Damn Food Waste in Zwolle

18 september 2014 |
Damn Food Waste in Zwolle<

Nederland verspilt nog steeds te veel voedsel en daarom vindt op zaterdag 20 september Damn Food Waste plaats op het Grote Kerkplein in Zwolle.
Daarbij worden meer dan duizend gratis lunches uitgedeeld aan bezoekers. De lunch is gemaakt van voedsel dat anders weggegooid zou worden en iedereen die tussen 12.00 en 16.00 uur langskomt kan gratis aanschuiven. Naast de lunch staan er meer dan 20 voedselinitiatieven op de Damn Food Waste Markt en draait DJ collectief Soulclap de lekkerste muziek.

Terugdringen van voedselverspilling
De grote pannen DiscoSoep vormen het middelpunt van Damn Waste Zwolle, maar er is meer. Een markt met verschillende voedselinitiatieven, waarvan sommige regionaal en anderen landelijk. Allemaal zijn ze bezig met het terugdringen van voedselverspilling. De markt is onderverdeeld in een aantal kleine terreinen. Loop van de Groentenoase, waar je groene vingers geluk vinden, naar Van Spek tot Bonen om je culinaire zintuigen te verwennen. Het Doe-plein spreekt voor zich; daar kun je van alles doen om je een betere kijk te geven op (jouw) voedselverspilling. Activiteiten voor jong en oud!

Lokale horeca
In de lunch van zaterdag zit veel voorbereiding. Op donderdag worden alle groenten opgehaald en soms zelfs nog geoogst. Het betreft dan een tweede oogst van groenten die op het land zijn blijven staan omdat ze bijvoorbeeld niet groot genoeg zijn of een verkleuring hebben. Op vrijdag worden alle honderden kilo’s groenten gewassen en gesneden zodat de zaterdagploeg ‘s ochtends vroeg kan beginnen met koken. Bijna het hele evenement draait op vrijwilligers. Ook de lokale horeca aan het Grote Kerkplein doet mee; daar zijn zaterdag bijzondere hapjes en drankjes te nuttigen gemaakt van waste.

Verspilling in Nederland
In Nederland verspillen we 800 miljoen kilo voedsel per jaar: dat is zo’n 50 kilo per persoon, goed voor zo’n 4,4 miljard euro in Nederland. Daarbij verliezen we ook een hoop bouwstoffen die gebruikt zijn om dat voedsel te produceren. Doodzonde! Damn Food Waste vraagt aandacht voor dit probleem door een lunch te serveren gemaakt van dat voedsel wat anders zou worden verspild.

Organisatoren
Damn Food Waste is een initiatief van FoodGuerrilla (OneWorld), Voedingscentrum, Youth Food Movement, Wageningen UR, Feeding the 5000/EU Fusions en wordt ondersteund door Duurzaam Door (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Voor de Zwolse editie werken we nauw samen met ondernemers en initiatieven uit de stad en provincie, waaronder Natuur en Milieu Overijssel, gemeente Zwolle, provincie Overijssel, Groenkapje, de Partij voor Cultuur en YFM Zwolle.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content Nice 'n Easy
De beste burgers en hotdogs vind je op Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: