Finalisten Groene Koksmuts bekend

Auteur: Redactie
Events Gastronomie Mensen 12 januari 2023
Finalisten Groene Koksmuts bekend

Op 11 januari was de voorronde van de Groene Kokmuts op de Horecava, een nieuwe wedstrijd die geheel in het teken staat van plantaardig koken georganiseerd door het Gastronomisch Gilde.

De deelnemers die gaan strijden om de titel tijdens Gastvrij Rotterdam zijn: Restaurant Basiliek, Restaurant de Nieuwe Winkel** en Oan Tafel.  De wedstrijdorganisatie deelt in de komende tijd nog twee wildcards uit.

De focus ligt bij deze wedstrijd op plantaardig koken, steeds meer restaurants leggen de nadruk op plantaardig koken waardoor deze wedstrijd ook goed past in de huidige tijd. De deelnemers mochten een onvoorbereide amuse zelf meenemen en moesten een voorgerecht en een tussengerecht koken met producten uit de blackbox en van de groenten en fruit tafel gesponsord door HANOS Nederland.

Jury

Onder het toeziend oog van de jury, die bestond uit Frank Fol (Chairman We’re Smart World), Theo van Rensch (SVH Meesterkok & initiator plant based opleiding ROC van Amsterdam) en Bert van Manen (Manager Culinary Team The Netherlands) gingen de deelnemers aan de slag.

Frank Fol, Chairman geeft aan blij te zijn dat er nu ook in Nederland een wedstrijd is voor plantaardig koken. Frank had ook nog een scoop; We’re Smart World en het Gastronomisch Gilde gaan samenwerken binnen deze wedstrijd en de wedstrijd zal ook uitgebreid worden naar België waardoor de Groene Koksmuts ook een internationaal tintje krijgt. Restaurant Basiliek, Yornie van Dijk ging met de prijs “Beste Voorgerecht” naar huis en Restaurant De Nieuwe Winkel, Timoti Jongsma mocht de prijs voor “Beste
Tussengerecht” meenemen naar Nijmegen.

Naast een trofee kregen de winnaars ook een cheque van €250 van het Gastronomisch Gilde en Nederlandse vanille van Koppert Cress. De jury had lovende woorden over voor de winnende teams: “De Nieuwe keuken komt eraan, de deelnemers zijn echte pioniers op het gebied van creatief plantaardig koken. We hebben zeer smakelijke gerechten geproefd die iedereen positief zal ervaren, dit vindt écht iedereen lekker. We hebben op deze manier ook geen vis en vlees nodig. Dit belooft veel voor de finale in Rotterdam.”

De deelnemers waren:
Oan tafel: Youri Hiemstra
SOMM Uden: Pierre van der Zee
De Nieuwe Winkel: Timoti Jongsma
Basiliek: Yornie van Dijk
Restaurant RIJKS: Lars Scheurs

Op de openingsfoto het gerecht van Timoti Jongsma van De Nieuwe Winkel. Foto onder: de creatie van Yornie van Dijk van Basiliek.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws