De foodtrends tijdens Koningsdag: dit bestelt Nederland

24 april 2020 | Thijs Jacobs

Waar Nederlanders in 2017 en 2018 nog een gezond maaltje bestelden tijdens Koningsdag, zijn hamburgers en snacks in 2019 populairder geworden op de jaarlijkse feestdag. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data* van Deliveroo van de Koningsdagen van de afgelopen jaren ziet het bedrijf een trend in welk type eten Nederlanders het meest bestelden op de verjaardag van de koning. 

Anders dan anders

Dit jaar wordt dit feestelijke moment op een andere manier gevierd dan normaal. Waar iedereen op 27 april massaal de straat op ging voor de kleedjesmarkt of een feestje, is het nu van belang dat we juist binnen blijven. Toch proberen velen deze dag alsnog feestelijk te maken, en ook Deliveroo helpt hier graag een handje bij. Speciaal voor deze heugelijke dag hebben meer dan 80 restaurants een Koningsdag-product aan hun menukaart toegevoegd. Via Deliveroo bestel je bijvoorbeeld bij HEMA in Amsterdam, Leiden en Den Haag de welbekende oranjetompouce, heeft The Flying Dutchman een AbriKoning-cocktail en kan je bij de Frietboutique terecht voor een familie snack-pack met Koningsdag-milkshakes. 

De afgelopen jaren...

Het grootste oranjefeest maakte Nederlanders hongerig en dorstig, zo blijkt uit data van de afgelopen jaren. In de aanloop naar Koningsdag zag Deliveroo een stijging van 53% in de bestellingen van alcohol. In tegenstelling tot het biertje wat de koning zelf graag nuttigt, had het Nederlandse volk het meeste zin in een wijntje of prosecco. Op de avond voor Kongingsdag, Koningsnacht, was het afgelopen jaren voor velen ook al feest. Deliveroo zag dan een piek in het aantal bestellingen en dan met name het aantal latenight-bestellingen van snacks. Dit schoot omhoog met maar liefst 61%.

Waar hebben we zin in?

Voorgaande jaren hielden Nederlanders het tijdens de feestdag over het algemeen gezond. Zo waren de meesten te porren voor een poké bowl of een halve kip. In 2019 was er een omslag te zien in het type bestellingen, toen gingen de meesten toch voor een heerlijke cheeseburger of een kazige pizza met extra mozzarella. Daarnaast kregen we ook steeds meer zin in comfortfood gedurende de dag, met een stijging van 24% in bestellingen van burgers en 70% meer friet.

Ook in het aantal vegetarische bestellingen was een grote stijging (56%) te zien, populair in deze categorie waren met name de vegetarische pita gyros en de vega(cheese)burgers. 

De volgende ochtend

Wanneer alle Nederlanders op de 28e langzaam ontwaken na een hele dag feest te hebben gevierd, hadden ze maar in één ding zin: een goed ontbijt! Dit was ook te zien in de besteldata van voorgaande jaren, in 2019 was er zelfs een boost van 222% voor ontbijtbestellingen. Mensen hadden op deze dag het meeste zin in broodachtig ontbijt, zoals panini’s, bagels en stokbroden. Ook waren vloeibare ontbijtjes populair, zoals ontbijtshakes, en neigden ze juist ook meer naar dranken als sapjes en diverse koffie’s. Alleen in Amsterdam deden ze dat vorig jaar anders, daar haalden mensen Burger King en pizza in huis voor ontbijt. 

*Deze data is gebaseerd op de bestellingen in de steden waar Deliveroo tot en met Koningsdag 2019 actief was: Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Scheveningen, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Inmiddels zijn daar Almere, Amstelveen, Apeldoorn, Enschede, Hoofddorp en Maastricht aan toegevoegd.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: