December: Nederland massaal aan de garnaal

20 december 2019 | Thijs Jacobs

De populariteit van Noordzeegarnalen tijdens de feestdagen is goed zichtbaar in de omzetontwikkeling van supermarkten. De omzet van Noordzeegarnalen was in december 2018 ruim vier keer zo hoog als wat er gemiddeld tijdens de rest van het jaar is omgezet. In 2018 werd voor meer dan 24 miljoen kilo aan Noordzeegarnalen naar de Nederlandse havens gebracht, meer dan een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

Vergeleken met de jaaromzet van 2013 lag de omzet van garnalen in 2018 bijna een kwart hoger. Alleen in 2015 waren de omzetcijfers hoger. Toen was de omzet 43 procent hoger dan in 2013.

Ook in de eerste tien maanden van 2019 is er een opgaande trend te zien in de omzet van Noordzeegarnalen. De omzet was in de maanden januari tot en met oktober bijna 40 procent groter dan in dezelfde periode van 2018.

2018 topjaar garnalenvangst

Tot 2009 schommelde de aanvoer van garnalen rond de 10 miljoen kilo per jaar. De daarop volgende jaren lag dit hoger met als topjaar 2018. In dat jaar werd er voor meer dan 24 miljoen kilo aan Noordzeegarnalen naar de Nederlandse havens gebracht, meer dan een verdubbeling vergeleken met 2017.

In 2019 wordt de aangevoerde hoeveelheid van een jaar eerder zeer waarschijnlijk niet gehaald; tot en met oktober dit jaar is bijna 12 miljoen kilo garnalen aangeland.

Piek aanvoer Noordzeegarnalen in oktober

Bij de aanvoer van Noordzeegarnalen door de vissers ligt de piek twee maanden voor de omzetpiek in de Nederlandse supermarkten. In oktober wordt het grootste deel van de garnalen aan wal gebracht, zo’n 20 procent van het jaartotaal. Tijdens de maand oktober van dit jaar werd er bijna 3 miljoen kilo aangevoerd.

Door afkoeling van het zeewater zakt de aanvoer daarna om tegen de zomer weer toe te nemen. Als het zeewater te koud wordt trekken de garnalen naar dieper water.

Schommelende aanvoerprijzen

De prijs die vissers krijgen voor een kilo Noordzeegarnalen wisselt per seizoen. In de maanden dat er weinig aanvoer is, zijn de prijzen vaak hoger dan in de maanden dat er veel wordt aangevoerd. In 2019 is dat patroon echter niet te zien. Vanaf mei 2018 schommelt de kiloprijs rond de 2,70 euro.

De absolute recordprijs was in juni 2017. Vissers kregen toen gemiddeld 12,44 euro per kilo op de veiling bij een aanvoer van 572 duizend kilo.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Coronamaatregelen verlengd, terrassen misschien open op 31 maart

Alle coronamaatregelen worden verlengd tot dinsdag 30 maart. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend op de persconferentie. Als het R-getal onder de 1 blijft, ziet minister De Jonge kans om de terrassen per 31 maart te openen. Maar hij gaf ook aan dat de vooruitzichten voor een derde golf er niet go ...

Gastronomie Corona
Online tool maakt veilig uit eten gaan mogelijk

Wetenschappers van Wageningen University & Research, de TU Delft en het Erasmus MC hebben een online tool ontwikkeld om vast te stellen hoe binnenruimtes coronaproof ingericht en gebruikt kunnen worden, zo melden zij in een persbericht. In de video onderaan dit bericht zie je hoe het model in de ...

Interview Longread
Coronacrisis: van hotdogkeizer naar koekjeskoning

De onbetwiste hotdog- en cocktailkoning van Zwolle werd noodgedwongen een heuse koekjeskoning tijdens de coronacrisis. Rolf Dingerink vertelt over ondernemen in een turbulente tijd. Ten tijde van corona verantwoordelijkheid dragen voor een bedrijf in een branche die het zwaar heeft; dat brengt vele ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

Interview Ondernemen Themamaand energie
Zo kom je als ondernemer weer in je energie

De horeca heeft het bijzonder zwaar. Noodlijdende ondernemers zijn naarstig op zoek naar perspectief, besparingen en nieuwe omzetstromen. Interne energie is volgens Sebastiaan Hooft - auteur van het boek ‘APK voor ondernemers’ en zelf een ondernemende duizendpoot - daarin ‘key&rsqu ...

Achtergronden Corona
Haagse bronnen: geen versoepelingen deze maand

Vandaag, maandag 8 maart, besluit het kabinet over de coronamaatregelen na 15 maart, waarna er vanavond een persconferentie volgt. Er is al een en ander uitgelekt, waaronder het gegeven dat er voorlopig nog geen versoepelingen mogelijk zijn en dat de avondklok wordt verlengd tot 30 maart. De harde l ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: