Eetschilderij van Marnix Lange een lust voor het oog

29 januari 2020 | Redactie
Eetschilderij van Marnix Lange een lust voor het oog<

Chef maakt verbluffend en eetbaar kunstwerk om te delen, gemaakt met respect en eerbied voor de natuur. Chef Marnix Lange maakt met zijn spectaculaire Eetschilderijen van eten iets heel bijzonders.

Een spektakel van kleur, geur, smaak en textuur: een beleving die al je zintuigen prikkelt. In een tijd van ‘een snelle hap’ en supermarkten, maken de Eetschilderijen van Marnix opnieuw een verbinding tussen mensen en de bodem waarop we leven. Het resultaat is een meditatieve en verrassende eetervaring, met de mooiste producten rechtstreeks uit de natuur.

Eetschilderij

Een Eetschilderij van Marnix Lange is een verwennerij voor alle zintuigen. Een reeks prachtige smaken, op een uitzonderlijke manier geserveerd. Want elk Eetschilderij van Marnix is een uniek kunstwerk. De chef werkt uitsluitend met écht goede producten. Lokaal geproduceerd en biologisch of biodynamisch. Waar mogelijk gebruikt hij ingrediënten afkomstig uit een voedselbos. Omdat deze gewassen in een natuurlijke omgeving groeien met veel biodiversiteit, zijn ze nóg smaakvoller en verstoort de oogst de natuur niet.

Het Eetschilderij is het resultaat van Marnix’ zoektocht naar de verbinding tussen mens en natuur. Naar de betekenis van gezondheid en vitaliteit van de aarde en haar bewoners. De chef laat zich telkens inspireren en verrassen door wat er in zijn tuin groeit. En dat is elk seizoen anders.

Het seizoen als dirigent

Marnix heeft geen eigen restaurant, maar verzorgt deze eetervaring op locatie en zorgt voor de volledige catering, de koks, servies en bestek en de grote tafels. Een bijpassend arrangement van natuurwijnen is een optie.

Het Eetschilderij kent drie varianten. In de ‘dining stijl’ zitten de gasten als in een restaurant aan tafel en de chef komt langs tafel om het kunstwerk te dresseren. Een Eetschilderij in de stijl van een walking dinner wordt geserveerd op statafels. Voor deze twee stijlen wordt een meer gangenmenu geserveerd met een Eetschilderij als hoofdmaaltijd. Het Eetschilderij ‘retreat’ is één groot kunstwerk op een lage tafel waar de deelnemers omheen zitten. De gasten en de chef staan hierbij uitgebreid stil bij het werk van de natuur en richten een moment van dankbaarheid in voor het voedsel.

Restaurant Weelde

Het Eetschilderij zal gelanceerd worden in de vorm van een pop-up in het restaurant van Weelde. Marnix zal hier de hele maand maart een vier gangen menu bereiden. Je kunt er iedere woensdag t/m zondag terecht om te genieten van zijn kunstwerken. Het menu bestaat uit complexe eetschilderijen met veel componenten, groenten en structuren. Blije Wijnen verzorgt de natuurwijnen, passend bij het menu. Weelde is gelegen aan de Marconistraat 39 in Rotterdam.

Over Marnix Lange

Na de koksopleiding werkte Marnix Lange voor grote chefs in Nederland, Amerika en Australië. Tijdens zijn reizen woonde hij een tijd bij een stam in het oerwoud van Papoea-Nieuw-Guinea. Hij leerde hun taal en at hun eten. Enkele van deze mensen zagen hiervoor nooit eerder een westerse man. Marnix zag op zijn beurt ook iets nieuws: een afstemming met de natuur en een vredigheid die hij niet kende van thuis. Deze ervaring raakte hem diep en nam hij mee naar huis.

Terug in Nederland werkte Marnix enkele jaren als chef-kok in verschillende restaurants. Toch bleef hij het verlangen voelen om meer in afstemming te leven met de natuur. Hij besloot een camper te kopen en reisde gedurende een jaar langs verschillende biodynamische boerderijen in Europa om er te werken. Hier zag hij hoe in de natuur alles met elkaar samenhangt en een balans vindt met elkaar. Dat de planten en dieren tijd nodig hebben om te volgroeien. En dat dit soort producten op een onbeschrijflijke wijze voller en rijker zijn van smaak. Met dit inzicht besloot Marnix om alleen nog met deze volwaardige producten te werken.

Marnix leeft nu met zijn geliefde op een landgoed tegen de Belgische grens, waar zij omringd door natuur hun permacultuurtuin verzorgen. Hier zien zij de gewassen groeien in alle verschillende fasen, ontdekken nieuwe smaken en koken precies met wat de natuur hen nú biedt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: