Drie nieuwe tweesterrenrestaurants in de MICHELIN gids België en Luxemburg 2019

20 november 2018 | Thijs Jacobs

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2019 bevestigt de culinaire weelde van beide landen. Maar liefst 139 restaurants worden onderscheiden met één of meerdere sterren. Drie restaurants worden voor het eerst onderscheiden met twee sterren, zeven restaurants krijgen hun eerste ster.

De absolute top van de Belgische gastronomie wordt in editie 2019 aangevoerd door Hof van Cleve (Kruishoutem). Peter GOOSSENS behoudt zijn drie sterren dankzij een keuken die persoonlijk en zeer constant is. Chef Goossens bezit het talent de kwaliteit van topproducten naar boven te halen en te verrijken. Gasten krijgen hier een echt product op het bord, dankzij de genereuze porties genieten ze er uitvoerig van. Een gerecht als kalfszwezeriken met truffel degusteren, een vaste waarde op de kaart, is en blijft een unieke ervaring. Door de sluiting van Hertog Jan (Zedelgem) telt België nog één driesterrenrestaurant.

Drie nieuwe sterrenrestaurants

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2019 pakt uit met drie nieuwe tweesterrenrestaurants. David MARTIN van La Paix in Anderlecht bevestigt zijn talent met een zeer eigen signatuur. “Hij interpreteert klassiekers graag op zijn manier en weet opmerkelijke nuances te creëren met Aziatische technieken,” aldus Werner LOENS, selectiedirecteur van de MICHELIN gidsen in de Benelux. “Maxime COLLARD van La Table de Maxime in Our geeft dan weer zijn eigen visie op de moderne keuken. Zijn technische kennis en creativiteit laten hem toe gasten te boeien met enkele topingrediënten. Oog voor details en precisie typeren ook Cyril MOLARD van Ma Langue Sourit in Oetrange (Groothertogdom Luxemburg). Hij verrast en verbaast zijn gasten telkens weer met een indrukwekkende wervelwind van smaken.”

Culinair erfgoed

Gwendal POULLENEC, de internationale directeur van de MICHELIN gidsen, ziet in deze nieuwe selectie een bevestiging. “De 139 sterrenrestaurants in editie 2019 tonen perfect aan wat de Belgische en Luxemburgse gastronomische scènes typeert. Tussen deze restaurants vind je zaken die een traditionele keuken aanbieden en specialiteiten in de kijker zetten die tot het culinaire erfgoed behoren. Maar evengoed zijn er restaurants bij die moderner zijn en gebruik maken van internationale technieken en smaken. Onze inspecteurs hebben dit jaar opnieuw, op basis van een precieze methodologie, een complete gids samengesteld die trouw blijft aan de Belgische en Luxemburgse gastronomie.”

Eén ster

Zeven restaurants worden in deze nieuwe gids onderscheiden met één ster. Bij La Plage d’Amée in Jambes geniet men van de opmerkelijke creativiteit van Julien WAUTHIER. De keuken is er bewerkt en zeer fijn. Benjamin LABORIE van La Ligne Rouge in Plancenoit pleziert zijn gasten met rijke klassieke smaken in gerechten die technisch precies en modern zijn. Men geniet er bijvoorbeeld van sauzen die delicieus zijn. Vakkennis typeert ook de keuken van Arold BOURGEOIS. Zijn Little Paris in Waterloo is een ongedwongen zaak waar de typische bistrogerechten een topervaring garanderen. Zijn originele ingevingen zorgen voor bordjes met uitbundige smaken.

In Vlaanderen maken beloftevolle jonge chefs hun talent waar. Philippe HEYLEN van EED in Leuven weet zijn gasten te verbazen en te intrigeren met zijn eigentijdse interpretatie van herkenbare smaken. De 23-jarige chef wordt dit jaar eveneens onderscheiden met de prijs van Jonge Chef van het Jaar. Nathan VAN ECHELPOEL van Nathan in Antwerpen zet de klassieke keuken naar zijn hand met durf en een geweldig gevoel voor evenwicht. Ook Tim MEULENEIRE van FRANQ in Antwerpen balanceert met verve tussen klassiek en modern. Zijn precisie en sauzenkennis maken van elk gerecht een waar plezier.

Luxemburg

In het Groothertogdom Luxemburg wordt restaurant Les Jardins d’Anaïs in Luxemburg onderscheiden met een ster. Men degusteert in dit klasserestaurant een keuken die de hand van een ervaren chef verraadt. Finesse is er de leidraad doorheen de ervaring van de gasten.

Comme Chez Soi in Brussel wordt tijdens de presentatie van de gids eveneens in de bloemetjes gezet. Dit huis van vertrouwen heeft al 66 jaar een rijke sterrengeschiedenis. Typische Belgische producten worden er al vier generaties lang ingezet in gerechten die uitgegroeid zijn tot klassiekers. Neem nu de tongfilets met een mousseline van Riesling en grijze garnalen, een gerecht dat met zijn tijd blijft meegaan. Belgische gastronomie op zijn best!

Bib Gourmand

Deze gids beloont eveneens 171 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 23 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoensgebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. Maar de chefs geven daar hun eigen invulling aan. Ze bewijzen hoe rijk en divers de gastronomie in België en Luxemburg wel is.

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2019 is te koop vanaf 22 november voor de prijs van € 23,95 in België en € 23,27 in Luxemburg. In deze 63ste editie vindt u adressen, namelijk 327 hotels (waaronder 85 gastkamers) en 891 restaurants waaronder:

139 sterrenrestaurants

1 o restaurant

26 mm restaurants, waarvan 3 nieuwe

112 m restaurants, waarvan 7 nieuwe

171 Bib Gourmand restaurants, waarvan 23 nieuwe

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

trends
Premiumisatie, toegankelijkheid en bewust consumeren: dé trends van 2019

Diageo, wereldleider op het vlak van gedistilleerde dranken met een buitengewone portfolio waaronder de whisky's van Johnnie Walker, ziet voor 2019 drie grote trends. De eerste, premiumization, waarbij de consument voor het nuttigen van betaalbare luxe kiest. Deze trend werd al enkele jaren gele...

Economie KHN
KHN in actie tegen boete op tijdelijk werk

‘Zo werkt het niet’. Onder dat motto komen ondernemers uit de horeca en andere branches vanaf vandaag in actie tegen maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Deze nieuwe wet maakt tijdelijk werk, en werk dat niet elke maand hetzelfde aantal uren is, duurder. Seizoensarbeid of ...

Awards F&B
De 10 genomineerden voor AF&BM F&B Professional of the Year

Jaarlijks gaat de Association of Food & Beverage Management (AF&BM) op zoek naar dé F&B Professional of the Year. Dit is die professional die gastheer/-vrouw pur sang is en die dag in dag uit laat zien dat hij/zij met aanstekelijk enthousiasme een echte motivator en coach is voor ...

Columns Starten in de horeca
Audio-column: Verslavend Genieten

Monique van Gevelt schrijft al enige tijd columns voor onze website, waarbij ondernemen centraal staat. De horeca is immers een business die niet voor iedereen weggelegd is, en zeker niet op zakelijk vlak. Voor onze websites spreekt Monique ook audio-columns in. Dit keer met het onderwerp 'Ve...

Food Advertorial
Nieuw bezorgconcept voor friet

De markt voor thuisbezorging is het snelst groeiende segment binnen de totale foodmarkt, en kan een enorme bijdrage leveren aan de omzet van uw restaurant. Volgens het FoodService Instituut Nederland zal deze groei zeker tot in 2025 nog sterk aanhouden. Friet speelt een grote rol in het aanbod va...

Amsterdam Achtergronden
De Gouden Reael: al 200 jaar een begrip in Amsterdam

De Gouden Reael is al jaren een begrip, maar voor veel Amsterdammers nog een echte 'hidden gem'. Het restaurant is gevestigd in een prachtig zeventiende-eeuws pand en gelegen op het historisch Realeneiland in Amsterdam. Sinds deze zomer heeft De Gouden Reael twee nieuwe eigenaren. Doel is om...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: