Drie nieuwe tweesterrenrestaurants in de MICHELIN gids België en Luxemburg 2019

20 november 2018 | Thijs Jacobs

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2019 bevestigt de culinaire weelde van beide landen. Maar liefst 139 restaurants worden onderscheiden met één of meerdere sterren. Drie restaurants worden voor het eerst onderscheiden met twee sterren, zeven restaurants krijgen hun eerste ster.

De absolute top van de Belgische gastronomie wordt in editie 2019 aangevoerd door Hof van Cleve (Kruishoutem). Peter GOOSSENS behoudt zijn drie sterren dankzij een keuken die persoonlijk en zeer constant is. Chef Goossens bezit het talent de kwaliteit van topproducten naar boven te halen en te verrijken. Gasten krijgen hier een echt product op het bord, dankzij de genereuze porties genieten ze er uitvoerig van. Een gerecht als kalfszwezeriken met truffel degusteren, een vaste waarde op de kaart, is en blijft een unieke ervaring. Door de sluiting van Hertog Jan (Zedelgem) telt België nog één driesterrenrestaurant.

Drie nieuwe sterrenrestaurants

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2019 pakt uit met drie nieuwe tweesterrenrestaurants. David MARTIN van La Paix in Anderlecht bevestigt zijn talent met een zeer eigen signatuur. “Hij interpreteert klassiekers graag op zijn manier en weet opmerkelijke nuances te creëren met Aziatische technieken,” aldus Werner LOENS, selectiedirecteur van de MICHELIN gidsen in de Benelux. “Maxime COLLARD van La Table de Maxime in Our geeft dan weer zijn eigen visie op de moderne keuken. Zijn technische kennis en creativiteit laten hem toe gasten te boeien met enkele topingrediënten. Oog voor details en precisie typeren ook Cyril MOLARD van Ma Langue Sourit in Oetrange (Groothertogdom Luxemburg). Hij verrast en verbaast zijn gasten telkens weer met een indrukwekkende wervelwind van smaken.”

Culinair erfgoed

Gwendal POULLENEC, de internationale directeur van de MICHELIN gidsen, ziet in deze nieuwe selectie een bevestiging. “De 139 sterrenrestaurants in editie 2019 tonen perfect aan wat de Belgische en Luxemburgse gastronomische scènes typeert. Tussen deze restaurants vind je zaken die een traditionele keuken aanbieden en specialiteiten in de kijker zetten die tot het culinaire erfgoed behoren. Maar evengoed zijn er restaurants bij die moderner zijn en gebruik maken van internationale technieken en smaken. Onze inspecteurs hebben dit jaar opnieuw, op basis van een precieze methodologie, een complete gids samengesteld die trouw blijft aan de Belgische en Luxemburgse gastronomie.”

Eén ster

Zeven restaurants worden in deze nieuwe gids onderscheiden met één ster. Bij La Plage d’Amée in Jambes geniet men van de opmerkelijke creativiteit van Julien WAUTHIER. De keuken is er bewerkt en zeer fijn. Benjamin LABORIE van La Ligne Rouge in Plancenoit pleziert zijn gasten met rijke klassieke smaken in gerechten die technisch precies en modern zijn. Men geniet er bijvoorbeeld van sauzen die delicieus zijn. Vakkennis typeert ook de keuken van Arold BOURGEOIS. Zijn Little Paris in Waterloo is een ongedwongen zaak waar de typische bistrogerechten een topervaring garanderen. Zijn originele ingevingen zorgen voor bordjes met uitbundige smaken.

In Vlaanderen maken beloftevolle jonge chefs hun talent waar. Philippe HEYLEN van EED in Leuven weet zijn gasten te verbazen en te intrigeren met zijn eigentijdse interpretatie van herkenbare smaken. De 23-jarige chef wordt dit jaar eveneens onderscheiden met de prijs van Jonge Chef van het Jaar. Nathan VAN ECHELPOEL van Nathan in Antwerpen zet de klassieke keuken naar zijn hand met durf en een geweldig gevoel voor evenwicht. Ook Tim MEULENEIRE van FRANQ in Antwerpen balanceert met verve tussen klassiek en modern. Zijn precisie en sauzenkennis maken van elk gerecht een waar plezier.

Luxemburg

In het Groothertogdom Luxemburg wordt restaurant Les Jardins d’Anaïs in Luxemburg onderscheiden met een ster. Men degusteert in dit klasserestaurant een keuken die de hand van een ervaren chef verraadt. Finesse is er de leidraad doorheen de ervaring van de gasten.

Comme Chez Soi in Brussel wordt tijdens de presentatie van de gids eveneens in de bloemetjes gezet. Dit huis van vertrouwen heeft al 66 jaar een rijke sterrengeschiedenis. Typische Belgische producten worden er al vier generaties lang ingezet in gerechten die uitgegroeid zijn tot klassiekers. Neem nu de tongfilets met een mousseline van Riesling en grijze garnalen, een gerecht dat met zijn tijd blijft meegaan. Belgische gastronomie op zijn best!

Bib Gourmand

Deze gids beloont eveneens 171 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 23 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoensgebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. Maar de chefs geven daar hun eigen invulling aan. Ze bewijzen hoe rijk en divers de gastronomie in België en Luxemburg wel is.

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2019 is te koop vanaf 22 november voor de prijs van € 23,95 in België en € 23,27 in Luxemburg. In deze 63ste editie vindt u adressen, namelijk 327 hotels (waaronder 85 gastkamers) en 891 restaurants waaronder:

139 sterrenrestaurants

1 o restaurant

26 mm restaurants, waarvan 3 nieuwe

112 m restaurants, waarvan 7 nieuwe

171 Bib Gourmand restaurants, waarvan 23 nieuwe

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: