De foodtrends tijdens Koningsdag: dit bestelt Nederland

24 april 2020 | Thijs Jacobs

Waar Nederlanders in 2017 en 2018 nog een gezond maaltje bestelden tijdens Koningsdag, zijn hamburgers en snacks in 2019 populairder geworden op de jaarlijkse feestdag. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data* van Deliveroo van de Koningsdagen van de afgelopen jaren ziet het bedrijf een trend in welk type eten Nederlanders het meest bestelden op de verjaardag van de koning. 

Anders dan anders

Dit jaar wordt dit feestelijke moment op een andere manier gevierd dan normaal. Waar iedereen op 27 april massaal de straat op ging voor de kleedjesmarkt of een feestje, is het nu van belang dat we juist binnen blijven. Toch proberen velen deze dag alsnog feestelijk te maken, en ook Deliveroo helpt hier graag een handje bij. Speciaal voor deze heugelijke dag hebben meer dan 80 restaurants een Koningsdag-product aan hun menukaart toegevoegd. Via Deliveroo bestel je bijvoorbeeld bij HEMA in Amsterdam, Leiden en Den Haag de welbekende oranjetompouce, heeft The Flying Dutchman een AbriKoning-cocktail en kan je bij de Frietboutique terecht voor een familie snack-pack met Koningsdag-milkshakes. 

De afgelopen jaren...

Het grootste oranjefeest maakte Nederlanders hongerig en dorstig, zo blijkt uit data van de afgelopen jaren. In de aanloop naar Koningsdag zag Deliveroo een stijging van 53% in de bestellingen van alcohol. In tegenstelling tot het biertje wat de koning zelf graag nuttigt, had het Nederlandse volk het meeste zin in een wijntje of prosecco. Op de avond voor Kongingsdag, Koningsnacht, was het afgelopen jaren voor velen ook al feest. Deliveroo zag dan een piek in het aantal bestellingen en dan met name het aantal latenight-bestellingen van snacks. Dit schoot omhoog met maar liefst 61%.

Waar hebben we zin in?

Voorgaande jaren hielden Nederlanders het tijdens de feestdag over het algemeen gezond. Zo waren de meesten te porren voor een poké bowl of een halve kip. In 2019 was er een omslag te zien in het type bestellingen, toen gingen de meesten toch voor een heerlijke cheeseburger of een kazige pizza met extra mozzarella. Daarnaast kregen we ook steeds meer zin in comfortfood gedurende de dag, met een stijging van 24% in bestellingen van burgers en 70% meer friet.

Ook in het aantal vegetarische bestellingen was een grote stijging (56%) te zien, populair in deze categorie waren met name de vegetarische pita gyros en de vega(cheese)burgers. 

De volgende ochtend

Wanneer alle Nederlanders op de 28e langzaam ontwaken na een hele dag feest te hebben gevierd, hadden ze maar in één ding zin: een goed ontbijt! Dit was ook te zien in de besteldata van voorgaande jaren, in 2019 was er zelfs een boost van 222% voor ontbijtbestellingen. Mensen hadden op deze dag het meeste zin in broodachtig ontbijt, zoals panini’s, bagels en stokbroden. Ook waren vloeibare ontbijtjes populair, zoals ontbijtshakes, en neigden ze juist ook meer naar dranken als sapjes en diverse koffie’s. Alleen in Amsterdam deden ze dat vorig jaar anders, daar haalden mensen Burger King en pizza in huis voor ontbijt. 

*Deze data is gebaseerd op de bestellingen in de steden waar Deliveroo tot en met Koningsdag 2019 actief was: Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Scheveningen, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Inmiddels zijn daar Almere, Amstelveen, Apeldoorn, Enschede, Hoofddorp en Maastricht aan toegevoegd.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor horecamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: