De Limonadefabriek: 15 jaar in Streefkerk

5 december 2016 | Jorien Slager

Met een feestelijk jubileummenu viert het drijvende restaurant de Limonadefabriek aan de oever van de Lek in Streefkerk deze en komende maanden zijn derde lustrum. Het restaurant van chef-kok Erik Hermans bestaat op 7 december precies 15 jaar.

Het succes begon rond de eeuwwisseling toen de eigenaren van het sterrenrestaurant de Gieser Wildeman een tweede zaak wilden beginnen en hun oog lieten vallen op een ponton met een chalet-achtige houten opbouw in de jachthaven van Streefkerk. Daar ging in december 2001 de Limonadefabriek van start.

‘Die naam hebben we heel vaak moeten uitleggen, want wij leken natuurlijk helemaal niet op een fabriek’, vertelt chef-kok en eigenaar van het restaurant Erik Hermans (42), ‘maar de chef van de Gieser Wildeman was ooit in Frankrijk in een restaurant geweest van meesterkok George Blanc, dat de Limonadefabriek heette. En zo wilde hij ook ooit een nieuwe zaak noemen’.

Erik Hermans was in die tijd de souschef in de keuken van de Gieser Wildeman in Noordeloos en de eigenaren vroegen hem om de Limonadefabriek op te zetten. Hermans is er nooit meer weggegaan, heeft er zich ontwikkeld tot een alom bejubelde topkok en is inmiddels al weer vele jaren eigenaar van het restaurant. Of zoals de Fransen dat zeggen, de ‘patron-cuisinier’.

Erik Hermans

Er is in vijftien jaar Limonadefabriek heel wat gebeurd. Het houten restaurant op het ponton in Streefkerk kraakte letterlijk in zijn voegen en begon over zijn houdbaarheidsdatum heen te raken. Er was een aantal keren verbouwd en vernieuwd, maar uitbreiden was uitgesloten.

Nieuwbouw was het sleutelwoord en na drie jaar voorbereiden en bouwen werd de oude Limonadefabriek weggesleept om vijf jaar geleden plaats te maken voor een nieuw drijvend hotel-restaurant. In een supermoderne architectuur, die met een zaagtand dak en een schoorsteen meteen het beeld oproept van een fabriek uit vroeger tijden.
In die vijftien jaar, waarin er natuurlijk ook tegenslag verwerkt moest worden, heeft de Limonadefabriek tot in de verre omtrek een bijzondere reputatie opgebouwd en behoort al jaren tot de vaste waarden op de hitlijsten van Nederlandse restaurants.

Het team in de keuken van Erik Hermans heeft zich dan ook laten uitdagen om van het Jubileummenu iets heel bijzonders te maken. ‘Het is een menu van vijftien gangen geworden’, licht Erik Hermans toe, ‘maar het zijn natuurlijk geen vijftien volle borden. Er zitten heel bijzondere, kleine tussengerechtjes bij en alles bij elkaar is het vergelijkbaar met zo’n zes tot zeven normale gangen. Maar nogmaals: heel bijzonder’.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Swijnenburg opent twee restaurants

Swijnenburg | meet & celebrate opent deze zomer twee tijdelijke restaurants op bijzondere locaties, die normaal gesproken alleen geopend zijn voor besloten evenementen. Op landgoed Buitenplaats Sparrendaal (Driebergen) opent pop-up restaurant Bentinck haar deuren en bij Kasteel Amerongen (Ame...

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

Columns
Column Sico de Moel: Mijn eerste dag

'Hi Sico, mijn vrouw is jarig en we willen bij je komen eten. Vijf personen inclusief mijn oude vader. Heb je plek?' Mijn buurman deed de eerste reservering sinds de lockdown. Hoe zat het ook alweer? Maximaal 2 of 4, uit hetzelfde huishouden of hoefde dat toch niet? Tegen het einde va...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Michelin Verbouwen
Beluga Loves You zet verbouwing in: 1 augustus weer open

Afgelopen weken is Beluga Loves You net als zovelen in de weer geweest met het zoeken naar de juiste vertaling van 'het nieuwe normaal'. Servais Tielman: "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dat onmogelijk kunnen combineren met hoogwaardige gastronomie, een topbeleving en een onged...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: