Drie gemeenten ontvangen Aanmoediging van Heemskerk

29 januari 2010 |
Drie gemeenten ontvangen Aanmoediging van Heemskerk

Vandaag heeft de directeur van Koninklijke Horeca Nederland het rapport Gemeentelijke leges 2009 overhandigd aan staatssecretaris Heemskerk. De horecaondernemer heeft voor het exploiteren van zijn bedrijf diverse vergunningen nodig. Per gemeente blijken er nog steeds grote verschillen te zijn in het aantal benodigde vergunningen en legestarieven. Koninklijke Horeca Nederland streeft naar lastenreductie en uniforme en transparante methoden voor de heffing van leges en ook de overheid wenst minder regeldruk voor ondernemers.

Aanmoediging
De gemeenten Het Bildt, Roosendaal en Veghel ontvangen vandaag een 'Aanmoediging' voor de lage legestarieven die zij berekenen aan horecaondernemers. "Deze gemeenten geven gastvrijheid de ruimte en zijn daarmee aantrekkelijk voor de bezoekers en horecaondernemer", aldus Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland.

Hoe groter de gemeente, hoe duurder
Het Bedrijfschap Horeca en Catering heeft op verzoek van KHN bij alle 441 gemeenten onderzoek laten doen naar de leges voor een café met een vloeroppervlakte van 150m2 op de beste locatie van de gemeente met een terras van 50m2. Er is een groot verschil in de leges die gemeenten berekenen. Zo kost het totale vergunningenpakket in de duurste gemeente €2.170,- en in de goedkoopste gemeente €28,-. Grote gemeenten rekenen voor de Drank - en Horecawetvergunning het dubbele van kleine gemeenten en voor de exploitatievergunning zelfs het drievoudige.

Grote verschillen
Precariobelasting komt in 90% van de grote gemeenten voor. In kleine en middelgrote gemeenten wordt de precariobelasting veel minder vaak voorgeschreven, respectievelijk 28% en 53%. "Dat is aan een hardwerkende ondernemer slecht uit te leggen en daarom gaan we jaarlijks de 'Aanmoediging leges' uitreiken", aldus Lodewijk van der Grinten. Heemskerk, samen met staatssecretaris De Jager in het Kabinet verantwoordelijk voor een merkbare vermindering van regeldruk voor bedrijven, wees bij de gelegenheid expliciet op het grote verschil tussen goedkope gemeenten en dure gemeenten. "Dit gat is erg groot. Hier is nog veel winst te behalen."

Hospitality Management, De RestaurantKrant, De CaféKrant, Lunchroom, Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: