Crisis? Nederland telt meer restaurants!

12 december 2013
Crisis? Nederland telt meer restaurants!

Het restaurantaanbod in Nederland is ondanks de recessie toegenomen. Landelijk steeg het aantal restaurants de afgelopen vijf jaar met 3,1 procent. In de grote steden is de toename
van het aantal restaurants relatief hoger.

*Groei in the city*
In steden met meer dan 100.000 inwoners is het groeicijfer van 6,6 procent. In de vier grootste steden zelfs 7,7 procent. Dit blijkt uit het onderzoek naar de horeca-ontwikkelingen in de grote steden van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.

*Domstad knalt door*
Utrecht kent over de afgelopen vijf jaar de sterkste stijging van het aantal restaurants, een toename van 16,5 procent. De groei zit men name in restaurants met een ‘overig Aziatische’ keuken (Japans, Thais, Indiaas) en restaurants met een ‘Zuid-Europese’ keuken (Spaans, Portugees, Grieks). Utrecht wordt gevolgd door Zoetermeer en Amersfoort.

*Drie steden in de min*
In Enschede is de sterkste daling geregistreerd met een afname van 7,4 procent. Ook in Den Bosch (-2,3 procent), en Maastricht (-0,6 procent) daalde het aantal restaurants. Dit zijn de enige steden waar het aanbod afnam en in al deze steden is de sterkste daling te zien bij restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken.

*Culinaire top groeit*
Ook het aantal sterrenrestaurants is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Landelijk is sprake van een toename van 27 procent, maar in de grote steden is de groei gemiddeld 65 procent en in de vier grootste steden zelfs 138 procent. Amsterdam spant de kroon met toename van het aantal sterrenrestaurants met 267 procent, gevolgd door Rotterdam met een toename van 150 procent. Den Haag volgt met 50 procent groei en Utrecht zag recent haar enige en laatste ster verdwijnen.

*Voorbij de Nederlands-Franse keuken*
Restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken nemen de afgelopen jaren in aantal af. Ook het aantal restaurants met een ‘Chinees-Indische’ keuken neemt af, de groei van het aantal restaurants met een buitenlandse keuken is echter sterk. Hierdoor is er in de steden per saldo sprake van een toename van het totale restaurantaanbod van 7 procent. De toename in de steden van zowel het aantal restaurants met een buitenlandse keuken als van het totale restaurantaanbod ligt boven het landelijk gemiddelde. Met name restaurants met een ‘Italiaanse’, ‘overig Zuid-Europese’ en ‘overig Aziatische’ keuken namen in aantal toe.

*Amsterdam meest internationaal*
In Amsterdam is het aandeel buitenlandse keukens het grootst, hier heeft maar liefst 82 procent van de restaurants een buitenlandse keuken en slechts 18 procent een ‘Nederlands-Franse’ keuken. Landelijk ligt het aandeel ‘Nederlands-Franse’ keukens op 42 procent en heeft 58 procent een buitenlandse keuken. Amsterdam wordt gevolgd door Zoetermeer en Eindhoven, waar 77% van het restaurantaanbod een buitenlandse keuken heeft en 23 procent ‘Nederlands-Frans’ georiënteerd is.

*Verschuiving in Aziatisch segment*
Het aantal traditionele Chinees-Indische restaurants neemt al jaren af. De afgelopen vijf jaar verdwenen 52 ‘Chinees-Indische’ restaurants uit het straatbeeld van de grote steden, een daling van 8 procent. Tegelijkertijd zien we dat de ‘overige Aziatische’ keukens (voornamelijk Japans, Thais en Indiaas, maar ook keukens uit overige Aziatische streken en landen) met een toename van 35 procent de grootste groei doormaken van alle keukens.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws