Fernando Jonker. Dagboek in crisistijd: Wat gaan we doen?

22 mei 2020 | Fernando Jonker
Fernando Jonker. Dagboek in crisistijd: Wat gaan we doen?

Om eerlijk te zijn had ik wel verwacht dat onze afhaal- en bezorgdiensten het goed zouden doen, maar niet dat het zolang aan zou houden. In het begin heb je veel te maken met een gunfactor, vaste gasten zien ook dat je omzet verdwijnt en helpen je door een paar keer eten te bestellen of af te komen halen. Maar de bestellingen nemen niet af. Sterker nog, we hebben voor donderdag en zaterdag al de lijnen moeten sluiten. Ik had echt niet verwacht dat het zolang zou duren. We gaan het daardoor ook wat anders inrichten.

Zoals ik al eerder schreef is voornamelijk de logistiek voor ons als restaurant een uitdaging. Ik wist al dat het een andere tak van sport was en onderschat hebben we het zeker niet, maar om alles gestroomlijnd te laten verlopen is een behoorlijke uitdaging. Dat lukt gelukkig, maar de kanalen gaan we vanaf nu anders inzetten. Het kost Mark en mijzelf te veel tijd en energie en daardoor komen we in deze tijden niet aan onze kerntaken toe. Tot vandaag konden mensen via mij en via Mark eten bestellen, wij gaven het door aan Isabel en zij verwerkte het in een excel-sheet. Mark en ik stappen er nu tussenuit, alle bestelling gaan direct naar Isabel. Zo hebben Mark en ik onze handen vrij en voorkom ruis op de lijn. We leren een hoop.

Gisteren schreef ik dat we volgende week naar van drie hoofdgerechten naar twee hoofdgerechten willen gaan. Nu zit ik er serieus over na te denken om het terug te brengen naar één gerecht. Daar hakken we morgen een knoop over door en gaan we het menu voor volgende week ontwikkelen. 

Ik loop al langer met het idee om, uiteraard samen met Mark, een restaurant naast Fernando’s te openen waar we op een toegankelijke manier comfort-food aanbieden in het restaurant, als afhaal- én bezorgdienst. De gerechten die we nu maken lenen zich daar uitstekend voor: lasagne, pasta penne met gamba’s, stamppot met gehaktbal. Toegankelijk en herkenbare gerechten van hoge kwaliteit.  We hebben al eens een pand op het oog gehad, maar dat ging op het laatste moment niet door. Het plan ligt al een tijdje op de plank. Met de kennis en ervaring van nu begint die ambitie steeds harder te borrelen en mijn handen te jeuken: ‘Fernando’s kookt’. Wie weet over een paar maanden…. 

Chef-kok Fernando Jonker is de vaste columnist van De RestaurantKrant. Lees hier zijn andere columns. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij sinds oktober 2017 Restaurant Fernando's in Alkmaar. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: