Eerste oogst Zeeuwse Platte Oesters met Herman den Blijker

Auteur: Jorien Slager
Food 9 september 2016
Eerste oogst Zeeuwse Platte Oesters met Herman den Blijker

De Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct vierde de nieuwe oogst van dit seizoen van de echte Zeeuwse Platte Oester gisteren met de feestelijke overhandiging van het eerste mandje aan Herman den Blijker in Las Palmas te  Rotterdam.

Deze platte oesters mogen als enige het door de stichting uitgegeven certificaat Zeker Zeeuws® Streekproduct dragen. Met de officiële overhandiging wil de stichting samen met de erkende oesterleveranciers Schmidt Zeevis en Adri & Zoon een jaarlijks evenement creëren, zoals dat ook met de eerste baal mosselen, het eerste haringvaatje en de eerste Oosterscheldekreeft gebeurt.

Het Zeker Zeeuws keurmerk garandeert dat het gaat om oesters die op duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze in Zeeuwse wateren worden gekweekt. Naast Zeeuwse platte oesters zijn er ook Zeeuwse ‘creuses’ die het Zeker Zeeuws® Streekproduct keurmerk mogen voeren. Het keurmerk is mede geïnitieerd door de Provincie Zeeland om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar echte streekproducten.

In Nederland worden platte oesters en creuses gekweekt. De Zeeuwse Platte wordt geroemd als dé Koningin onder de oesters, met een zeer verfijnde smaak. Deze unieke smaak komt volgens kenners door de fijne aroma’s van algen én de vele zonuren die Zeeland rijk is. De Zeker Zeeuws oesters groeien op in de Grevelingen en in de Oosterschelde. Hier zijn de omstandigheden ideaal.

Mede daarom willen Schmidt Zeevis en Adri & Zoon zoveel mogelijk oesters leveren met het Zeker Zeeuws keurmerk. Als huisleverancier overhandigt Schmidt Zeevis het eerste mandje platte oesters aan Herman den Blijker van Restaurant Las Palmas te Rotterdam.

Overig nieuws