Fijnste Franse Restaurant en Italië Magazine Restaurant 2022 bekend gemaakt

Auteur: Redactie
Events Gastronomie 5 juli 2022
Fijnste Franse Restaurant en Italië Magazine Restaurant 2022 bekend gemaakt

Gisteravond zijn in het Hilton Hotel in Amsterdam onder grote belangstelling van restaurateurs, pers en genodigden voor de tiende keer twee bijzondere restaurantprijzen uitgereikt.

Pianeta Terra uit Amsterdam werd verkozen tot Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2022. Juryvoorzitter Roberto Payer over de winnaar: “Wat wij kregen bij dit slow food-restaurant was om te beginnen een warm welkom, voldoende aandacht (niet te veel, niet te weinig) en zonder uitzondering een aantal uitstekende gerechten, allemaal indrukwekkend qua smaak en ook prettig voor het oog. En het verbaasde ons niet te vernemen dat zij zelfs voorkomen op een lijstje met de 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld.” De Italiaanse ambassadeur in Nederland, Giorgio Novello, overhandigde de prijs aan Fabio Antonini. 

De prijs voor Het Fijnste Franse Restaurant 2022 ging naar Auberge Jean & Marie in Amsterdam. De Franse ambassadeur in Nederland, Luis Vassy, reikte de prijs uit aan de eigenaren Jan Grijspeere en Marije Bremer. Juryvoorzitter Tom Kellerhuis citeerde uit het juryrapport: “Een restaurant met een sfeervolle ambiance, een fantastische bediening met oog voor elk detail, waarbij geen wens te veel is. Maar de doorslag gaf toch de verfijnde menukaart met liefdevol bereidde authentieke en gemoderniseerde klassiekers, die je telkens weer van je stoel doen blazen.” De winnaar kreeg tevens als eerste restaurant in Nederland de eretitel WORLD’S FRENCH RESTAURANT, een titel die de Franse organisatie Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR) vanaf dit jaar ook in Nederland uitreikt aan restaurants die de Franse gastronomie promoten door huisgemaakte gerechten aan te bieden op basis van verse, zoveel mogelijk Franse producten. 

Ook werden er publieksprijzen uitgereikt, aan Raimondi’s Villa Rozenrust uit Leidschendam en Bouchon d'en Face uit Maastricht waarvoor lezers van Italië Magazine respectievelijk Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid kozen. Zij kregen een plaquette uitgereikt. 

De twee professionele jury’s stelden ieder een shortlist samen van tien genomineerde restaurants en namen er kritisch de proef op de som.  

De jury van de prijs voor het Fijnste Franse Restaurant van Nederland bestond uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis, hoofdredacteur HP/de Tijd en culinair journalist; Alain Caron, Franse chef-kok, bekend van televisie en zijn vier restaurants in Amsterdam; Jacques Hermus, culinair journalist, en Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk. 

De jury voor het Italië Magazine Restaurant van het Jaar bestond uit juryvoorzitter Roberto Payer, vice-voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel, Pieter J. Bogaers, culinair journalist, epicurist en beheerder van de niet-commerciële website BijzondereRestaurants.nl en Paul van Eijndhoven, hoofdredacteur van Italië Magazine. 

De juryprijs bestaat uit een plaquette en een uitgebreide reportage in de volgende edities van Leven in Frankrijk en Italië Magazine. Deze tijdschriften riepen de awards in 2011 in het leven. Beide magazines zijn uitgaven van Credits Media te Amsterdam, tevens uitgever van Hollands Glorie. In Duitsland verschijnen van Credits Media Italien Magazin en Frankreich Magazin.  

Hieronder vind je de genomineerde restaurants. Alle restaurants worden door Italië Magazine en respectievelijk door Leven in Frankrijk aanbevolen.

Genomineerde restaurants Fijnste Franse Restaurant 2022:

- Auberge Jean & Marie, Amsterdam (winnaar juryprijs)

- Brasserie Bellevue, Eindhoven

- Bistro Bonjour, Amsterdam

- Bistrot du Bac, Rotterdam

- Bouchon d'en Face, Maastricht (winnaar publieksprijs)

- Florent, Utrecht

- Le Hollandais, Amsterdam

- Louise Petit, Rotterdam

- Marie, Amersfoort

- Villa Coucou, Den Haag

Genomineerde restaurants Italië Magazine Restaurant van het jaar 2022:

- Palladio, Amsterdam

- Pianeta Terra, Amsterdam (winnaar juryprijs)

- Roberto's, Amsterdam

- Momenti Italian Food & Wine, Brielle

- La Passione, Den Haag

- La Dolce Vita, Eindhoven

- Raimondi's Villa Rozenrust, Leidschendam (winnaar publieksprijs)

- Pasta e Fagioli, Nijmegen

- Nerello, Rotterdam

- Aroma, Vaassen

Fotobijschrift winnaar Publieksprijs Fijnste Franse Restaurant 2022: 
V.l.n.r.: Tom Kellerhuis (juryvoorzitter), de Franse ambassadeur in Nederland zn. Excellentie Luis Vassy, Puk Luthuli en Piet Joosten van Bouchon d’en Face.

Fotografie: Friso Boven

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. 

Overig nieuws