Damn Food Waste in Zwolle

18 september 2014 |
Damn Food Waste in Zwolle<

Nederland verspilt nog steeds te veel voedsel en daarom vindt op zaterdag 20 september Damn Food Waste plaats op het Grote Kerkplein in Zwolle.
Daarbij worden meer dan duizend gratis lunches uitgedeeld aan bezoekers. De lunch is gemaakt van voedsel dat anders weggegooid zou worden en iedereen die tussen 12.00 en 16.00 uur langskomt kan gratis aanschuiven. Naast de lunch staan er meer dan 20 voedselinitiatieven op de Damn Food Waste Markt en draait DJ collectief Soulclap de lekkerste muziek.

Terugdringen van voedselverspilling
De grote pannen DiscoSoep vormen het middelpunt van Damn Waste Zwolle, maar er is meer. Een markt met verschillende voedselinitiatieven, waarvan sommige regionaal en anderen landelijk. Allemaal zijn ze bezig met het terugdringen van voedselverspilling. De markt is onderverdeeld in een aantal kleine terreinen. Loop van de Groentenoase, waar je groene vingers geluk vinden, naar Van Spek tot Bonen om je culinaire zintuigen te verwennen. Het Doe-plein spreekt voor zich; daar kun je van alles doen om je een betere kijk te geven op (jouw) voedselverspilling. Activiteiten voor jong en oud!

Lokale horeca
In de lunch van zaterdag zit veel voorbereiding. Op donderdag worden alle groenten opgehaald en soms zelfs nog geoogst. Het betreft dan een tweede oogst van groenten die op het land zijn blijven staan omdat ze bijvoorbeeld niet groot genoeg zijn of een verkleuring hebben. Op vrijdag worden alle honderden kilo’s groenten gewassen en gesneden zodat de zaterdagploeg ‘s ochtends vroeg kan beginnen met koken. Bijna het hele evenement draait op vrijwilligers. Ook de lokale horeca aan het Grote Kerkplein doet mee; daar zijn zaterdag bijzondere hapjes en drankjes te nuttigen gemaakt van waste.

Verspilling in Nederland
In Nederland verspillen we 800 miljoen kilo voedsel per jaar: dat is zo’n 50 kilo per persoon, goed voor zo’n 4,4 miljard euro in Nederland. Daarbij verliezen we ook een hoop bouwstoffen die gebruikt zijn om dat voedsel te produceren. Doodzonde! Damn Food Waste vraagt aandacht voor dit probleem door een lunch te serveren gemaakt van dat voedsel wat anders zou worden verspild.

Organisatoren
Damn Food Waste is een initiatief van FoodGuerrilla (OneWorld), Voedingscentrum, Youth Food Movement, Wageningen UR, Feeding the 5000/EU Fusions en wordt ondersteund door Duurzaam Door (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Voor de Zwolse editie werken we nauw samen met ondernemers en initiatieven uit de stad en provincie, waaronder Natuur en Milieu Overijssel, gemeente Zwolle, provincie Overijssel, Groenkapje, de Partij voor Cultuur en YFM Zwolle.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: