Duizend restaurants tonen duurzaamheid

28 februari 2012
Duizend restaurants tonen duurzaamheid

Meer dan duizend restaurants laten met een speciaal profiel op iens.nl aan gebruikers van de website zien wat zij doen aan duurzaamheid. Hiermee krijgen gaten steeds meer keuze. Het duurzaamheidsprofiel is ontwikkeld door
Milieu Centraal, iens.nl en bureau voor duurzame ontwikkeling CREM.

*Vooral in grote steden*
Wie op zoek is naar duurzame restaurants kan het beste terecht in Amsterdam, waar 199 restaurants een duurzaamheidsprofiel hebben ingevuld. Daarna volgen Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook onder gasten is het duurzaamheidsprofiel populair.

*Duurzaam steeds belangrijkere zoekterm*
De afgelopen vier maanden zijn de duurzame profielen op iens.nl meer dan 100.000 keer bekeken en is er ruim 5.000 keer binnen 'uitgebreid zoeken' specifiek op duurzaamheid gezocht.

*Nog een slag te maken*
De gemiddelde duurzaamheidsscore van de deelnemende restaurants is 48 procent. Er valt dus nog het nodige te verbeteren aan de hoeveelheid maatregelen die restaurants nemen. De meest genomen maatregelen zijn vegetarische gerechten serveren, seizoensgebonden producten gebruiken en biologische producten serveren.

*Beter besef*
Jonathan Karpathios, chefkok bij restaurant "Vork & Mes":http://www.vorkenmes.nl/ te Hoofddorp geeft aan waarom duurzaam denken en doen niet meer uit de horeca is weg te denken: "Duurzaam denken en ondernemen is vereist, met een toekomst waarin fossiele energiebronnen uitgeput raken en energieprijzen stijgen. Maar ook rundvlees productie zorgt voor veel CO2 uitstoot en bij vis staan vele soorten op uitsterven. Wij beseffen het in Vork & Mes goed en gelukkig onze gasten ook steeds meer. Het meest zichtbare is dan ook het matige gebruik van vlees en vis in ons verrassingsmenu dat wij serveren."

Op "iens.nl":http://www.iens.nl/duurzaamdineren staat een lijst met tien tips om duurzaam dineren te bevorderen.

~Frank Lindner~

Overig nieuws