De exploitatievergunning en het ‘levensgedrag'

29 september 2017 | Wendy Franken

In mijn vorige artikel heb ik al omschreven op welke wijze lokale overheden gebruik maken van de mogelijkheden die de Wet Bibob aanreikt. 

In dit artikel zal ik verder inzoomen op de exploitatievergunning. Hierbij zal blijken dat de regelgeving zo ruim als mogelijk wordt ingevuld in de praktijk. Uitspraken rondom exploitatievergunning en slecht ‘levensgedrag’

Uitspraken rondom exploitatievergunning en slecht ‘levensgedrag’
Wanneer men op Rechtspraak.nl de termen ‘exploitatievergunning’ en ‘levensgedrag’ intypt volgen er 166 gerechtelijke uitspraken. Tussen 1990 en 2007 zijn er 20 uitspraken gepubliceerd met deze onderwerpen. Tussen 2015 en heden zijn er welgeteld 81 uitspraken verschenen, terwijl 2017 nog niet voorbij is. 

Er is dus een fikse toename aan uitspraken rondom de exploitatievergunning in combinatie met het levensgedrag van de uitbater. Om de praktijk rondom het ‘levensgedrag’ in het juiste kader te plaatsen is het van belang om de regelgeving te kennen.

Regelgeving rondom ‘levensgedrag’
Regelgeving met daarin de term ‘levensgedrag’ treft men onder andere in de Drank en Horecawet en het Besluit eisen zedelijk gedrag en in (artikel 30d jo 30f van) de Wet op de Kansspelen. 

Artikel 8 Drank- en HorecaWet (DHW)omschrijft:
1. Leidinggevenden van het horecabedrijf en het slijtersbedrijf voldoen aan de volgende eisen:
b. zij zijn niet in enig opzicht van slecht levensgedrag;

En artikel 31 DHW vervolgt:
1. Een vergunning wordt door de burgemeester ingetrokken, indien:
b. niet langer wordt voldaan aan de bij of krachtens artikelen 8 en 10 geldende eisen;

Hieruit volgt dus dat een exploitatievergunning ofwel niet wordt verleend, ofwel te allen tijde kan worden ingetrokken wanneer de ondernemer slecht levensgedrag vertoont. Maar wat valt nu onder de term ‘slecht levensgedrag’?

Hoe wordt de term ‘slecht levensgedrag’ in de praktijk ingevuld?
1) Aan de basis is er een lijst van stafrechtelijke veroordelingen (volgens de tekst van de wet en het Besluit dient deze onherroepelijk te zijn) op basis waarvan wordt besloten dat een ondernemer van slecht levensgedrag is. 

In sommige gevallen is het overigens moeilijk een verband te zien tussen enerzijds de inhoud van de veroordeling en anderzijds het al of niet gedegen kunnen uitbaten van een etablissement. 

Uit de rechtspraak blijkt daarbij nog, dat ook wanneer er géén onherroepelijke veroordeling heeft plaatsgevonden, er toch sprake kan zijn van slecht levensgedrag op basis waarvan een exploitatievergunning kan worden ingetrokken. 

“Uit vaste rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak volgt dat geen beperkingen gelden ten aanzien van feiten of omstandigheden die bij de beoordeling van het levensgedrag mogen worden betrokken, nu in het Besluit geen nadere omschrijving is gegeven en ook de tekst van artikel 8 DHW en de geschiedenis van de totstandkoming van die bepaling niet tot een andere opvatting dwingen. Uit het voorgaande volgt dat niet is vereist dat aan de beoordeling van verweerder een (onherroepelijke) strafrechtelijke veroordeling ten grondslag ligt. Eisers stelling dat de strafzaak is geseponeerd, leidt dan ook niet tot het oordeel dat geen sprake is van ‘slecht levensgedrag’. Voorts is niet vereist dat verweerder bij de beoordeling van het levensgedrag uitsluitend feiten en omstandigheden mag betrekken die gerelateerd zijn aan de exploitatie van een inrichting."

2) De tweede wijze waarop een burgemeester kan oordelen dat een uitbater van slecht levensgedrag is, bestaat uit een open norm. De wijze waarop deze norm wordt ingevuld komt willekeurig over.    

Zo zijn er gevallen bekend waarin een exploitatievergunning is geweigerd omdat de ondernemer met een verkeerd kenteken rondreed; een leidinggevende een opstootje heeft gehad met een parkeerwachter; een ondernemer zijn boekhouding niet op orde had.

In een uitspraak van 16 januari 2017 (2) besloot de rechter: “Dat door zijn medewerkers overtredingen zijn begaan, ontkent verzoeker niet. Dat ter zake geen proces-verbaal is opgemaakt en niemand strafrechtelijk is vervolgd, doet hier niet aan af.” In deze zaak werd de exploitatievergunning vervolgens ingetrokken op basis van gedrag van de medewerkers. 

Onrechtmatige intrekking exploitatievergunning
Anderzijds zijn er ook gevallen bekend waarin het weigeren of intrekken van de exploitatievergunning onrechtmatig werd geacht. Een voorbeeld daarvan treft men in de uitspraak van de afdeling Bestuursrechtspraak d.d. 24 februari 2016. (3). Deze uitspraak volgt na hoger beroep tegen twee uitspraken van de rechtbank Den Haag van 15 december 2014. 

Om hiertoe te komen diende deze ondernemer dus wel ruim een jaar uit te zingen zonder inkomen uit zijn onderneming(en).

Wendy Franken

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Relais & Châteaux chefs slijpen de messen over duurzame vis

Een totaal van 11 chefs van het gerenommeerde hotel- en restaurantlabel Relais & Châteaux slijpt de messen over het thema hoe duurzame en lokale vis zo smakelijk mogelijk op de kaart te krijgen. Jef Schuur en Nadine Mögling waren de gastheer en -vrouw voor deze bijzondere culinaire bi...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Amsterdam Opening
Opening nieuwe club & restaurant op het Amsterdamse Rembrandtplein

Op de plek waar nachtclub Claire haar deuren afgelopen maand sloot, komt een nieuw restaurant in combinatie met een club. Het geheel is een initiatief dat de oude eigenaren samen met de teams achter feestconcepten Bambu, Terug Naar Toen, Happy Feelings en Rewind hebben opgezet. Op zaterdag 7 decembe...

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Achtergronden Culinair
Chef Evert Thielen zoekt opvolger voor restaurant de Gertruda Hoeve in Son en Breugel

Eigenaren Marlies en Evert Thielen zoeken een opvolger voor hun restaurant de Gertruda Hoeve in het Brabantse Son en Breugel. Het 16e-eeuwse monumentale boerderijrestaurant tussen Eindhoven en Veghel is te koop of te huur als restaurant, maar kan ook als woonboerderij gebruikt worden. Totdat een opv...

Culinair Vega
Download: de Vega-Special van De RestaurantKrant

De zojuist verschenen uitgave van De RestaurantKrant staat helemaal in het teken van vegetarisch en vegan. Ook binnen de horeca is de opmars van groenten niet te stuiten, de grootte van de stukken vlees op het bord wordt gemiddeld toch echt wat kleiner binnen bepaalde segmenten en steeds vaker verwe...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: