''De Vinkeveense Plassen en Eiland 1 hebben waanzinnig veel potentie''

Auteur: David Bakker
15 juli 2021
''De Vinkeveense Plassen en Eiland 1 hebben waanzinnig veel potentie''

Horecaondernemer Jurrie van den Berg kreeg begin februari 2020 de sleutel van zijn Wander Island aan de Vinkeveense Plassen. Zes weken later ging de wereld op slot. Aan de vooravond van een succesvolle zomer in 2021 denkt Van den Berg alleen maar in kansen. “Zeuren helpt niet.”

Want wie verwacht dat een horecaondernemer na een jaar ‘coronarompslomp’ gefrustreerd en moedeloos bij de pakken neerzit, komt in Vinkeveen bedrogen uit. Een cocktailbar in aanbouw, een speciaal ingerichte kinderhoek in de steigers en ook plannen om een to-go hoek te ontwikkelen moeten van de zomer van 2021 een onvergetelijke zomer maken, en verder. “Natuurlijk voelen we ook de pijn en heb ik - omdat we in februari 2020 startte - geen overheidssteun gehad. Ik heb besloten om die energie in te zetten in de zaken waar ik wel invloed op heb.”

Die invloed zit in bijna elk spijkertje van het pand. Al een aantal jaar geleden borrelde bij Van den Berg de ambitie om ooit een onderneming in de hospitalitybranche te runnen. Na het schrijven van een businessplan en een korte zoektocht viel het oog op het pand op Eiland 1 met vrij uitzicht over de plas. “We hebben de hele locatie verbouwd. Keuken opnieuw ingericht, toiletgroep verplaatst, bar uitgebreid en samen met chef-kok Dave van de Wijngaard de hele routing opnieuw ingezet. Het hele concept hebben we van nul tot detail opgebouwd. Wacht, ik laat het je zien.”

Sobremesa

Uit de boekenkast wordt een groen groot boek gegrist met de titel ‘Sobremesa’, geschreven door driesterrenchef Sergio Herman. “Kijk”, zegt Van den Berg enthousiast terwijl hij een fotopagina openslaat waar een vol gedekte tafel met eenvoudige en pure gerechten wordt gedomineerd door verschillende handen die op zoek zijn naar een ‘bite’. “Sobremesa betekent - vrij vertaald - natafelen in het Spaans. Het betekent voor mij natafelen na alle momenten op de dag. Van na de lunch met een Latte Macchiato nog even nagenieten in de brandende zon, tot natafelen na het diner met een espresso martini terwijl de zon ondergaat en alles wat daartussen zit. Tafelen en natafelen kent geen tijd. We werken met pure, eenvoudige gerechten en stellen de producten centraal. Kwaliteit proef je. We doen ook niet moeilijk over de eetmomenten ontbijt, lunch en diner. Wil een gast om 11 uur in de ochtend dorade eten, dan kan dat. De klassieke eetmomenten zijn bij ons vervaagd.”

Het all-day-concept wil de eigenaar naar een all-day-experience brengen. Eiland 1 ligt in de Vinkeveense Plassen en wordt omringd door speelplaatsen, aanmeersteigers en strandjes. Wander Island is het enige restaurant op het eiland. “Dan denk je misschien, dat is top. Maar wat ik graag wil zien is dat er hier meer recreatieve mogelijkheden komen, zodat de bedrijvigheid omhoog gaat wat weer een grotere aantrekkingskracht heeft op het hele gebied. Het huren van sup boards, meer evenementen en meer diversiteit in het aanbod van horeca zodat er voor elk wat wils is. De Vinkeveense Plassen en Eiland 1 hebben waanzinnig veel potentie. Er zit meer in het vat. De aantrekkelijkheid van het gebied ontwikkel je door het aanbod te verbreden. Er komt op die manier meer geld in het gebied, dat je in kan zetten om het gebied mooi en aantrekkelijk te maken voor de mensen die hier willen recreëren. Het is voor iedereen beter. Voor de ondernemers, de omgeving en de mensen die hier willen komen. Vanwege corona mogen we tijdelijk hier een klein stukje strand exploiteren. Daar zijn we nu de cocktailbar aan het bouwen. Stel je voor dat boten aan komen varen om even een cocktail te halen, dat is toch schitterend.”

Events

Waar de voormalig commercieel manager van ATPI Events meer op in wil zetten zijn de zakelijke events. Een groot onderdeel van zijn maatschappelijke carrière. Tien jaar was hij commercieel verantwoordelijk voor het organiseren van zakelijke events. Corona heeft roet in het eten gegooid, maar nog altijd gelooft Van den Berg heilig in zakelijke bijeenkomsten bij zijn restaurant. “Voornamelijk omdat je - als je het goed doet - van iedereen die hier op dat moment is, een ambassadeur maakt. Vaak is een zakelijke bijeenkomst een hele dag. Die mensen gaan met een uitstekende ervaring naar huis, vertellen het hun man of vrouw, hun vrienden, de buren… Noem maar op. Een paar weken later komen ze met het gezin en zo wordt de olievlek steeds groter.”

Het conceptueel denken en op de lange termijn kunnen plannen komen vanuit zijn achtergrond in de events en de hotellerie. Het aantrekken van chef-kok Dave van de Wijngaard zorgt ervoor dat de wisselwerking tussen enthousiaste ideeën en hoe dat praktisch ingericht kan worden in balans is gekomen. “Dave kijkt of mijn ideeën passen in wat hij uit de keuken kan krijgen en of het operationeel haalbaar is. Dan moet hij mij af en toe wel even remmen. Want niet alles is haalbaar. We hebben een onderdeel op het terras in ontwikkeling waar de kinderen geëntertaind en geschminkt kunnen worden, zodat papa en mama even van hun cocktail kunnen genieten: Little Wander Island.

Personeel

Kijkend naar de nabije toekomst ziet Van den Berg een volle zomer tegemoet. In het hoogseizoen vorig jaar heeft hij goed kunnen draaien. De tweede lockdown in oktober kwam hard aan. Het plan was en is om het hele jaar open te blijven en geen ‘strandpaviljoenconstructie’ aan te gaan. “Door die tweede lockdown heb ik veel van mijn mensen met pijn in het hart moeten laten gaan. Het is een grote uitdaging om nu het team volledig op sterkte te krijgen. Ambulante medewerkers vinden is niet zo een groot probleem, maar je wilt bouwen aan een team waarmee we samen verder kunnen en hun input heb ik wel nodig. Toch ben ik ervan overtuigd dat de mensen die nu de overstap hebben gemaakt naar bijvoorbeeld de zorg en de retail hun hospitalityhart weer gaan volgen op het moment dat de branche weer vrijuit kan draaien. Het is toch een vak - en dat heb ik zelf ook - dat je met passie moet invullen. Doe je dat niet, dan hou je het niet vol. Doe het met passie of doe het niet.”

Jurrie van den Berg

Jurrie van den Berg (49) runt sinds ruim een jaar zijn eerste horecazaak. Wander Island opende in het voorjaar van 2020. Na zijn opleiding aan de Hotelschool in Den Haag volgde hij een carrière binnen de hotellerie die hem via het Krasnapolsky in Amsterdam bracht naar de functie van internationaal salesmanager voor Golden Tulip- en NH Hotels. Hij wilde de keiharde Amerikaanse saleswereld in en was dichtbij een baan bij Dell, maar koos toch op gevoel voor een commerciële functie bij evenementenbureau ATPI. Een aantal jaar geleden begon de droom van een eigen horecazaak te borrelen. Wander Island is open sinds het voorjaar van 2020. Jurrie van den Berg woont samen met zijn vriendin en twee kinderen in Vinkeveen.

Overig nieuws