De Limonadefabriek: 15 jaar in Streefkerk

5 december 2016 | Jorien Slager

Met een feestelijk jubileummenu viert het drijvende restaurant de Limonadefabriek aan de oever van de Lek in Streefkerk deze en komende maanden zijn derde lustrum. Het restaurant van chef-kok Erik Hermans bestaat op 7 december precies 15 jaar.

Het succes begon rond de eeuwwisseling toen de eigenaren van het sterrenrestaurant de Gieser Wildeman een tweede zaak wilden beginnen en hun oog lieten vallen op een ponton met een chalet-achtige houten opbouw in de jachthaven van Streefkerk. Daar ging in december 2001 de Limonadefabriek van start.

‘Die naam hebben we heel vaak moeten uitleggen, want wij leken natuurlijk helemaal niet op een fabriek’, vertelt chef-kok en eigenaar van het restaurant Erik Hermans (42), ‘maar de chef van de Gieser Wildeman was ooit in Frankrijk in een restaurant geweest van meesterkok George Blanc, dat de Limonadefabriek heette. En zo wilde hij ook ooit een nieuwe zaak noemen’.

Erik Hermans was in die tijd de souschef in de keuken van de Gieser Wildeman in Noordeloos en de eigenaren vroegen hem om de Limonadefabriek op te zetten. Hermans is er nooit meer weggegaan, heeft er zich ontwikkeld tot een alom bejubelde topkok en is inmiddels al weer vele jaren eigenaar van het restaurant. Of zoals de Fransen dat zeggen, de ‘patron-cuisinier’.

Erik Hermans

Er is in vijftien jaar Limonadefabriek heel wat gebeurd. Het houten restaurant op het ponton in Streefkerk kraakte letterlijk in zijn voegen en begon over zijn houdbaarheidsdatum heen te raken. Er was een aantal keren verbouwd en vernieuwd, maar uitbreiden was uitgesloten.

Nieuwbouw was het sleutelwoord en na drie jaar voorbereiden en bouwen werd de oude Limonadefabriek weggesleept om vijf jaar geleden plaats te maken voor een nieuw drijvend hotel-restaurant. In een supermoderne architectuur, die met een zaagtand dak en een schoorsteen meteen het beeld oproept van een fabriek uit vroeger tijden.
In die vijftien jaar, waarin er natuurlijk ook tegenslag verwerkt moest worden, heeft de Limonadefabriek tot in de verre omtrek een bijzondere reputatie opgebouwd en behoort al jaren tot de vaste waarden op de hitlijsten van Nederlandse restaurants.

Het team in de keuken van Erik Hermans heeft zich dan ook laten uitdagen om van het Jubileummenu iets heel bijzonders te maken. ‘Het is een menu van vijftien gangen geworden’, licht Erik Hermans toe, ‘maar het zijn natuurlijk geen vijftien volle borden. Er zitten heel bijzondere, kleine tussengerechtjes bij en alles bij elkaar is het vergelijkbaar met zo’n zes tot zeven normale gangen. Maar nogmaals: heel bijzonder’.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bocuse d'Or
Jarno Eggen jurylid Bocuse d'Or Nederland

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Maar ook Jarno Eggen van Restaurant de Groene Lantaarn mag samen met de heren beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culina...

Ondernemen
Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het beginnen ...

Columns
Column Sico de Moel: Gezond uit eten

"Voor mij graag een salade van pruimtomaat en avocado en de kwartel met zoete aardappel. En heeft u ook frites van zoete aardappel?" Meneer was helemaal gestopt met suikers en at nog maar zo weinig mogelijk koolhydraten. Zoete aardappel was veel gezonder dan gewone frieten. "en wat...

Lunch Diner Opening
Nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord [Foto's]

Bar-restaurant IJver heeft haar deuren voor gasten geopend op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ruim een jaar lang liepen hier werklieden in en uit nadat er vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt. Het team, bestaande uit 5 jonge ambitieuze ondernemers, kan niet wachten om van deze feno...

Mensen
Bavaria viert 300-jarig bestaan

Brouwerij Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en viert dat het hele jaar met verschillende festiviteiten. Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd samen met ruim 200 prijswinnaars en relaties – tijdens het ultieme Bavaria feestweekend in Nederland. Hiervoor startten eerder dit jaar winacties ...

Achtergronden Tech
Ook restaurants moeten innoveren: “Wie nu nog op papier werkt, loopt hopeloos achter”

Zelfs in onze sector, die op zich als vrij traditioneel te boek staat, maken we inmiddels gebruik van technologische hulpmiddelen. Het zijn babystapjes, toegegeven, maar wie anno nu de personeelsplanning nog in excel bijhoudt en de recepturen in een kladblok noteert, loopt hopeloos achter. Ik bev...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: