruimte voor gekregen tijdens de onderhandelingen. FNV Horeca gaat op zeer korte termijn in overleg met de achterban over het vervolg.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Bezorgen Culinair
Chef en ondernemer Han Ji lanceert thuisbezorgplatform

Vandaag, 21 oktober 2020, lanceert chef en ondernemer Han Ji officieel zijn nieuwe online thuisbezorgplatform om de Oosterse keuken in huis te halen: HanTing Delivery. Het platform valt uiteen in Restaurant Delivery waarmee de gerechten van verschillende foodconcepten van zijn restaurants binnen 30 ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: