Fernando Jonker. Dagboek in crisistijd: Wat gaan we doen?

Auteur: Fernando Jonker
22 mei 2020
Fernando Jonker. Dagboek in crisistijd: Wat gaan we doen?

Om eerlijk te zijn had ik wel verwacht dat onze afhaal- en bezorgdiensten het goed zouden doen, maar niet dat het zolang aan zou houden. In het begin heb je veel te maken met een gunfactor, vaste gasten zien ook dat je omzet verdwijnt en helpen je door een paar keer eten te bestellen of af te komen halen. Maar de bestellingen nemen niet af. Sterker nog, we hebben voor donderdag en zaterdag al de lijnen moeten sluiten. Ik had echt niet verwacht dat het zolang zou duren. We gaan het daardoor ook wat anders inrichten.

Zoals ik al eerder schreef is voornamelijk de logistiek voor ons als restaurant een uitdaging. Ik wist al dat het een andere tak van sport was en onderschat hebben we het zeker niet, maar om alles gestroomlijnd te laten verlopen is een behoorlijke uitdaging. Dat lukt gelukkig, maar de kanalen gaan we vanaf nu anders inzetten. Het kost Mark en mijzelf te veel tijd en energie en daardoor komen we in deze tijden niet aan onze kerntaken toe. Tot vandaag konden mensen via mij en via Mark eten bestellen, wij gaven het door aan Isabel en zij verwerkte het in een excel-sheet. Mark en ik stappen er nu tussenuit, alle bestelling gaan direct naar Isabel. Zo hebben Mark en ik onze handen vrij en voorkom ruis op de lijn. We leren een hoop.

Gisteren schreef ik dat we volgende week naar van drie hoofdgerechten naar twee hoofdgerechten willen gaan. Nu zit ik er serieus over na te denken om het terug te brengen naar één gerecht. Daar hakken we morgen een knoop over door en gaan we het menu voor volgende week ontwikkelen. 

Ik loop al langer met het idee om, uiteraard samen met Mark, een restaurant naast Fernando’s te openen waar we op een toegankelijke manier comfort-food aanbieden in het restaurant, als afhaal- én bezorgdienst. De gerechten die we nu maken lenen zich daar uitstekend voor: lasagne, pasta penne met gamba’s, stamppot met gehaktbal. Toegankelijk en herkenbare gerechten van hoge kwaliteit.  We hebben al eens een pand op het oog gehad, maar dat ging op het laatste moment niet door. Het plan ligt al een tijdje op de plank. Met de kennis en ervaring van nu begint die ambitie steeds harder te borrelen en mijn handen te jeuken: ‘Fernando’s kookt’. Wie weet over een paar maanden…. 

Chef-kok Fernando Jonker is de vaste columnist van De RestaurantKrant. Lees hier zijn andere columns. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij sinds oktober 2017 Restaurant Fernando's in Alkmaar. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws