De MICHELIN gids Bib Gourmand Benelux 2017 selecteert 313 restaurants

14 november 2016 | Thijs Jacobs

Michelin maakt met veel genoegen de nieuwe selectie van de Bib Gourmand Benelux bekend. De gids verzamelt restaurants die bij de inspecteurs van de MICHELIN gids in de smaak vallen door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze bieden allemaal een volledig menu aan (voor-, hoofd- en nagerecht) voor maximaal 37 euro.

“De Bib Gourmand kent zowel bij het grote publiek als bij de restaurateurs een groeiend succes”, aldus Michael ELLIS, de internationale directeur van de MICHELIN gidsen. “Dat bewijst de evolutie van het aantal adressen die de afgelopen twintig jaar tijd zijn onderscheiden met een Bib Gourmand in de Benelux gids: vandaag zijn 313 adressen geselecteerd, in 1997 waren dat er nog maar 112. En alle kookstijlen komen aan bod: van terroirkeuken tot mediterrane en Aziatische specialiteiten.”

De diversiteit aan kookstijlen en etablissementen – van eetkantines tot stijlvolle restaurants – kleurt ook dit jaar de selectie van Belgie?, waarin 25 adressen hun intrede maken. Dat het e?e?n voor e?e?n toppers zijn, bewijzen onder meer de heerlijke dimsum van 5 Flavors Mmei (Antwerpen) en de subtiele smaakbommetjes die bij Cadre Culinaire (Huy) worden bereid. De traditionele lekkernijen van Bodo (Gent) en de genereuze bistroklassiekers van Toucan (Elsene) worden dan weer geserveerd in zaken waar een zekere vibe hangt. Net als de ervaring die hij kan beleven bij sommige nieuwkomers. Smullen van lekkers uit de Ardennen en achteraf zalig overnachten, zoals bij Les Terrasses de l’Our (Our) bijvoorbeeld. Dat kan eveneens bij La Fe?te au Palais (Lustin), waar men ook nog eens geniet van een uitgebreide bierkaart en een prachtig zicht op de Maasvallei.

Ook in Nederland heeft de Bib Gourmand heel wat leuke adresjes gevonden, waaronder 18 nieuwe. Neem nu de pittige Indische specialiteiten van de Spandershoeve (Hilversum), waar de rijsttafel gasten laat ontdekken hoe lekker de oosterse keuken wel is. Of de persoonlijke keuken van Ysbrandt Wermenbol, die bij Lime (Malden) traditionele gerechten een smaakvolle twist geeft met mediterrane en Aziatische smaken. Er zijn natuurlijk ook zaken die nog niet zo’n rijke geschiedenis hebben, maar daar wel aan werken. Zoals Zott (Nieuwegein), waar klassieke smaken schitteren in weloverwogen bereidingen en voor een heerlijke smaakervaring zorgen. Die ervaring belooft men ook bij Rijsel (Amsterdam) te beleven, waar een knipoog naar de genereuze Vlaamse keuken wordt verwerkt in traditionele gerechten.

De uitgave van de Bib Gourmand Benelux 2017 is het startschot van een drukke eindejaarsperiode voor Michelin. Op 21 november wordt namelijk de MICHELIN gids Belgie? en Luxemburg 2017 gepresenteerd, op 12 december volgt de voorstelling van de MICHELIN gids Nederland 2017.

De Bib Gourmand Benelux 2017 wordt vanaf 24 november verkocht voor een prijs van € 17,95 (Belgie? en Nederland) en € 17,44 (Luxemburg). In deze editie vindt u:

165 restaurants in Belgie, waarvan 25 nieuwe;
14 restaurants in Luxemburg;
134 restaurants in Nederland, waarvan 18 nieuwe.

Over de MICHELIN gids

De MICHELIN gids selecteert de beste restaurants en hotels in de 28 landen waar het aanwezig is. Het is een vitrine van de mondiale gastronomie en zet zowel de culinaire dynamiek van een land, nieuwe tendensen als de talenten van morgen in de schijnwerpers. De MICHELIN gids cree?ert waarde voor restaurants dankzij de onderscheidingen die het jaarlijks uitdeelt. Het draagt bij tot de uitstraling van de lokale gastronomie en de toeristische aantrekkingskracht van streken. Dankzij zijn rigoureuze selectiemethode en historische kennis van de hotellerie en restauratie sector, biedt de MICHELIN gids aan zijn klanten een expertise aan die uniek is in de wereld en daardoor ook een service die kwaliteitsvol is.

De selecties zijn op papier en online beschikbaar. Ze zijn zowel toegankelijk op het internet als op het geheel van de mobiele ondersteuningen die een navigatie aanbieden die aangepast is aan het gebruik van iedereen, maar ook een dienst voor online reservatie.
Met de MICHELIN gids blijft de Groep miljoenen reizigers begeleiden in hun verplaatsingen, om hen een uniek mobiliteitservaring te laten beleven.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Achtergronden Gastronomie
De Loohoeve viert 5-jarig jubileum met menuboxen met gastchefs

Jeroen en Marleen Brouwer van hotel en sterrenrestaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo brengen in maart 2021 speciale jubileummenuboxen uit samen met drie gastchefs. Het gaat om topchefs Soenil Bahadoer van De Lindehof (twee Michelinsterren), Jermain de Rozario van De Rozario (een Michelinste ...

Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: