Interview: 'eighties breakfast-hotspot' in Den Haag geopend

9 oktober 2018 | Thijs Jacobs

In het bruisende Zeeheldenkwartier in Den Haag is vorige week een geweldige breakfast-hotspot geopend. Britt, de jonge eigenaresse van de zaak, heeft haar droom waargemaakt en is een ontbijtcafé met als thema 'de eighties' gestart. En het moet gezegd, het ziet er geweldig uit!

De naam komt niet van Bill Haley & His Comets, die was in de jaren tachtig immers al lang niet meer echt in beeld, maar van een komeet. "De komeet Halley is de enige die vanaf aarde met het blote oog goed waarneembaar is. Deze komt ééns in de 75 jaar langs en de laatste keer was in 1986, dat vond ik wel toepasselijk. Vandaar de naam van mijn zaak, die verwijst naar deze komeet." Toch is Britt niet een 'kind van de jaren tachtig', daar is ze iets te jong voor. "Maar mijn neven en nichten hadden een enorme invloed op mij wat dat betreft", zegt de onderneemster. "De spelletjes en muziek uit die jaren vond ik geweldig."

Gamen, kletsen en luisteren naar muziek op cassettebandjes

De zaak heeft niet alleen vanuit nostalgisch oogpunt een 'jaren tachtig-uitstraling', maar er zijn dieper liggende redenen om het geheel op deze manier in te richten. "Ik benadruk op deze manier wat ik belangrijk vind in de horeca, en dat is persoonlijk contact. Lekker spelletjes met elkaar doen, kletsen en juist niet allemaal bezig zijn met de laptop of smartphone. Om die reden heb ik bijvoorbeeld ook een Arcade staan, waarop je zestig spelletjes uit de jaren tachtig kunt spelen, zoals Donkey Kong en Space Invaders, echt heel gaaf. Mensen kruipen er samen achter om te gamen. Ik ben trouwens nog op zoek naar een goede sjoelbak, maar heb die bij de kringloop nog niet gevonden. De stereotoren komt trouwens echt uit de jaren tachtig, dus je kunt als gast je eigen cassettebandje meenemen om hier te laten draaien. Gisteren was hier nog een jongetje van drie, samen met zijn moeder. Hij had nog nooit in zijn leven een cassettebandje gezien, maar was er helemaal weg van, hij vond ze geweldig!"

De hele dag ontbijten

De keuze om het ontbijt de hele dag door centraal te stellen, komt niet uit de lucht vallen. "Ik ben zelf helemaal gek op ontbijtgerechtjes", lacht Britt. "Eitjes, pancakes... Heerlijk. Ik vind het gewoon zo jammer dat er in veel horecazaken blijkbaar nog regels zijn wat je wanneer wel of niet mag serveren. Gelukkig zie ik dat daar steeds meer verandering in komt. Tijdens de lunch serveer ik trouwens ook wel een bagel met egg-salad, dus een kleine uitbreiding is er dan wel. De focus ligt vooral op American breakfast, met allerlei soorten eitjes, breakfast cereals en pancakes. Heerlijk!"

Koffie zoals die vroeger smaakte

En dan de koffie, ook die geeft een dikke knipoog naar vroeger. "Toen ik vijftien jaar oud was, leerde mijn moeder mij koffiedrinken. Helaas is ze er niet meer, maar in mijn zaak staat exact eenzelfde machine als die wij vroeger gebruikten. De koffie druppelt er zo lekker langzaam doorheen en de aroma's vullen de zaak. De filterkoffie drinkt lekker door, net als de espresso die wij schenken trouwens. Die is toegankelijk en heeft een hazelnoot-aroma. De koffie blijkt  in trek en daarom verkoop ik de bonen en de koffiereceptjes ook in mijn zaak. Wist je dat ik een achtergrond heb als barista? Ik werk al sinds mijn vijftiende in de horeca, destijds waren dat natuurlijk bijbaantjes, maar acht jaar geleden ben ik barista geworden en heb ik zelfs koffie leren branden. Ik ben ook leermeester, je kunt dus zeggen dat ik langzaam heb toegewerkt naar mijn eigen concept, ik heb er hard voor gewerkt en veel gestudeerd, ik ben trouwens ook Meester in de rechten."

Internationaal publiek

In de breakfast-hotspot komen veel mensen uit de buurt, en dat is een buurt die flink in opkomst is volgens Britt. "Ik heb lang gezocht naar de ideale locatie voor mijn zaak en kwam tot de conclusie dat de Zeeheldenbuurt het meest geschikt is. In Den Haag heb je trouwens heel veel expats en nu de Universiteit Leiden in Den Haag een Haagse afdeling heeft opgericht, zie je steeds meer internationale studenten. Zij blijven vaak ook na hun studie plakken in de stad... Allemaal redenen om de menukaart en de website in het Engels te doen. Als iemand daar dan toch moeite mee blijkt te hebben, dan kan ik of één van de meiden best uitleg geven. Geen probleem."

Britt is van plan om nog heel lang op deze plek te blijven. "Ik was bewust op zoek naar een plek waar ik nog veertig jaar met heel veel plezier naartoe zou gaan. Die denk ik gevonden te hebben, alhoewel de verbouwing fors was. Ik had het geluk dat ik de financiering met hulp van mijn familie rond heb kunne krijgen. Zij hebben vertrouwen in me, ze weten hoe goed ik ben en hoe hard ik werk om succesvol te zijn."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

Food Amsterdam
Amsterdams hamburgerrestaurant Lombardo’s ondersteunt Villa Joep met speciale burger

Restaurant Lombardo’s, het Amsterdamse hamburgerrestaurant van chefkok Martijn Verdonk, geeft aan de decembermaand een speciaal tintje door vanaf vandaag tijdelijk een speciale burger voor het goede doel op de menukaart te zetten. De helft van de opbrengst van deze burger, die ontwikkeld werd ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: