Dag van de Indische Keuken

2 november 2015 |
Dag van de Indische Keuken<

De rijsttafel, klappertaart en Goelee-boerenkool. Dit zijn voorbeelden van Indische gerechten, ontstaan in de tijd van Nederlands-Indië. Op woensdag 4
november wordt voor het eerst de Dag van de Indische Keuken georganiseerd, om eetherinneringen aan deze tijd levendig te houden.

Dag van de Indische Keuken
Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat Indonesië zich losmaakte van Nederland. Repatrianten en migranten kwamen naar Nederland, het land dat ze vaak zelf niet kenden, maar waar hun voorouders vandaan kwamen. Nederlands-Indië was de grootste kolonie die ons land ooit heeft gekend. Uit Indonesië afkomstige Indische mensen, hun kinderen en kleinkinderen kennen veel eetverhalen uit deze tijd. Om deze verhalen levendig te houden wordt op 4 november voor het eerst de Dag van de Indische Keuken gevierd met drie generaties Indische Nederlanders.

Indische keuken
De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Nederlandse keuken, die ontstond ten tijde van Nederlands-Indië. Omdat eten vaak een gemene deler blijkt, als het gaat om herinneringen aan Nederlands-Indië, wordt tijdens de Dag van de Indische Keuken een bijzonder boek gepresenteerd vol gedeelde herinneringen van drie generaties: De geur van witte rijst. Dit Indische kookboek bevat, naast recepten, herkenbare gezamenlijke herinneringen aan mensen, gebeurtenissen en familiegerechten.

Kim-Lian van der Meij
Tijdens de nieuwe feestdag komt dit kookboek tot leven met Indisch eten, verzorgd door chef Agus Hermawan van restaurant Blauw. Kim-Lian van der Meij reikt het eerste exemplaar uit aan enkele inzenders van recepten uit het bijzondere boek dat door crowdsourcing is ontstaan. De Dag van de Indische Keuken wordt mogelijk gemaakt door familiebedrijf Go-Tan.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Chefs
Tweesterrenchef Syrco Bakker kookt de sterren van de hemel bij Restaurant Hemingway

De chef van tweesterren restaurant Pure C te Cadzand-Bad Syrco Bakker was vrijdag 11 oktober te gast bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom als eerste gastchef. Samen met chef-kok Torben Bouterse (restaurant Hemingway) heeft hij de sterren van de hemel gekookt door signatuur gerechten van beide ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: