Dag van de Indische Keuken

2 november 2015 |
Dag van de Indische Keuken<

De rijsttafel, klappertaart en Goelee-boerenkool. Dit zijn voorbeelden van Indische gerechten, ontstaan in de tijd van Nederlands-Indië. Op woensdag 4
november wordt voor het eerst de Dag van de Indische Keuken georganiseerd, om eetherinneringen aan deze tijd levendig te houden.

Dag van de Indische Keuken
Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat Indonesië zich losmaakte van Nederland. Repatrianten en migranten kwamen naar Nederland, het land dat ze vaak zelf niet kenden, maar waar hun voorouders vandaan kwamen. Nederlands-Indië was de grootste kolonie die ons land ooit heeft gekend. Uit Indonesië afkomstige Indische mensen, hun kinderen en kleinkinderen kennen veel eetverhalen uit deze tijd. Om deze verhalen levendig te houden wordt op 4 november voor het eerst de Dag van de Indische Keuken gevierd met drie generaties Indische Nederlanders.

Indische keuken
De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Nederlandse keuken, die ontstond ten tijde van Nederlands-Indië. Omdat eten vaak een gemene deler blijkt, als het gaat om herinneringen aan Nederlands-Indië, wordt tijdens de Dag van de Indische Keuken een bijzonder boek gepresenteerd vol gedeelde herinneringen van drie generaties: De geur van witte rijst. Dit Indische kookboek bevat, naast recepten, herkenbare gezamenlijke herinneringen aan mensen, gebeurtenissen en familiegerechten.

Kim-Lian van der Meij
Tijdens de nieuwe feestdag komt dit kookboek tot leven met Indisch eten, verzorgd door chef Agus Hermawan van restaurant Blauw. Kim-Lian van der Meij reikt het eerste exemplaar uit aan enkele inzenders van recepten uit het bijzondere boek dat door crowdsourcing is ontstaan. De Dag van de Indische Keuken wordt mogelijk gemaakt door familiebedrijf Go-Tan.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: