De 7 wijnregels en de psychologie achter de huiswijn

14 maart 2017 | Thijs Jacobs

In zijn boek 'How To Drink Like a Billionaire' onhult de Amerikaanse wijnkenner/sommelier en tv-personality Mark Oldman hoe gasten in de horeca voor relatief weinig geld kwalitatief goede wijnen kunnen bestellen.

Als horecaondernemer ga je er volgens Oldman vaak van uit dat gasten de goedkoopste wijn mijden en de op één na goedkoopste fles bestellen. Men denkt immers dat de goedkoopste wijn niet al te best is en dat de iets duurdere wijn een betere optie is.

Horecaondernemers weten dat ook, en zorgen ervoor dat de wijnen met de beste marge niet de allergoedkoopste op de kaart zijn, maar juist de op één na goedkoopste. Voor de gast is de goedkoopste optie dus vaak een betere keuze, aangezien daar minder marge op zit en deze de gast aangenaam kan verrassen.

We hebben nog 7 wijnwijsheden voor de wijndrinkende horecagast:

1. Het is goedkoper om een fles wijn te bestellen dan enkele glazen. 

2. De prijs van een wijn is vaak gerelateerd aan hoe moeilijk de naam uit te spreken is. Chardonnay is vaak razend duur, terwijl Moschofilero en Gewürztraminer vele malen goedkoper zijn. 

3. De beste keuze in een Italiaans restaurant is de Primitivo. Dat is een goekopen niet-pretentieuze en volle wijn uit het zuiden van Italië.

4. Vraag aan de chef wat hij of zij drinkt na werktijd.

5. Wees niet bang om een blokje ijs in je wijn te doen, zelfs niet bij een rode wijn. De wijn iets koeler nuttigen brengt immers de smaken naar voren.

6. Als je een wijnproeverij of wijngaard bezoekt, ga dan naar een proeverij waarbij een reservering nodig is. Je hebt daar meer kans op een unieke ervaring, aangezien je impliciet aangeeft iets te willen kopen.

7. Een restaurant dat een Beaujolais Nouveau aanbiedt in juli, zou een boete moeten krijgen. Die wijn is niet meer goed na maart of april. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Mensen
Restaurant De Wachter is beste Euro-Toques Restaurant van Nederland

Restaurant De Wachter in Alblasserdam is de winnaar van beste Euro-Toques Restaurant van Nederland. Dit is bekend gemaakt tijdens de eerste beursdag van Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september. Naast De Wachter waren ook Het Spijshuys in Boornbergum en De Mandemaaker in Bunschoten-Spakenburg geno...

OTA's Airbnb
Restaurants nu ook te boeken via app Airbnb

Gebruikers van de app van Airbnb kunnen in de Verenigde Staten vanaf nu ook restaurants reserveren. Dit gaat via Resy, een dienst waar Airbnb eerder dit jaar in investeerde. Airbnb begint begint met de dienst in zestien steden, waaronder New York en Los Angeles. In totaal kunnen gebruikers kiezen...

Awards Ondernemen
Drie horecabedrijven winnen online challenge 'Boost je omzet!'

Het Thon Hotel in Rotterdam, restaurant Zeeën van Tijd in Roosendaal en Snackbar Kitsy’s in Alkmaar gaan de uitdaging aan. Zij zijn de drie winnaars van de beursactie van Boost je omzet! op Gastvrij Rotterdam. Van maandag 18 tot en met woensdag 20 september 2017 was het team van deze onli...

SVH
Eerste Leermeesterdag FNV Horeca en SVH groot succes

FNV Horeca en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) hebben 19 september tijdens Gastvrij Rotterdam de eerste editie van de FNV/SVH Leermeesterdag georganiseerd. Een dag met inspirerende sprekers en leerzame workshops (verzorgd door branche-erkende opleiders HSN en Picabia), waarbij het motiveren van...

Achtergronden
Overvaltraining helpt om criminaliteit in de horeca voor te zijn

Op 9 oktober gaat de Week van de Veiligheid van start. Het nemen van de juiste preventieve maatregelen is de eerste stap om de kans op criminaliteit in uw zaak te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan een overvaltraining voor u en uw medewerkers. Wij spraken met Hendrik-Jan Kaptein van het Centrum voor ...

Events Horeca
Horecabeurs Gastvrij Rotterdam groeit in omvang

Gastvrij Rotterdam kijkt terug op een uitermate succesvolle vijfde editie waarin opnieuw tal van records zijn gebroken. Met 400 exposanten en 150 prestigieuze wedstrijden, uitreikingen, proeverijen en demonstraties konden de 12.736 bezoekers zich drie dagen lang in Rotterdam Ahoy oriënteren op ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: