Interview: 'eighties breakfast-hotspot' in Den Haag geopend

9 oktober 2018 | Thijs Jacobs

In het bruisende Zeeheldenkwartier in Den Haag is vorige week een geweldige breakfast-hotspot geopend. Britt, de jonge eigenaresse van de zaak, heeft haar droom waargemaakt en is een ontbijtcafé met als thema 'de eighties' gestart. En het moet gezegd, het ziet er geweldig uit!

De naam komt niet van Bill Haley & His Comets, die was in de jaren tachtig immers al lang niet meer echt in beeld, maar van een komeet. "De komeet Halley is de enige die vanaf aarde met het blote oog goed waarneembaar is. Deze komt ééns in de 75 jaar langs en de laatste keer was in 1986, dat vond ik wel toepasselijk. Vandaar de naam van mijn zaak, die verwijst naar deze komeet." Toch is Britt niet een 'kind van de jaren tachtig', daar is ze iets te jong voor. "Maar mijn neven en nichten hadden een enorme invloed op mij wat dat betreft", zegt de onderneemster. "De spelletjes en muziek uit die jaren vond ik geweldig."

Gamen, kletsen en luisteren naar muziek op cassettebandjes

De zaak heeft niet alleen vanuit nostalgisch oogpunt een 'jaren tachtig-uitstraling', maar er zijn dieper liggende redenen om het geheel op deze manier in te richten. "Ik benadruk op deze manier wat ik belangrijk vind in de horeca, en dat is persoonlijk contact. Lekker spelletjes met elkaar doen, kletsen en juist niet allemaal bezig zijn met de laptop of smartphone. Om die reden heb ik bijvoorbeeld ook een Arcade staan, waarop je zestig spelletjes uit de jaren tachtig kunt spelen, zoals Donkey Kong en Space Invaders, echt heel gaaf. Mensen kruipen er samen achter om te gamen. Ik ben trouwens nog op zoek naar een goede sjoelbak, maar heb die bij de kringloop nog niet gevonden. De stereotoren komt trouwens echt uit de jaren tachtig, dus je kunt als gast je eigen cassettebandje meenemen om hier te laten draaien. Gisteren was hier nog een jongetje van drie, samen met zijn moeder. Hij had nog nooit in zijn leven een cassettebandje gezien, maar was er helemaal weg van, hij vond ze geweldig!"

De hele dag ontbijten

De keuze om het ontbijt de hele dag door centraal te stellen, komt niet uit de lucht vallen. "Ik ben zelf helemaal gek op ontbijtgerechtjes", lacht Britt. "Eitjes, pancakes... Heerlijk. Ik vind het gewoon zo jammer dat er in veel horecazaken blijkbaar nog regels zijn wat je wanneer wel of niet mag serveren. Gelukkig zie ik dat daar steeds meer verandering in komt. Tijdens de lunch serveer ik trouwens ook wel een bagel met egg-salad, dus een kleine uitbreiding is er dan wel. De focus ligt vooral op American breakfast, met allerlei soorten eitjes, breakfast cereals en pancakes. Heerlijk!"

Koffie zoals die vroeger smaakte

En dan de koffie, ook die geeft een dikke knipoog naar vroeger. "Toen ik vijftien jaar oud was, leerde mijn moeder mij koffiedrinken. Helaas is ze er niet meer, maar in mijn zaak staat exact eenzelfde machine als die wij vroeger gebruikten. De koffie druppelt er zo lekker langzaam doorheen en de aroma's vullen de zaak. De filterkoffie drinkt lekker door, net als de espresso die wij schenken trouwens. Die is toegankelijk en heeft een hazelnoot-aroma. De koffie blijkt  in trek en daarom verkoop ik de bonen en de koffiereceptjes ook in mijn zaak. Wist je dat ik een achtergrond heb als barista? Ik werk al sinds mijn vijftiende in de horeca, destijds waren dat natuurlijk bijbaantjes, maar acht jaar geleden ben ik barista geworden en heb ik zelfs koffie leren branden. Ik ben ook leermeester, je kunt dus zeggen dat ik langzaam heb toegewerkt naar mijn eigen concept, ik heb er hard voor gewerkt en veel gestudeerd, ik ben trouwens ook Meester in de rechten."

Internationaal publiek

In de breakfast-hotspot komen veel mensen uit de buurt, en dat is een buurt die flink in opkomst is volgens Britt. "Ik heb lang gezocht naar de ideale locatie voor mijn zaak en kwam tot de conclusie dat de Zeeheldenbuurt het meest geschikt is. In Den Haag heb je trouwens heel veel expats en nu de Universiteit Leiden in Den Haag een Haagse afdeling heeft opgericht, zie je steeds meer internationale studenten. Zij blijven vaak ook na hun studie plakken in de stad... Allemaal redenen om de menukaart en de website in het Engels te doen. Als iemand daar dan toch moeite mee blijkt te hebben, dan kan ik of één van de meiden best uitleg geven. Geen probleem."

Britt is van plan om nog heel lang op deze plek te blijven. "Ik was bewust op zoek naar een plek waar ik nog veertig jaar met heel veel plezier naartoe zou gaan. Die denk ik gevonden te hebben, alhoewel de verbouwing fors was. Ik had het geluk dat ik de financiering met hulp van mijn familie rond heb kunne krijgen. Zij hebben vertrouwen in me, ze weten hoe goed ik ben en hoe hard ik werk om succesvol te zijn."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: