Dirk Beljaarts (KHN): "Na het gesprek met het OMT heb ik goede hoop dat de horeca weer open mag"

6 mei 2020 | Thijs Jacobs

Dirk Beljaarts, directeur van KHN, deelde vanmiddag via social media mee dat hij een positief gesprek had gehad met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer. Het stemt hoopvol over een eventuele heropening van de Nederlandse horeca op korte termijn. We besloten Dirk te bellen en te vragen om een reactie. 

Dirk: "Je begrijpt dat wij over een eventuele beslissing niet mogen communiceren, maar het feit is dat wij ook nog niet weten wat de uitkomst vanavond wordt. Daar beslist het OMT op dit moment over. Wat Rober Willemsen en ik hebben kunnen doen, is het kabinet en het OMT van advies voorzien over hoe de horeca op een veilige manier weer open kan."

Niet alleen de terrassen open, maar ook binnen

Er werd in verschillende media gesproken over een maximum van 30 gasten in een café of restaurant. Klopt dit? Dirk: "We hoorden de geruchten ook, over de terrassen die op 1 juni weer open zouden mogen onder voorwaarden. Maar dat is wat ons betreft te weinig en vandaag hebben we de beleidsmakers kunnen vertellen waarom dat zo is en op welke manier onze sector op een verantwoorde en volwassen manier gasten binnen kan ontvangen. Mijn indruk is dat er goed geluisterd is, en dat de boodschap helder is ontvangen door het kabinet en het OMT. Heel veel horecaondernemers hebben al laten zien welke voorzorgsmaatregelen zij kunnen nemen. Beloon dat dan door de sector op verantwoorde wijze de deuren te laten openen."

De nood is hoog

Dirk wil (geheel terecht) wel graag buiten de medische discussie blijven: "Natuurlijk zouden wij als KHN graag zien dat we morgen als vanouds de deuren weer mogen openen, maar de realiteit laat dat niet toe. Dat snappen wij ook wel. Na het gesprek van zojuist heb ik wel goede hoop dat niet alleen de terrassen weer kunnen openen, maar dat de horeca ook binnen op gepaste wijze weer open kan. De nood is namelijk hoog. Gelijdelijk openen willen we dus graag, maar vergeet daarbij niet het repareren en aanvullen van de noodmatregelen niet. We hebben nog wat te repareren met de eerste NOW-regeling die onvoldoende bleek en we hopen op een uitbreiding, die weer te maken heeft met de huurlasten van horecaondernemers."

De verwachting?

Tot slot, we proberen het toch nog even. Wat is de verwachting voor vanavond? "Onze inhoudelijke argumenten voor een heropening van de horeca - niet alleen van de terrassen, maar ook binnen - werden goed ontvangen. Uiteindelijk blijft het een advies van ons en we weten niet in welke mate het wordt overgenomen. Het OMT moet beslissen en de premier moet het nog uitspreken vanavond. Daarna weet onze sector pas echt waar het aan toe is. Het is simpelweg te vroeg om een concrete verwachting uit te spreken, maar we hopen dat ons voorstel wordt overgenomen en dat we hebben kunnen laten  zien onder welke voorwaarden de horeca weer open kan."

Al het cafénieuws wekelijks in je mailbox? Schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor horecamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: