Dit zijn de 10 meest populaire gerechten van 2019

11 december 2019 | Thijs Jacobs

We zijn de laatste maand van het jaar weer ingegaan. Een mooi moment om terug te blikken op de food highlights van het afgelopen jaar. Welke gerechten waren de grote favorieten in Nederland? En in welke mate verschilt dit van de populairste gerechten wereldwijd? Van Poké Bowls tot de alom bekende pizza en chickenwings. Deliveroo biedt je een inkijkje in wat Nederlanders het liefst bestelden. En wat gaat 2020 ons brengen? Wat worden de foodtrends van het volgende jaar?

Deliveroo’s 10 meest bestelde gerechten in Nederland

Sushi Burrito - Sushito | JP Heije- Amsterdam
9 Hotwings Boxmeal - KFC Eindhoven- Eindhoven
Groene Curry - Bird Thais Restaurant - Amsterdam
Aloha Way Ohana - Poké Sushi - Den Haag
Gyros - Meat&Greek - Amsterdam
Whopper® Menu - Burger King Spui - Den Haag
Cheeseburger - Five Guys Den Haag -  Den Haag
Van Dobben Croquet - Van Dobben Eetsalon - Amsterdam
The Classic - The Poke Box Posthoornstraat - Rotterdam
Prosciutto di Parma - Pietza - Eindhoven

 


De Poke Bowl is een blijvertje! Ook in 2019 blijft dit gerecht tot de grote favorieten horen. Daarnaast valt het op dat ook de meer traditionele take-away en streetfood gerechten zoals het broodje Croquet van Van Dobben Eetsalon en de Gyros van Meat&Greek veelvuldig besteld worden.

 

Top 10 favoriete gerechten wereldwijd

Poké Signature Super Protéiné - Pokawa - Parijs
Cheeseburger - Five Guys - Londen
Burrito Pollo - Gonzalez & Co - Barcelona
Salmon Pokè - Pokèria by NIMA - Milaan
Footlong Sub - Subway - Dublin
Tommy the Chook - Boss Burger Co - Geelong
??+?? - ?????? Tam's Shop - Hong Kong
Shack Burger - Shake Shack - Dubai
Big Giant Menu - Quick - Luik
Sushi Burrito - Sushito - Amsterdam

 

Ook in deze lijst zien we weer diverse Poke Bowl-gerelateerde gerechten terugkomen, net als in Nederland. En daarnaast ook nationale favorieten zoals het Big Giant Menu van Quick in Luik en streetfoodgerechten zoals de Cheeseburger van Five Guys in Londen. 

De foodtrends voor 2020

Welke trends zien we in 2020? De experts van Deliveroo voorspellen, op basis van data-analyse, de volgende stromingen of bewegingen:

Vegan is hot

Deliveroo heeft laten weten dat het afgelopen jaar veganistische bestellingen via het platform in Nederland met 450% zijn gestegen. Plantaardige voeding wordt, terecht, steeds populairder en deze trend zal zich voortzetten de komende jaren. Steeds meer mensen zijn parttime veganist, waarmee de helft van hun voedingspatroon gebaseerd is op plantaardige voeding.

Grazing

De tijden van drie maaltijden per dag liggen achter ons. Tegenwoordig eten we kleinere maaltijden gedurende de dag en dat tot wel zes keer per dag. Vooral in de wintermaanden hebben we behoefte aan wat extra energie.
 

Op echt vuur 

Alles van de grill of BBQ lijkt in te slaan als een bom. De unieke rokerige smaak die een grill of BBQ aan het eten geeft valt goed in de smaak.

Street food

Food trucks en foodhallen poppen overal ter wereld op en worden steeds populairder. Of het nu voor lunch of avondeten is. Er is een grote variëteit aan keukens en mogelijkheden en ook de bestellingen vanuit deze keukens nemen wereldwijd toe. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Dit zijn de nieuwe Europese regels voor bezorgplatforms

De rechten van maaltijdbezorgende frituurspeciaalzaken ten opzichte van online-platforms zijn voortaan beter beschermd. Dit komt door nieuwe Europese regels die op 12 juli van kracht werden. Bezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl mogen nu bijvoorbeeld niet meer zonder gemotiveerde kennisgeving voora...

Columns Longread
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo over gastvrijheid in coronatijd

Als horecaondernemer verkoop je gastvrijheid, maar juist het bieden van gastvrijheid stelt de branche voor grote uitdagingen vanwege de regels met betrekking tot het coronavirus. Anne-Marie van Leggelo, etiquette- en imago-expert, ziet dat ook: “Er heerst verdeeldheid in het land over hoe erme...

Achtergronden Culinair
Bekendste muziekrestaurant ontvangt topartiesten

Sinds 1995 staat Pasta e Basta over de hele wereld bekend om het bijzondere concept met zingende bediening en de Italiaanse keuken. In iedere internationale reisgids over Amsterdam staat het restaurant vermeld. Dit oudste en bekendste muziekrestaurant van Nederland viert dit jaar haar 25-jarig besta...

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: