De Limonadefabriek: 15 jaar in Streefkerk

5 december 2016 | Jorien Slager
De Limonadefabriek: 15 jaar in Streefkerk

Met een feestelijk jubileummenu viert het drijvende restaurant de Limonadefabriek aan de oever van de Lek in Streefkerk deze en komende maanden zijn derde lustrum. Het restaurant van chef-kok Erik Hermans bestaat op 7 december precies 15 jaar.

Het succes begon rond de eeuwwisseling toen de eigenaren van het sterrenrestaurant de Gieser Wildeman een tweede zaak wilden beginnen en hun oog lieten vallen op een ponton met een chalet-achtige houten opbouw in de jachthaven van Streefkerk. Daar ging in december 2001 de Limonadefabriek van start.

‘Die naam hebben we heel vaak moeten uitleggen, want wij leken natuurlijk helemaal niet op een fabriek’, vertelt chef-kok en eigenaar van het restaurant Erik Hermans (42), ‘maar de chef van de Gieser Wildeman was ooit in Frankrijk in een restaurant geweest van meesterkok George Blanc, dat de Limonadefabriek heette. En zo wilde hij ook ooit een nieuwe zaak noemen’.

Erik Hermans was in die tijd de souschef in de keuken van de Gieser Wildeman in Noordeloos en de eigenaren vroegen hem om de Limonadefabriek op te zetten. Hermans is er nooit meer weggegaan, heeft er zich ontwikkeld tot een alom bejubelde topkok en is inmiddels al weer vele jaren eigenaar van het restaurant. Of zoals de Fransen dat zeggen, de ‘patron-cuisinier’.

Erik Hermans

Er is in vijftien jaar Limonadefabriek heel wat gebeurd. Het houten restaurant op het ponton in Streefkerk kraakte letterlijk in zijn voegen en begon over zijn houdbaarheidsdatum heen te raken. Er was een aantal keren verbouwd en vernieuwd, maar uitbreiden was uitgesloten.

Nieuwbouw was het sleutelwoord en na drie jaar voorbereiden en bouwen werd de oude Limonadefabriek weggesleept om vijf jaar geleden plaats te maken voor een nieuw drijvend hotel-restaurant. In een supermoderne architectuur, die met een zaagtand dak en een schoorsteen meteen het beeld oproept van een fabriek uit vroeger tijden.
In die vijftien jaar, waarin er natuurlijk ook tegenslag verwerkt moest worden, heeft de Limonadefabriek tot in de verre omtrek een bijzondere reputatie opgebouwd en behoort al jaren tot de vaste waarden op de hitlijsten van Nederlandse restaurants.

Het team in de keuken van Erik Hermans heeft zich dan ook laten uitdagen om van het Jubileummenu iets heel bijzonders te maken. ‘Het is een menu van vijftien gangen geworden’, licht Erik Hermans toe, ‘maar het zijn natuurlijk geen vijftien volle borden. Er zitten heel bijzondere, kleine tussengerechtjes bij en alles bij elkaar is het vergelijkbaar met zo’n zes tot zeven normale gangen. Maar nogmaals: heel bijzonder’.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: