De MICHELIN gids Bib Gourmand Benelux 2017 selecteert 313 restaurants

14 november 2016 | Thijs Jacobs

Michelin maakt met veel genoegen de nieuwe selectie van de Bib Gourmand Benelux bekend. De gids verzamelt restaurants die bij de inspecteurs van de MICHELIN gids in de smaak vallen door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze bieden allemaal een volledig menu aan (voor-, hoofd- en nagerecht) voor maximaal 37 euro.

“De Bib Gourmand kent zowel bij het grote publiek als bij de restaurateurs een groeiend succes”, aldus Michael ELLIS, de internationale directeur van de MICHELIN gidsen. “Dat bewijst de evolutie van het aantal adressen die de afgelopen twintig jaar tijd zijn onderscheiden met een Bib Gourmand in de Benelux gids: vandaag zijn 313 adressen geselecteerd, in 1997 waren dat er nog maar 112. En alle kookstijlen komen aan bod: van terroirkeuken tot mediterrane en Aziatische specialiteiten.”

De diversiteit aan kookstijlen en etablissementen – van eetkantines tot stijlvolle restaurants – kleurt ook dit jaar de selectie van Belgie?, waarin 25 adressen hun intrede maken. Dat het e?e?n voor e?e?n toppers zijn, bewijzen onder meer de heerlijke dimsum van 5 Flavors Mmei (Antwerpen) en de subtiele smaakbommetjes die bij Cadre Culinaire (Huy) worden bereid. De traditionele lekkernijen van Bodo (Gent) en de genereuze bistroklassiekers van Toucan (Elsene) worden dan weer geserveerd in zaken waar een zekere vibe hangt. Net als de ervaring die hij kan beleven bij sommige nieuwkomers. Smullen van lekkers uit de Ardennen en achteraf zalig overnachten, zoals bij Les Terrasses de l’Our (Our) bijvoorbeeld. Dat kan eveneens bij La Fe?te au Palais (Lustin), waar men ook nog eens geniet van een uitgebreide bierkaart en een prachtig zicht op de Maasvallei.

Ook in Nederland heeft de Bib Gourmand heel wat leuke adresjes gevonden, waaronder 18 nieuwe. Neem nu de pittige Indische specialiteiten van de Spandershoeve (Hilversum), waar de rijsttafel gasten laat ontdekken hoe lekker de oosterse keuken wel is. Of de persoonlijke keuken van Ysbrandt Wermenbol, die bij Lime (Malden) traditionele gerechten een smaakvolle twist geeft met mediterrane en Aziatische smaken. Er zijn natuurlijk ook zaken die nog niet zo’n rijke geschiedenis hebben, maar daar wel aan werken. Zoals Zott (Nieuwegein), waar klassieke smaken schitteren in weloverwogen bereidingen en voor een heerlijke smaakervaring zorgen. Die ervaring belooft men ook bij Rijsel (Amsterdam) te beleven, waar een knipoog naar de genereuze Vlaamse keuken wordt verwerkt in traditionele gerechten.

De uitgave van de Bib Gourmand Benelux 2017 is het startschot van een drukke eindejaarsperiode voor Michelin. Op 21 november wordt namelijk de MICHELIN gids Belgie? en Luxemburg 2017 gepresenteerd, op 12 december volgt de voorstelling van de MICHELIN gids Nederland 2017.

De Bib Gourmand Benelux 2017 wordt vanaf 24 november verkocht voor een prijs van € 17,95 (Belgie? en Nederland) en € 17,44 (Luxemburg). In deze editie vindt u:

165 restaurants in Belgie, waarvan 25 nieuwe;
14 restaurants in Luxemburg;
134 restaurants in Nederland, waarvan 18 nieuwe.

Over de MICHELIN gids

De MICHELIN gids selecteert de beste restaurants en hotels in de 28 landen waar het aanwezig is. Het is een vitrine van de mondiale gastronomie en zet zowel de culinaire dynamiek van een land, nieuwe tendensen als de talenten van morgen in de schijnwerpers. De MICHELIN gids cree?ert waarde voor restaurants dankzij de onderscheidingen die het jaarlijks uitdeelt. Het draagt bij tot de uitstraling van de lokale gastronomie en de toeristische aantrekkingskracht van streken. Dankzij zijn rigoureuze selectiemethode en historische kennis van de hotellerie en restauratie sector, biedt de MICHELIN gids aan zijn klanten een expertise aan die uniek is in de wereld en daardoor ook een service die kwaliteitsvol is.

De selecties zijn op papier en online beschikbaar. Ze zijn zowel toegankelijk op het internet als op het geheel van de mobiele ondersteuningen die een navigatie aanbieden die aangepast is aan het gebruik van iedereen, maar ook een dienst voor online reservatie.
Met de MICHELIN gids blijft de Groep miljoenen reizigers begeleiden in hun verplaatsingen, om hen een uniek mobiliteitservaring te laten beleven.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Chefs
Tweesterrenchef Syrco Bakker kookt de sterren van de hemel bij Restaurant Hemingway

De chef van tweesterren restaurant Pure C te Cadzand-Bad Syrco Bakker was vrijdag 11 oktober te gast bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom als eerste gastchef. Samen met chef-kok Torben Bouterse (restaurant Hemingway) heeft hij de sterren van de hemel gekookt door signatuur gerechten van beide ...

Bier Interview Longread
Bierkenner Thomas Wijns over tapverlies en speciaalbieren

Welk bier heb je op de tap? Natuurlijk het ‘gewone’ pils, want dat is de nummer één en lekker doordrinkbaar, maar steeds vaker zien we dat cafés het aantal tapkranen uitbreiden om aan de vraag naar andere bieren te kunnen voldoen en ook restaurants hebben een steeds ...

Interieur
The Streetfood Club in Utrecht is meer dan magie

Een complete ondernemer beheerst alle facetten van z’n zaak. Het is de filosofie van Wes Schreutlekamp (rechts op de foto) en Joost Bergsteijn. Van pannenkoekenbakker en cocktailshaker tot sommelier in de topgastronomie. Alle facetten werden ‘uitgespeeld’ en smelten samen in The St...

Awards Wijn
Beste prestatie Nederlandse kampioenen blindproeven op WK

Tijdens het Wereldkampioenschap blindproeven op 12 oktober 2019 in Château de Chambord te Frankrijk zijn de Nederlandse kampioenen op een eervolle 9e plaats geëindigd, hoger dan ooit tevoren. Wereldkampioen werd Frankrijk, gevolgd door China en Taiwan. Nederlandse kampioenen Eind me...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: