FNV: Al 2.000 personen zeggen 'nee' tegen cao-resultaat

17 november 2017 | Roy Spijker

Drie jaar lang is er geen cao in de horeca. Nu ligt er een onderhandelingsresultaat tussen KHN en CNV Vakmensen. Leden van CNV krijgen slechts zes dagen de tijd om aan te geven of zij akkoord gaan met het onderhandelingsresultaat. Het lijkt erop dat alles op stel en sprong geregeld moet worden. Leden van CNV kunnen tot en met zondag 19 november hun stem uitbrengen.

Als de leden van CNV instemmen met het onderhandelingsresultaat is een nieuwe cao voor de horeca een feit. Bij een positieve stemuitkomst van de CNV leden is er voor de komende twee jaar een cao vastgesteld waar alle horecamedewerkers aan vastzitten. Wij vertrouwen erop dat leden van CNV inzien dat het geen goed onderhandelingsresultaat is en verstandig zullen stemmen.

Een cao moet zorgen voor een eerlijke, fijne werkomgeving
Een cao moet bijdragen aan een eerlijke en fijne werkomgeving met fatsoenlijke en redelijke arbeidsvoorwaarden. Ook moet een cao bijdragen aan een positief beeld van de sector, zodat mensen hier graag willen werken en medewerkers ook willen blijven werken in de horeca.
De cao van drie jaar geleden was al niet rooskleurig en met het resultaat dat er nu ligt brengt dat nog meer verslechteringen met zich mee. In onze vorige berichtgeving hebben wij al enkele gevolgen uit het cao-resultaat omschreven, zoals een minimale loonsverhoging van 1% per jaar, geen overurentoeslag en geen feestdagencompensatie. Dit was nog niet alles:

Leerlingenlonen gaan in 2018 omlaag
In de oude cao horeca werden leerlingen ingedeeld in de loonschaal van hun functie en werd het loon van de loonschaal gekoppeld aan een hoger jeugdloonpercentage. In het onderhandelingsresultaat wordt het leerlingenloon losgekoppeld van de loonschalen en worden de jeugdloonpercentages 5 tot 10 procent lager. Leerlingen worden beloond volgens het wettelijk minimum (jeugd)loon. Dit is geen stimulans en investering om jongeren naar een aantrekkelijke branche toe te trekken.

Werkgevers krijgen meer ruimte als het om min- en plusuren gaat
- Minuren worden niet in januari verrekend, maar werkgevers krijgen straks 6 maanden de tijd. Het gevolg is optimale flexibiliteit voor de werkgever. Medewerkers die, vaak buiten hun schuld om, minuren hebben opgebouwd zijn de dupe. Ook duurt het langer voordat minuren geheel vervallen.
- Een werkgever krijgt geen 13 weken, maar 6 maanden de tijd om plusuren te compenseren. Meer ruimte en flexibiliteit voor de werkgever en de medewerker heeft minder kans op uitbetaling van overuren. De overurentoeslag wordt verlaagd van 150% naar 100%.

Seizoens- en invalkrachten zorgen voor meer onzekerheid
- De horeca sector wordt een seizoensbedrijf. In het cao-resultaat worden twee nieuwe vormen van onzeker werk geïntroduceerd. De seizoens- en invalskracht. Beide vormen bieden weinig zekerheid en garantie op vast werk voor medewerkers. De medewerker heeft weinig rechtsbescherming en er ontstaat een grote afhankelijkheid van de medewerker ten opzichte van de werkgever.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Culinair Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Awards Vega
Restaurant Veggies On Fire wint duurzaamheidsprijs voor de horeca

Veggies On Fire, Vegan Restaurant Den Haag wint voor de tweede maal op rij de duurzaamheidsprijs voor de horeca van Nederland en België. Op dinsdag 22 september werden in Ahoy, tijdens de zwaar versoberde editie van Gastvrij Rotterdam, maar toch geheel in stijl, de Gaia Green Awards 2020 uitger...

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: